Sezon de vis pentru portarul craiovean Diana Ciucă: „Nu îmi venea să cred că sunt campioană!”

„Munceşte din greu în linişte! Lasă succesul să fie zgomotul tău”, pare să fie motto-ul după care se ghidează Diana Ciucă, o mare promisiune a handbalului feminin românesc. Portarul născut la Craiova, care pe 1 iunie a împlinit 19 ani, practică de numai şase ani handbalul, dar are un palmares impresionat. Munca, seriozitatea, talentul, dar şi oamenii pe care i-a întâlnit au dus-o pe tânăra handbalistă spre rezultate la care alte sportive doar visează.
Autor: Daniela Mitroi Ochea
Acest reportaj face parte din Campania “Educație prin sport”, a ziarului Media10. Campania este susţinută de: CRAMELE RECAȘ, NATUR HOUSE, THE SHADOW FIGHTER GYM. Acești parteneri înţeleg cât de importantă este educaţia, dar şi transmiterea unor informaţii corecte venite de la specialiști. 

A apărat cinci lovituri de la 7 metri cu CSM Bucureşti

Sezonul 2018-2019 a fost unul de excepţie pentru Diana, care de câţiva ani învaţă şi joacă la Râmnicu Vâlcea. Cu echipa SCM Vâlcea, craioveanca, mezina lotului, şi colegele sale au cucerit în luna august 2018 prim trofeu, Supercupa României, învingând campioana CSM Bucureşti. 
Apoi, luna trecută formaţia pregătită de Florentin Pera a sărbătorit titlul de campioană naţională, iar la această medalie de aur a contribuit şi mezina Diana Ciucă, prin evoluţiile sale bune între buturi. 
Junioara a surprins plăcut, fiind supranumită „portarul fenomen” şi „Duckadam de la Vâlcea”, după ce a apărat cinci lovituri de la 7 metri în meciul cu campioana din ultimii ani, CSM Bucureşti, din turul campionatului. 

O zi de neuitat, cu două medalii

Ziua de 12 mai 2019 este una de neuitat pentru Diana. Dimineaţa, împreună cu colegele sale de la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea a obţinut, la Slatina, medalie de argint la Olimpiada Sportului Şcolar (ONSS) şi titlu de MVP al competiţiei, apoi, câteva ore mai târziu, sărbătorea, la Vâlcea, cucerirea titlului de campioană de către SCM.
„Sezonul acesta a fost extraordinar. A fost visul meu de junioară, să câştig o medalie de aur în ţară cu echipa mea. S-au aşezat lucrurile în aşa fel  încât mi-am primit medalia de aur la senioare până să termin junioratul. Şi chiar în aceiaşi zi am câştigat şi medalie de argint la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar şi titlul de „cel mai bun portar” al acelei competiţiei. În 2019 am mai luat un titlu de „cel mai bun portar” la un turneu amical la Braşov, prima astfel de distincţie pentru mine la senioare. Dar medalia de aur bate orice. Pentru mine este un vis împlinit faptul că am reuşit aceasta performanţă. Multe persoane m-au întrebat: „Şi? Cum e să fii campioană naţională?”, dar eu tot nu realizam acest lucru până la festivitatea de premiere. Nu am să uit niciodată ziua aceea şi cât de fericită am fost. Stăteam pe scenă alături de echipa mea şi nu-mi venea să cred. „Sunt campioană naţională! Sunt campioană naţională!”, doar asta aveam în cap”, rememorează tânăra campioană.

La început nu a fost portar

Diana s-a apucat de handbal relativ târziu, la 13 ani, la clubul HCM Craiova, sub îndrumarea unui antrenor tânăr, Cristian Păun, la rândul său fost portar, la CS Universitatea Craiova.
Dacă Cristina Zamfir (SCM Craiova) povestea într-un interviu acordat Media 10 că mai întâi a fost portar apoi a intrat în teren, la Diana lucrurile au stat exact invers.
„Am început handbalul relativ târziu, la 13 ani. Nu am fost portar prima oară, am jucat în teren, dar nu eram foarte folosită. Dupa aproximativ un an, am intrat în poartă. Sincer, cred că a fost ceva nativ. M-am descurcat atât de bine pe postul de portar”, crede Diana Cristiana Ciucă.

Mutarea la Vâlcea, cea mai bună decizie din carieră

Plecarea la Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea a constituit un mare pas înainte pentru junioară, cum cum chiar aceasta spune.
„Joc la Vâlcea de 4-5 ani. Iniţial am fost la Centrul de Excelenţă, care m-a propulsat la echipa mare, SCM Vâlcea, unde sunt de  două sezoane. Să vin la Centrul de Excelenţă a fost probabil cea mai buna decizie pe care am luat-o pentru cariera mea. Am avut noroc să dau de oameni minunaţi, care mi-au fost alături, m-au ajutat şi au devenit a doua mea familie”, a continuat craioveanca, care într-o vară, în perioada precompetiţională s-a antrenat şi cu SCM Craiova şi chiar a participat la un turneu cu această echipă. 
 

Multe trofee de „cel mai bun portar”

Evoluţiile sale au propulsat-o la naţionala României, la diferite categorii de vârstă, iar la multe competiţii s-a remarcat, cucerind trofee individuale: „Cel mai bun portar” la Campionatul European U17, la Trofeul Carpaţi pentru junioare (2018, 2017), la Campionatul European de Beach Handball U17. La acestea se adaugă o nominalizare pentru “cel mai bun portar” la Campionatul Mondial U18.

Pera: La vârsta ei dă dovadă de professionalism

„Nu am ajuns încă la potenţialul maxim. Îmi doresc mai mult şi pot mai mult”, spunea Diana în 2017, într-un interviu, după ce a cucerit titlul de cel mai bun portar al CE U17. Şi multă lume din handbal o laudă pe craioveancă pentru talentul său, spunând că are un viitor frumos.
Antrenorul principal al echipei SCM Vâlcea, Florentin Pera, declara sezonul acesta despre Diana Ciucă că este un sportiv serios:
„Diana munceşte foarte mult la antrenament. Este o jucătoare serioasă, de foarte mare perspectivă. La nivelul ei de vârstă este una dintre cele mai de perspectivă jucătoare din Europa. Promite, se antrenează la un nivel foarte ridicat, este în permanenţă preocupată să progreseze. Dă dovadă de profesionalism la nivelul ei de vârstă şi cred că are un viitor frumos”.
În septembrie 2018, Diana Ciucă s-a regăsit, pe locul 9, într-un top 20 al celor mai promiţătoare tinere handbaliste ale Europei.
Diana Ciucă şi Iulia Dumanska, portarii echipei campioane, au fost pregătite de fosta internaţională Ildiko Kerekes Barbu, o antrenoare care a ajutat-o mereu pe mezina Diana în perioadele grele cu sfaturi, care s-au dovedit a fi foarte bune.
 

La 19 ani, pe teren la Trofeul Carpaţi

Campionatul s-a încheiat, dar Diana Ciucă nu a luat vacanţă. Dimpotrivă, are parte de o perioadă încărcată. Aniversarea de 19 ani a găsit-o la Brăila, acolo unde alături de naţionala B a României (U19) a participat la Trofeul Carpaţi. La finalul meciului cu România A, unul bun făcut de Diana, colegele sale s-au adunat la mijlocul terenului şi au aruncat-o în sus de  mai multe ori.

Se pregătesc pentru Europenele U19

Apoi, în iulie, urmează o nouă competiţie importantă, Campionatul European U19, de la Gyor (Ungaria).
„Suntem în perioada de pregătire pentru CE U19. Tragem tare şi sperăm să avem un rezultat bun, pentru că, într-adevăr, suntem o generaţie foarte talentată. Dar trebuie să muncim! 
Talentul te ridică până la un anumit nivel, după aceea îţi mai trebuie şi altceva pe langă: muncă, dorinţă, caracter. Sunt şi multe sacrificii, dar dacă vrei cu adevărat să faci handbal de performanţă, trebuie să-ţi alegi priorităţiile”, spune cu hotărâre tânăra.
Infobox

A luat Bacul cu notă mare

Sportivă de performanţă, Diana Ciucă nu s-a lăsat mai prejos nici când a fost vorba de şcoală. A susţinut săptămâna trecută Bacalaureatul Olimpicilor şi a avut o medie mare, 9.03 şi din toamnă intenţionează să urmeze Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova.

Sorin Grigorie, preşedinte HCM Craiova

„Pentru noi este un motiv de mândrie că o jucătoare care a început activitatea la HCM Craiova a devenit campioana României, cu Vâlcea, la o vârstă aşa fragedă. Diana termină acum junioratul şi se va transfera de la noi la SCM Vâlcea. Trebuie să ne înţelegem cu ei.  Tot la Vâlcea, o mai avem la Centrul de Excelenţă pe Ana Maria Mincu, care este şi ea la naţională, iar în prima ligă o mai avem pe Valentina Ion, mezina echipei SCM Craiova”.
Declaratie Diana Ciucă:
„Sunt o jucătoare foarte ambiţioasă şi îmi place să învăţ lucruri noi. Pun mare accent pe seriozitate şi muncă, consider că aceste lucruri aduc performanţa. Nu îmi este teamă de nici o jucătoare. Paradele mele au ajutat echipa, dar succesul a fost al tuturor, colege, staff, echipa medicală, conducerea, suporterii. Pregătirea unui meci începe imediat după ce s-a terminat cel precedent. Recuperarea, odihna şi alimentaţia sunt importante pentru pregătirea unui meci. Toate meciurile trebuie tratate ca o finală”.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Medicii din Franța, în GREVĂ! Promedica și USMR Alianța Medicilor își exprimă solidaritatea!

Next Post

Zilele porților deschise la Universitatea din Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights