Educație medicală dentară pentru elevii din Filiași

Campania Media10 „Dinți sănătoși. Oameni zâmbitori” susținută de DR. CIUCĂ a ajuns la elevii Școlii Gimnaziale din Filiași. Peste 100 de copii s-au bucurat de sfaturile extrem de utile venite din partea medicului stomatolog Alexandra Ciucă.

Elevii au învățat cum să aibă grijă de sănătatea dinților lor de la un medic, care știe să le explice pe înțelesul lor informații pe care nimeni altcineva nu le-a spus.

Elevii au învățat ce este caria dentară și cum se poate preveni și trata.

         Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni dentare afectând circ80-98% din români.

 

 

 

Caria apare din cauza lipsei igienei orale, a consumul crescut de alimente bogate în zahăr, a fumatul, dar și stresului. Înainte de apariţia cariei există un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează  placă dentară.

Medicul Alexandra Ciucă le-a transmis copiilor că este să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, deoarece dacă este lăsată netratată aceasta creşte riscul de carii şi deteriorări dintelui, care pot duce la apariția durerilor intense, iar tratamentul este, în aceste cazuri,  de durată şi costisitor. 

Teama de stomatolog este unul dintre factorii principali care ne determină să amânăm vizita la cabinet atunci când avem o problemă dentară minoră. Tot mai mulţi copii ajung la dentist cu carii de la vârste foarte mici. 

Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă

Motivele invocate de părinţi sunt frica de stomatolog şi costurile ridicate ale tratamentelor. Teoretic, prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an. 

Medicul i-a învățat pe elevii Școlii Gimnaziale din Filiași să scape de frica de stomatolog

Nu trebuie să ne fie frică de medicul stomatolog. Și când ați venit la școală prima dată am avut o teamă, dar, în final, totul a fost bine. Așa se întâmplă și cu vizita la stomatolog. Doctorii nu sunt acolo să vă facă rău. Doctorii au fost inventați tocmai ca să vă ajute să vă simțiți cât mai bine”, le-a spus dr. Alexandra Ciucă elevilor.

See Also

Cei mai mulţi pacienţi nu dau o mare importanţă periajului dentar şi de multe ori el este făcut pe fugă. Copii au învăța de la medicul stomatolog care este tehnica realizarii unui periaj dentar corect.

„Periajul corect se face prin mişcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roşu la alb). Periuţa nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană este îndepărtată în special de către vârfurile perilor periuţei de dinţi.Prin mişcări repetate (m se periază feţele externe (situate spre obraz) şi cele interne (spre limbă). Periajul trebuie să dureze minim 2-3 minute. După ce mâncăm alimente care sunt dăunătoare cavității orale neapărat trebuie să ne spălăm pe dinți”, le-a spus dr. Alexandra Ciucă, elevilor.

La final, elevii au și primit mici cadouri 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top