De la agonie la extaz. Elevii doljeni au aflat rezultatele de la bacalaureat. Cei mai mulți sunt dezamăgiți de notele sau mediile obținute și supărați pe modul în care evaluatorii au corectat lucrările. Până la această oră la colegiile de top din Craiova au fost depuse sute de contestații, cele mai multe la limba și literatura română.
Autori:
- Ana-Maria Predilă
- Corina Mihailov
Bacalaureat 2019. Doar două medii de 10, în Dolj. Atât elevii cât și profesorii se așteptau la mai multe medii de 10. Până acum, la colegiile Frații Buzești și Elena Cuza au fost depuse peste 300 de contestații.
Codruț Ciobanu este elev al Colegiului Național „Elena Cuza” și spune că nu este mulțumit de nota obținută la limba română.
„BAC-ul a fost relativ ușor, dar nu știu cum s-a corectat, văd că avem toți note mici. Sunt note foarte mici, în concordanță cu ce am făcut noi. De exemplu eu cred că nu am greșit nimic și am luat 8.30 la română. Vreau să depun la Academia de Poliție, nu-mi trebuie media, dar așa”, a declarat băiatul.
Și eleva Maria Ghidea este dezamăgită și hotărâtă să depună contestație.
„Suntem destul de dezamăgiți. Aș fi vrut o medie în jur de 9.50, dar am doar 9,05. Sunt puțin supărată. Ideea e că toată lumea a luat cel puțin cu un punct și jumătate mai puțin decât se aștepta, ceea ce mi se pare bătaie de joc. Eu chiar am scris, chiar mi-am dat interesul, acum vedem. Vreau să depun contestație pentru că mi se pare că au fost corectate, nu neapărat greșit, cât cu o subiectivitate foarte mare în ciuda a ceea ce scria pe barem. Mă aștept să primesc note mai mari”, susține fata.
La Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova elevii și profesorii cu un ochi râd și cu altul plâng. Singurele două medii de 10 din județ au fost obținute de elevele acestui colegiu. Pe de altă parte, elevii a făcut coadă la depunerea de contestații.
„Avem peste 100 de contestații depuse până la această oră. Rezultatele celor două fete cu media 10 ne arată că ne păstrăm standardele și obiceiul. Sunt însă și mulți elevi nemulțumiți care depun contestații. Există multe șanse ca mai mulți elevi să obțină note mai mari și chiar medii de 10 după reevaluarea lucrărilor. Suntem nemulțumiți de modul în care au evoluat lucrurile la prima evaluare, ca dovadă acest număr mare de contestații și la română și la matematică, istorie. Copiii se așteptau la note mai frumoase”, a declarat prof. Carmen Ștefănescu, directorul C.N. „Frații Buzești”.
Anul acesta lucrările elevilor din Dolj a fost corectate de profesori din București. Profesoara Carmen Ștefănescu spune că mereu evaluatorii din Capitală au fost mai drastici cu elevii doljeni sau că au existat scăpări în modul de corectare.
„Probabil corectura nu a fost foarte riguroasă sau a fost efectuată de persoane care nu au experiență în această direcție. Ni s-a întâmplat și în anii trecuți ca lucrările de bacalaureat să fie evaluate de persoane care erau profesorii la învățământul gimnazial. Lipsa de experiență a evaluatorilor afectează destinul acestor copii. Este unul din anii cu cel mai mare număr de contestații, dar ne așteptam la asta, după ce am aflat că se va corecta la București. După cum au lucrat copiii și după rezultatele din cei patru ani de liceu, ne așteptam să aibă medii mai frumoase”, explică directorul C.N. „Frații Buzești”.
Același punct de vedere este împărtășit și de profesorul Liviu Cotfasă, directorul C.N. „Elena Cuza”.
„De la București lucrările au venit mereu cu note mai mici. Și în urmă cu doi ani când au fost corectate tot în Capitală, elevii din Dolj au avut note mai mici, iar în urma contestațiile au primit note mai mari. Avem peste 130 de contestații până la această oră, cele mai multe la română. Sunt copii care au note de 10, 10 și la română mai puțin: 9,85, 9,75. Este primul an în care nu avem o medie de 10. Anul trecut am avut două medii de zece”, a spus Liviu Cotfasă, directorul C.N. „Elena Cuza”.
Nici la Colegiul Național „Carol I” nu a fost obținută nici o medie de 10. Și aici elevii depun contestații. Până la ora 16:00 încă au timp.
„Sunt și note de 10, dar nu avem o medie de 10. Nu putem da vina pe nimeni, vedem după rezolvarea contestațiilor care o să fie situația”, a declarat directorul Colegiului „Carol I“, Angel Cristian Stăiculescu.