Studenți în sesiune. Trucuri pentru învățare rapidă și sfatul psihologului

Pentru unii este partea preferată a semestrului, iar pentru alții este cea mai grea perioadă. Unii încearcă din răsputeri să fie concentrați și să renunțe la vicii, în timp ce alții își continuă ritmul firesc al vieții. Dacă tot suntem la final de an academic și, în mai puțin de o săptămână, începe sesiunea, perioada stresantă pentru majoritatea studenților, am stat de vorbă cu câțiva dintre ei să aflăm cum se pregătesc pentru examene și colocvii, dar și ce metode de învățare rapidă și trainică folosesc.

Autor: Corina Mihailov

Livia Cotovici este studentă la Universitatea Politehnică din Timișoara, Comunicare și Relații Publice. Pentru ea sesiunea este partea preferată a semestrului pentru că în această perioadă își organizează cel mai bine timpul și reușește să le rezolve pe toate. Tot în sesiune, spune studenta, îmbină foarte ușor plăcutul cu utilul, adică petrecerile cu pregătirea pentru examene, la care ia și note mari. Cum reușește?

„Pe lângă stres, reușesc să îmi gestionez și organizez mult mai bine timpul. Pentru că nu trebuie să mai merg la cursuri, pot să aleg singură partea zile în care să învăț. Nu am metode extraordinare de învățare, însă am grijă să acord fiecărei materii timp destul, încât să reușesc să conspectez, apoi să învăț. Conspectele sunt punctul forte în procesul de învățare. Dacă fac asta, 90% din materie este știută deja. Ce consider cu adevărat important în această perioadă este adaptabilitatea studentului de a-și organiza atât de bine ziua, încât să reușească să învețe, dar să aibă timp și pentru relaxare. Dacă ești destul de conștient de faptul că după muncă te vei „remunera”, ești mult mai productiv. Și, să fim sinceri. Suntem tineri, vrem timp liber, vrem distracție, iar sesiunea pare a fi marele impediment. Eu numai în sesiune simt atât de intens studenția pentru că ies cu prietenii la cele mai multe party-uri, și cu toate astea, reușim să luăm note mari la examene. Totul e posibil, e nevoie de atitudine corespunzătoare și dorința de a le reuși pe toate”, spune LIVIA. 

Andi Ciurez este student la două facultăți din cadrul Universității din Craiova, concomintent (Agronomie și Educație Fizică și Sport) și spune că în sesiune se simte mai motivat și mai „prins” de tot ce înseamnă facultate. Ca să învețe mai ușor asociază totul cu exemple din viața reală. 

„Încerc cât se poate să renunț la ieșiri și să mă odihnesc cât mai mult. Cred că asta și este cheia succesului în sesiune: să ai o minte limpede și cât mai conectată la ce ai de făcut”, spune Andi.

Studentului nu îi este greu cu două facultăți, pentru că, zice el, există examene care necesită o atenție mai mare, și examene care se pot trece doar prin atenția pe care i-o acordă cursului, dar și pentru că specializările pe care le studiază se axează mai mult pe partea practică:

„Pentru mine nu este foarte greu cu două facultăți pentru că se axează mai mult pe lucruri practice, atât agronomia, cât și sportul sunt strâns legate de activități practice. Cred că aici greșim cu toți, învățăm foarte multă teorie și uităm ceea ce contează cu adevărat, practica. Ea este, de fapt, încununarea tuturor cunoștințelor și totodată reprezintă cel mai ușor mod de învățare”, explică  studentul. 

Liliana Frunza este studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), din cadrul Universității din Craiova, în anul I, și spune că sesiunea este perioada în care se creează o claritate asupra materiei studiate pe parcursul semestrului, pentru că o revizuiește în întregime. Cel mai mult o ajută lectura din timp și prezența la cât mai mare la cursuri, unde ia notițe:

„Încerc să fiu prezentă la cât mai multe cursuri și seminare și iau notițe din care ulterior învăț. În sesiune este foarte important ca pe lângă studiatul intensive să ai grijă de alimentație și de regimul de somn. De asemenea trebuie să gândești pozitiv și să fii încrezător în propriile forțe. În sesiune învăț, gătesc și mănânc mai mult decât de obicei pentru că am timp de asta. Îmi place să fac plimbări lungi și să mă bag la somn mai devreme, numai că asta e imposibil, pentru că în cămin toată lumea face petreceri în sesiune”, susține Liliana. 

Sfatul specialistului este mereu calea cea mai sigură către reușită. De aceea, am stat de vorbă și cu psihologul Suzana Pavlov, care spune că:

„Unul dintre cei mai importanți factori în randamentul procesului de învățare îl constituie motivația. Atunci când studentul are o motivație clară, un obiectiv bine definit, pe care dorește să îl atingă, învățarea se produce cu un efort asumat. Ținând cont de faptul că fiecare student este o individualitate și modul de învățare este, de asemenea, individual”.

Cu toate acestea, psihologul Suzana Pavlov ne spune câteva tructuri care te pot ajuta să asimilezi mai bine informația:

  • A citi textul și a sublinia elementele cele mai importante. O foarte mică cantitate de informații se fixează în memorie după o primă lectură, și o și mai mică cantitate de informații poate fi reprodusă în ziua următoare. Prin urmare, citind a doua zi ceea ce deja ai filtrate prin subliniere în ziua anterioare te poate ajuta la fixarea în memorie a informațiile cele mai relevante.
  • A-ți verifica cunoștințele cu un coleg alegându-vă o temă și având o dezbatere argumentată. Prin discuții, mai ales cei care au un stil de învățare auditiv, pot reține informații mai ușor.
  • A-ți organiza programul astfel încât să îți menții cât mai multe dintre activitățile curente funcționale. Adică ieși cu prietenii, mergi la petreceri, dar stabilește-ți clar un program de învățare.
  • Citește antrenat timp de o oră fără a te lăsa distras de telefon –  a fi prezent în activitatea pe care o faci.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Structura anului şcolar 2019-2020, publicată în Monitorul Oficial

Next Post

Medicii din Franța, în GREVĂ! Promedica și USMR Alianța Medicilor își exprimă solidaritatea!

Related Posts
Verified by MonsterInsights