Nu suntem egali în faţa soarelui. Unii avem o piele mult mai sensibilă decât alţii. Asta depinde de capacitatea naturală de protecţie. Pentru a putea să ne protejăm eficient de radiațiile solare este necesar să ținem cont de tipul de piele pe care îl avem. Cei mai vulnerabili sunt copiii, dar și cei care au piele albă.
Conf.univ. dr. Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova ne spune cât de bine sau de rău este să ne expunem la soare în această perioadă, despre pericolele care ne pândesc atunci când mergem la plajă sau la ştrand şi despre cum putem să ne ferim de bolile de piele.
Autor: Ana-Maria Predilă
Expunerea îndelungată la radiațiile UV poate să aibă efecte negative imediate asupra pielii, cum ar fi arsurile solare. Însă acest tip de radiații ne pot afecta grav sănătatea și pe termen lung, provocând îmbătrânirea prematură a epidermei sau, în cazuri extreme, cancer de piele.
„Trebuie să ne gândim la acţiunea imediată a soarelui, care poate să ducă, prin expunere de durată, la arsuri solare, acea insolaţie care e însoţită de tegument roşu, dureri, usturimi, dar şi de o stare proastă, cu dureri de cap, febră, dureri musculare. Aceasta este practic arsura solară, cu efecte generale”, explică conf.univ. dr. Virgil Pătrașcu, Şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
„Bronzarea este un răspuns de apărare al pielii la radiaţiile solare”
Chiar dacă îți place să petreci mult timp la soare, efectele radiațiilor UV asupra epidermei pot fi extrem de periculoase – de la arsuri solare până la temutul cancer de piele. Bronzarea este practic un răspuns de apărare al pielii la radiaţiile solare. Persoanele cu ten deschis, cu ochii deschişi la culoare, cu o culoare deschisă a părului sunt vulnerabile în faţa soarelui.
„Trebuie să ştim că fiecare are pielea în felul său şi nu suntem egali în faţa acestor factori care ne agresează. Sunt şase tipuri de piele, de la albinos – lipsit de pigment – şi până la persoane de culoare neagră. Există precancere şi cancere de piele. Precancerele sunt acele leziuni, formaţiuni pe piele, care pot să evolueze spre cancer cutanat. Orice cancer îşi are precancerul său. Ai posibilitatea să vezi direct pe piele aceste leziuni care sunt precancere şi poţi să le tratezi, iar bolnavul nu va mai face cancer de piele. Ceea ce este ideal, pentru că pielea îţi oferă privirii leziunile respective. Niciunde nu poţi să găseşti în corp foarte uşor asemenea leziuni. Or, aici te poţi uita”, explică conf.univ. dr. Virgil Pătrașcu.
Ca să te ferești de probleme, este foarte important să îți iei măsuri de protecție.
„Bine ar fi să nu te expui la soare între 11.00 şi 17.00, asta e clar, pentru că există o cantitate mare de radiaţii. Trebuie să ştii să foloseşti şi cremele fotoprotectoare, dar asta nu trebuie să te încurajeze să stai la soare între orele interzise. Crema total fotoprotectoare nu a fost descoperită, pentru că ea nu trebuie să fie toxică sau să te irite. Este necesar să ţi se asigure o fotoprotecţie 100%, dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să fie aplicată din două în două ore”, ne învață conf.univ. dr. Virgil Pătrașcu, Şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Cum alegem crema protectoare potrivită
În piață se găsesc tot felul de creme de protecție pe care le putem folosi atunci când ne expunem la soare. Cum alegem crema protectoare potrivită?
„Crema fotopretectoare trebuie aleasă în funcţie de tipul de piele. Dacă te bronzezi uşor şi nu te arzi, înseamnă că te încadrezi în tipul 3 sau 4. Tipul 2 nu se bronzează, ci se roşeşte şi ar trebui să aleagă o cremă cu un factor de protecţie mare, de +50. Pentru tipurile 3 şi 4, factorul de protecţie poate fi mai mic, 20-30. Dar este necesară o fotoprotecţie şi faţă de ultravioletele B, şi faţă de ultravioletele A, într-un oarecare echilibru”, ne învață medicul dermatolog.
Când ai stat prea mult la soare, soluția este:
- să te răcorești;
- să bei multe lichide;
- să te muți la umbră imediat.
Cum se manifestă arsura solară
- Piele este roșie, dureroasă și fierbinte la atingere;
- După câteva ore sau zile pot să apară vezicule (basici umplute cu lichid) care se pot sparge;
- Dacă arsură solară este severă, poți avea durere de cap, febra, frisoane și o stare de moleșeală;
- Inflamații;
- Dureri de cap.