Mâncarea trebuie să ne dea energie, să ne protejeze sănătatea și, în anumite situații, să ne ajute să luptăm împotriva unor boli. Vara este și anotimpul perfect în care să obținem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Ce este indicat să consumăm în timpul verii astfel încât să ținem bolile departe și ne bucurăm de vacanță? Nutriționistul Daniela Nicola ne ajută cu recomandări sănătoase.
Media10: Vara ne dorim cu toții o siluetă de invidiat. Cum putem scăpa, în mod sănătos, de kilogramele în plus?
Daniela Nicola: Dacă dorim să slăbim sănătos este bine să diminuăm cât mai mult consumul de făinoase și alimente grase, îndeosebi cele de origine animală: unt, smântână, brânză grasă. Trebuie să excludem din dieta noastră grăsimile hidrogenate (margarină, produse de patiserie), îndulcitorii, aditivii alimentari și conservanții, sosurile procesate și frumos ambalate de la supermarket, prăjelile și băuturile carbogazoase. Alegeți o apă plată în loc de Coca-Cola atunci când ieșiți în oraș sau sunteți la birou ori acasă. Însă, alimentația sănătoasă trebuie urmată și de activitate fizică zilnic.
Media10: Care sunt legumele și fructele pe care ar trebui să le consumăm cel mai mult?
Daniela Nicola: Vara aduce căldură, dar și multe legume și fructe. Mișcarea și alimentația sănătoasă nu ar trebui să lipsească din viața noastră. Pepenele roșu este unul dintre cele mai bune fructe pe care le puteți mânca în timpul verii. Un pepene roșu bine copt are aproape 92% apă și este cel mai bun fruct de vară, deoarece ajută la hidratare. Pepenele galben este, de asemenea, un fruct foarte bun, care ajută la menținerea nivelelor de hidratare și are multe proprietăți. Citricele, cum ar fi portocala și lămâia, sunt cele mai potrivite pentru verile călduroase. Lămâia nu este numai răcoritoare, ci are multe beneficii pentru sănătatea. Fructele de pădure se găsesc din plin în timpul verilor. Consumați multe fructe de pădure, inclusiv căpșuni, mure, afine, zmeură. Strugurii pot avea un gust excelent și pot oferi o gamă largă de beneficii, inclusiv hidratare, îmbunătățirea calității sângelui. Dovlecelul este o altă alegere bună deoarece conține o cantitate bună de apă, acesta îți hidratează corpul, păstrându-ți temperatura. Când vine vorba de legume nu putem uita roșiile. Pot fi fi consumate sub formă de salate, supe.
„Fructele și legumele conțin licopen și betacaroten cu rol esențial de protecție împotriva radiațiilor solare”
Media10: În această perioada pielea este extrem de expusă radiațiilor solare. Ce alimente ne ajută să ne menținem sănătatea pielii?
Daniela Nicola: Fructele și legumele conțin licopen și betacaroten cu rol esențial de protecție împotriva radiațiilor solare. Roșiile, ardeii, portocalele, caisele, morcovii sunt câteva dintre alimentele pe care le poți consuma cu regularitate când stai la soare, deoarece îți vor proteja pielea de arsuri solare.
Roșiile crude sunt bogate în licopen, dar cele gătite sunt și mai bune deoarece gătitul eliberează licopenul (deși in multe alte cazuri prepararea termică distruge unele substanțe benefice), somonul, brocolii, spanacul, coacăzele, afinele, murele.
„Alimentele trebuie să fie consumate proaspete și în porții moderate”
Media10: Ce trebuie să conțină o farfurie de mâncare vara?
Daniela Nicola: Există anumite fructe și legume care conțin mai multă apă decât altele și, prin urmare, ar trebui să creștem aportul acestor alimente pentru a rămâne hidratați: castraveți, căpșuni, roșii, salată verde, pepene. Alimentele trebuie să fie consumate proaspete și în porții moderate. Se recomandă și consumul de cereale integrale, lactate, ouă, carne și peste, leguminoase, oleaginoase și semințe.
„Nu cumpărați produse alimentare din locuri sau spații neautorizate”
Media10: Cum ne protejăm de intoxicațiile alimentare?
Daniela Nicola: În această perioadă când temperaturile sunt crescute și germenii se înmulțesc mai ușor în anumite preparate este bine să știm că modul în care se prepară alimentele are un rol foarte important. La fel de importantă este și respectarea regulilor elementare de igienă individuală. Ori de câte ori ne așezăm la masă trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, nu cumpărați produse alimentare din locuri sau spații neautorizate, păstrați produsele în frigider și spălați fructele și legumele înainte de consum. Trebuie evitat consumul de alimente care provin din unități care nu respectă normele de igienă și nu au spațiile frigorifice salubre. Este bine de știut și că apa care provine dintr-o sursă care nu este sigură trebuie fiartă și răcită înainte să fie consumată.
„Este important să verificați etichetele produselor, termenele de valabilitate”
Media10: Pepenele verde și porumbul sunt vedetele sezonului. Care sunt beneficiile pe care le aduc sănătății?
Daniela Nicola: În compoziția pepenelui roșu se regăsesc numeroși compuși și nutrienți benefici sănătății, printre care se numără tiamina, riboflavină, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colină, licopenul și betaina. Are un conţinut extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi , protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
„Porumbul fiert sau copt este un deliciu al sezonului şi în acelaşi timp un miracol pentru sănătate”
Porumbul luptă împotriva cancerului, ţine bolile de inimă la distanţă, protejează vederea, sistemul osos şi ajută la memorie. Porumbul fiert este un excelent antioxidant conţine vitamina A, care ajută imunitatea şi vederea, dar şi vitamina E, recomandată pentru o bună funcţionare a inimii.