UCV ia măsuri pentru reducerea abandonului universitar. Cinci proiecte câștigate, în premieră națională

Redactia Media10
5 Min Read

Abandonul universitar este o problemă din ce în ce mai apăsătoare în România. Aproape jumătate din studenți renunță la facultate. Unii își dau seama că nu au ales profilul corect, aşa că abandonează cursurile și o iau de la capăt în anii următori. Alții se simt depășiți și renunță de tot. Un alt motiv este că mulți studenți se angajează și nu mai au timp să meargă la cursuri.

Reprezentanții Universității din Craiova au lansat două noi proiecte din seria Student antreprenor. UCV a depus cinci proiecte pe axa „Student antreprenor”, numărul maxim pe care putea să le propună, și le-a câștigat pe toate cinci. Este universitatea din România cu cel mai mare succes în ceea ce privește acest tip de proiect care vizează, în principal, reducerea abandonului universitar.

 Ana-Maria Predilă

 

 

 

Reprezentanții Universității din Craiova au propus și câștigat mai multe proiecte prin care își doresc ca elevii, studenții și profesorii să intre în contact mai ușor, să schimbe modul de intracționare și să propună soluțiile prin care numărul celor care renunță la studiile superioare să fie cât mai mic.

Ieri, la UCV, a fost anunțată demararea a două proiecte sub numele de „Student antreprenor”.

„Modificarea modului de predare, de interacționare cu studenții este absolut necesară. Această modificare trebuie să ducă la concentrarea activităților lor inovative, la energia specifică vârstei, la dorința de cunoaștere, la dorința de succes a studenților. Este important să facem în așa fel încât ei să primească informațiile într-un mod cât se poate de atractiv și care să îi ajute să le și valorifice rapid. Ne dorim să stimulăm inovarea, inventivitatea, dinamismul. Acesta este și motivul pentru care UCV depus mai multe proiecte pentru stimularea antreprenoriatului și a și câștigat aceste proiecte. Au  fost depuse cinci proiecte pe axa „Student antreprenor” , numărul maxim pe care puteam să le propunem și le-am câștigat pe toate cinci. UCV este universitatea din România cu cel mai mare succes în ceea ce privește acest tip de proiect”, a declarat prof. univ. dr. Nicu Bîzdoacă, prorector UCV.

Primul proiect, este „Student antreprenor în cadrul Facultății de Agronomie” din cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, s-a semnat pe 20.06.2019 și se implementează începând cu 26.06.2019, de către Universitatea din Craiova, iar manager de proiect este prof.univ.dr. ing. Tudor ALEXANDRU.

Cel de-al doilea proiect este „Student antreprenor în cadrul Facultăților de Științe și Inginerie”, este de asemenea cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, manager de proiect prof.univ.dr.ing. Daniela ROŞCA. Şi acesta este implementat de către Universitatea din Craiova, pe o perioadă de 24 de luni, începând cu data de 21 iunie 2019.

Cei care vor beneficia de rezultatele acestor proiecte sunt elevi, studenți și profesori din toată regiunea S-V Oltenia, în special cei din mediul rural.

Grupurile țintă ale proiectelor din cadrul proiectului sunt formate din câte 300 de elevi de liceu (clasele XI-XII) cu domiciliul în Regiunea S-V Oltenia, ce vor fi orientați și consiliați să urmeze studiile de licență în cadrul domeniilor de specializare ale facultăţilor implicate în proiecte;  câte 440 de studenți din domenii de specializare inteligentă, dintre care minim 300 de studenți vor proveni din categorii defavorizate (mediul rural, studenți netradiționali, romi); câte 80 de cadre didactice universitare, cu prioritate din cadrul facultăţilor implicate”, spun reprezentanții proiectului. 

„Obiectivele proiectelor sunt creşterea numărului de absolvenți de învăţământ superior din domenii de specializare inteligentă aferente facultăţilor de Științe şi Inginerie, proveniți din medii defavorizate, prin măsuri active (consiliere, programe antreprenoriale, creșterea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice universitare, acordarea de burse, interacţiunea activă cu partenerii sociali din mediuleconomic). Bineînţeles, se va avea în vedere și îmbunătățirea bazei logistice a Universității din Craiova”, a explicat  prof.dr.ing. Daniela ROŞCA, manager de proiect.

Share This Article
Leave a Comment