Absolvenții de liceu au susținut, ieri, examenul de Bacalaureat la proba de profil: matematică sau istorie. În curțile liceelor și în jurul lor a fost mare agitație. Părinții au așteptat cu emoții să afle vești bune. Abia ieșiți din sala de examen, elevii au început să își împărtășească emoțiile, dar și rezultatele obținute, cu ceilalți colegi, prieteni și părinți. Peste tot se vorbea de integrale, radicali, paranteze, rezultate fixe, comunism, perioada medievală.
Autor: Corina Mihailov
Am stat de vorbă cu unii dintre ei să aflăm cum li s-au părut subiectele. Atât cei de la matematică, cât și cei de la istorie au spus că testul li s-a părut ușor, și că, se așteptau la ceva mult mai greu.
Stoenescu Andra a susținut examenul la matematică M1 și spune că subiectele au fost interesante, pentru nivelul fiecărui elev. „Au fost câteva subiecte mai grele pentru nota 10. Nivelul general a fost mediu. Mă așteptam să fie așa. Mi s-a părut ușor, câteva subpuncte mai interesante, ca să se vadă cine a muncit cu adevărat și cine nu”, a spus eleva.
Și lui Sebastian Udriște testul de la matematică i s-a părut ușor de rezolvat.
„Ne așteptam la ceva mai greu, că am și lucrat destul de mult în timpul ăsta, dar a fost o surpriză plăcută că a fost așa. Sunt sigur că m-am descurcat bine”, a declarat elevul.
Pentru cei de la istorie subiectul legat de perioada medievală a fost o adevărată surpriză, după cum ne-au declarat chiar ei. Primele subiecte au fost legate de secolul XX, iar la eseu aceștia au avut de scris despre autonomiile locale și domnitorii de până în secolul XV: Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare sau Vlad Țepeș.
Antonio Stoenac spune că testul a fost destul de complicat, și că, nu se aștepta foarte multă lume să pice un subiect legat de perioada evului mediu. Acesta crede că s-a descurcat destul de bine și se așteaptă la o notă de 9, cel puțin, iar după examene se pregătește să aplice la Fizica Medicală aici, în Craiova.
Am stat de vorbă și cu profesorii care i-au pregătit pe elevi pentru examene, pe parcursul anului. Cum li s-au părut lor subiectele din acest an?
Doina Călina, profesoară de matematică la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” spune că testele au fost bine structurate și interesante, pregătite în așa fel, încât elevii să folosească partea logică.
„Au reușit să treacă prin toate elementele importante și materia care era exact pentru Bacalaureat. Au fost de nivel mediu, având fiecare câte o chestiune mai deosebită care folosește mult logica matematică. Aici, la examen, ei o aplică și o pun cam în fiecare dintre subiecte. Copiii trebuie să fie atenți, să citească de la cap la coadă exercițiile. Destul de mult de lucru, nu erau așa ca să termini foarte repede, trebuia să lucrezi. A fost conform profilului respectiv, bine gândite. Elevii sunt fericiți. Au muncit, totul a fost bine organizat, la fix date subiectele, se așteaptă la note mari”, a explicat prof. Doina Călina.
Pe de altă parte, profesorul de istorie George Calafeteanu, de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” a sus că că subiectele au fost interesante și foarte ușoare. Profesorul se așteaptă ca în acest an elevii să obțină note mari, de la 7 în sus.
„Primele două subiecte au fost mai ușoare, așa încât să le poată face oricine. Subiectul III a fost mai complex, dar accesibil. Complexitatea testului a fost de la mediu spre avansat, dar cei care au făcut patru ore de istorie s-au descurcat bine, notele ar trebui să înceapă de la 7 în sus”, a declarat prof. George Calafeteanu.
Date ISJ DOLJ
4156 candidați au fost înscriși să susțină proba. 3915 candidați au fost prezenți:
- Istorie 1409 candidați prezenți (1 candidat eliminat la Istorie în Centrul de Examen – Liceul Teoretic Energetic Craiova (telefon mobil);
- Matematică 2506 candidați prezenți.
- 94,2% procent de prezență