Baschetbalistul american Porter Troupe, căpitanul echipei SCM-U Craiova este unul dintre cei mai longevivi stranieri din campionatul românesc. Experimentatul jucător, de 36 de ani, născut în New York, se află la nouălea sezon în România şi se declară încântat de ţara noastră. Într-o discuţie cu reporterii Media 10, Troupe a vorbit despre cariera sa, cum se vede România prin ochii unui baschetbalist american, despre echipă, colegi, suporteri dar şi despre familia sa.
Daniela Mitroi-Ochea
Sosit în vara trecută la SCM-U Craiova, Porter Troupe, în calitate de căpitan, şi-a dus echipa spre un rezultat nemaintâlnit până acum, calificarea în semifinalele campionatului. Oltenii nu au mers în finală, fiind depăşiţi de CSU Sibiu, dar Troupe şi colegii săi ar putea ca la finalul sezonului să-şi pună la gât medalia de bronz, urmând să lupte pentru locul trei cu U BT Cluj.
Porter a evoluat în România la Energia Rovinari, formaţie cu care a cucerit Cupa României şi o medalie de bronz în Cupa Eurochallenge, apoi, până să vină la Craiova, a mai jucat la Steaua Bucureşti şi BCM-U Piteşti. Valorosul jucător, care de-al lungul anilor a obţinut numeroase distincţii individuale, munceşte mult pentru a fi în cea mai bună formă şi este conştient că nu doar numele contează.
“Antrenorul Aco Todorov nu pune presiune pe noi”
La Craiova, se bucură de buna relaţie cu colegii de echipă, dar şi cu antrenorul Aco Totorov, despre care spune că este grozav. “Este un antrenor grozav, amuzant. Nu pune presiune pe echipă, ne face să fim noi înşine. Mulţi antrenori pun presiune pe jucători, îi critică în presă la înfrângeri. Când joci rău, pierzi şi vezi în presă că te-a criticat antrenorul este foarte rău. Aco Todorov spune la înfrângeri că este vina lui”, spune Porter Troupe.
A mai jucat baseball şi fotbal american
Când era mic jucătorul a practicat baseball şi fotbal american, dar s-a oprit la baschet. Spune cu mâna pe inimă că iubeşte acest sport şi că banii nu sunt importanţi pentru el. “Am jucat şi baseball şi fotbal american. Eram bun la baseball. Nu fac baschet pentru bani, ci joc pentru că acest sport îmi aduce bucurie. Bani aş putea avea făcând şi altceva. Dar iubesc să joc baschet!”, mărturiseşte jucătorul. Experienţa îl ajută în multe momente ale meciului, dar consideră totodată că fiecare meci este diferit.
“Suporterii olteni sunt pasionali”
Se supără după un eşec şi suferă mai mult decât oricare dintre suporterii echipei, despre care spune că la Craiova sunt pasionali. “Când joc prost, mă supăr. După înfrângeri, unii suporteri înjură şi pleacă acasă, dar eu sunt supărat că muncesc zi de zi la antrenament şi nu îmi iese jocul. Sunt trist când pierd, după ce am muncit toată săptămâna. Repet, eu nu joc pentru bani! Contează bucuria de a juca, de a fi în competiţie. Suporterii olteni au un spirit, “ard” la fiecare meci, sunt pasionali. Sunt supăraţi când pierdem”.
Timpul liber şi-l petrece cu prietenii şi călătoreşte
Dincolo de meciuri şi antrenamente, în timpul liber jucătorul american preferă să se relaxeze împreună cu prietenii sau să călătorească: “Am încercat să am o viaţă simplă. Când nu joc baschet stau cu prietenii, îmi place să mă relaxez şi să călătoresc. Când sunt la antrenament sau la meci mă focusez pe munca mea, iar în timpul liber mă relaxez. E importantă şi relaxarea, deoarece este greu să fii concentrat mereu sută la sută. Este o presiune şi trebuie să mai scapi de ea, să te gândeşti la altceva, altfel ai înnebuni”.
Ce mâncăruri tradiţionale româneşti preferă?
Şi mâncărea românească îi place căpitanului craiovean, preferatele sale fiind mămăliga, tochitura, sarmalele şi ciolanul.
“Ca antrenor cred că aş albi repede în cap de la înfrângeri”
Uitându-se pe traiectoria sa sportivă spune că nu ar schimba nimic şi se vede jucând la nivel ridicat încă trei ani. Apoi, poate ar încerca să fie antrenor, deşi se teme că ar albi repede. “Nu aş schimba nimic din cariera mea! Sunt unde trebuie, viaţa a fost foarte bună cu mine. Joc baschet, sunt înconjurat de oameni minunaţi. Am avut mereu oferte, ceea ce înseamnă că munca mea a fost respectată. Am un nume, dar muncesc zi de zi. Poate mă voi apuca şi de antrenorat, deşi este altfel de stres. Cred că aş albi repede de la înfrângeri”, ne spune baschetbalistul de peste Ocean.
“Vreau să rămân la Craiova”
Întrebat despre viitor, Porter ne-a zis că îşi doreşte să continue la SCM-U Craiova. “Nu pot vorbi încă de viitor. Aş vrea să rămân la Craiova. Oamenii mă ştiu, mă respectă, avem condiţii bune de pregătire, sală frumoasă. Aş vrea să vină mai mulţi oameni la meciurile noastre”!
- Jucătorii români pe care îi admira: Cătălin Burlacu, Virgil Căruţaşu, Virgil Stănescu, Levente Szijarto, Miţă Paul
Tatăl său este un scriitor celebru, mama – fostă jurnalistă la NY Times
Porter Troupe vine dintr-o familie cu părinţi intelectuali, cu o poveste superbă. Tatăl său, Quincy, este profesor la University of California, San Diego, scriitor de biografii celebre, poet renumit, iubitor de artă și de jazz, şi a militat pentru culturalizarea celor din mediile sociale sărace.
Margaret, mama lui Porter, este fostă jurnalistă la New York Times, freelancer și promotor al unei galerii în Harlem Arts Salon, după ce, multă vreme, a fost proprietar al Randall Gallery, din La Jolla, California, cea mai importantă galerie de artă contemporană de pe Coasta de Vest. “Părinții mei s-au întâlnit în 1977, într-o sală de lectură. Tata recita, mama asculta și se îndrăgostea!”, spune Porter, care mai are trei fraţi mai mari, două surori şi un băiat şi îşi iubeşte enorm familia. Familia lui Porter l-a urmărit pe viu la meciurile din România atât când evolua la Târgu Jiu, cât şi la Piteşti sau Craiova.
Top trei amintiri: “Când am luat Cupa României cu Târgu Jiu, când am ajuns în semifinalele Cupei Eurochallenge şi argintul din Lituania”
A fost model pentru Berculescu, acum sunt colegi
Jucător serios, cu dunkuri spectaculoase reuşite, Porter Trope a devenit model pentru mulţi micuţi baschetbalişti. Îşi aminteşte că pe când juca la Energia Târgu Jiu, Camil Berculescu, în prezent coleg cu el la Craiova, avea 11 ani şi s-a îndrăgostit de baschet datorită jucătorilor care evoluau atunci la Energia şi acelor performanţe. În aceeaşi situaţie a fost şi Carla Popescu, care acum evoluează în prima divizie. Şi acum, când vorbeşte despre ei, se simte emoţionat: „Am aflat că doi tineri de la Târgu Jiu mă au ca model. Mă simt umil să ştiu asta. Camil îmi este coleg acum…”.
Porter Troupe:
- “Cred în mine 100 la sută. Ştiu campionatul, mă ştiu şi pe mine”
- “Craiova este o echipă care mă face să fiu motivat”
- Nume: Porter Sylvanus Troupe
Data şi locul naşterii: 25 martie 1983, New York, S.U.A.
Cariera: A jucat în NCAA (Campionatul Nord American Universitar de Baschet) pentru Portland şi WarnerPacificCollege
A participat în 2003 la cel mai puternic draft NBA din istorie Înainte de a ajunge în România în 2008 a jucat pentru echipa canadiană Vancouver Volcanoes în IBL (International Basketball League)
A câştigat Cupa României cu Energia Rovinari în 2013 A obţinut locul 3 cu Energia Rovinari în EuroChallenge Cup
A câştigat titlul de MVP la All Star Game-ul campionatului de baschet al României din 2016
Vicecampion al Lituaniei în 2017 cu echipa Lietkabelis Panevezys
A evoluat la Energia Rovinari, Stal Ostrow (Polonia), Lietkabelis (Lituania), Steaua Bucureşti, BCMU Piteşti, Apoel Nicosia (Cipru), Moutahed (Liban).
În prezent evoluează la SCM-U Craiova.