Meningita face victime în rândul elevilor. Singura metodă de prevenție – vaccinul pentru meningită, lipsește din România

Două fete au decedat din cauza meningitei, în ultima perioadă. Ultimul caz a fost depistat la o adolescentă de 16 ani, din Pitești care este internată la Spitalul „Matei Balș” din București. Părinții din întreaga țară sunt în alertă și se întreabă cum pot îți protejeze copii.

Grav este că nu vorbim de orice meningită ci, de o formă gravă, cea produsă de meningococ. Cei mai predispuși să facă boala sunt adolescenții pentru că se transmite foarte ușor pe cale respiratorie sau contact.

⇔Simptomele sunt adesea banale și nu dau de gândit. Grav este că boala evoluează extrem de rapid, iar câteva ore întârziere la medic pot costa viața.

⇔Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinare, însă, vaccinul care previne cele mai multe îmbolnăviri nu se găsește în România. 

Cu ajutorul medicilor aflăm

 

  • Ce este meningita?

Meningita care mai este numită și „boala contra timp” este o infecție a membranelor protectoare care învelesc creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată repede, poate provocat intoxicarea cu sânge, adică septicemia, dar și leziuni permanente ale creierului și ale nervilor. Meningita este o boală contagioasă se transmite ușor atât pe cale respiratorie, cât și prin contact.

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură.

  • Care sunt simptomele

Printre primele semne ale meningitei bacteriene sunt febra si durerea de cap. In unele cazuri, starea de sanatate se poate deteriora fulminant.

„Meningită bacteriană este o infecție gravă care debutează cu durere în gât, febra mare și cefalee intense. La scurt timp apar simptomele caracteristice acestei boli, respective fotofobie, redoare de ceafă și vărsături, iar starea generală se degradează brusc. Meningococemia evoluează că o varianta fulminantă a bolii și este însoțită de tulburări de coagulare, insuficientă multiplă de organ, șoc și deces în cele mai multe cazuri”, a afirmat prof.dr. Alexandru Rafila,  președintele Societății Române de Microbiologie.

Grav este că evoluția, într-o meningocemie, poate fi și de ore. De aceea, este foarte important ca pacientul să ajung cât mai repede la medic iar acesta să stabilească dacă este meningită, ce tip de meningită și cum trebuie intervenit.

  • Cum poate fi prevenită

Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei spune că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea.

Meningita este de două tipuri: infecţioasă şi noninfecţioasă. Din cele infecţioase există meningite virale, bacteriene sau chiar produse de anumite ciuperci. În cadrul meningitelor bacteriene, una dintre ele este cea meningococică, alături de cea produsă de haemophilus influenzae, respectiv cea produsă de pneumococ. Pentru aceşti agenţi patogeni există o soluţie, spun medicii. 

„În programul naţional de vaccinare există vaccinul pneumococic conjugat 13 valent, care acoperă cea mai mare parte dintre serotipurile de pneumococ care produc meningită pneumococică, aproape 98 la sută, iar pentru haemophilus influenzae există în programul naţional vaccinul pentru haemophilus influenzae tip B, cel care este responsabil de meningita cu haemophilus influenzae. Lipseşte din programul naţional  vaccinul pentru meningita meningocogică, pentru că numărul de cazuri produse de miningococ este relativ redus. În România, sunt în jur de 60 de cazuri în fiecare an şi, în plus, nu a fost disponibil multă vreme un vaccin meningococic bun sau foarte bun. Exista vaccinul meningococic polizaharidic, dar care avea o perioadă scurtă de timp în care puteai spune că este eficient”, explică dr. Dumitra Gindrovel.

Vaccinul meningococic este pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se regăsește, însă, pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor, însă Ministerul Sănătății le recomandă părinților să îl cumpere și să îl administreze copiilor. Vaccinul pneumococic va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile, potrivit Ministerului Sănătății.

„De cinci ani, la nivel mondial există două vaccinuri foarte bune, şi anume vaccinul meningococic conjugat împotriva serogrupului B şi încă unul conjugat împotriva altor patru serogrupuri: A, C, W135 şi Y. Ele folosesc o tehnologie de ultimă generaţie şi reuşesc să stimuleze sistemul imun al unui bebeluş, chiar şi sub doi ani, să producă un titru de anticorpi, care se păstrează o perioadă mai lungă de timp. Din noiembrie 2018, în farmaciile din România este disponibil vaccinul mengococic conjugat tetravalent, cel care se adresează grupurilor A, C, W şi Y, dar încă nu este disponibil vaccinul meningococic conjugat împotriva serogrupului B, care este cel mai frecvent în România. Dintre cele 60-70 de cazuri pe care le întâlnim în medie în fiecare an, serogrupul B este responsabil pentru aproximativ 60 la sută dintre ele”, adaugă dr. Dumitra Gindrovel.

Legea vaccinări – blocată 

În timp ce românii mor de boli ce are putea fi prevenite, Legea vaccinării este, de luni bune, blocată în Camera Deputaților.  Între timp, zeci de copii au murit din cauza rujeolei, iar acum meningita nu se oprește din a face victime. 

Dr. Dumitra Gindrovel consideră că România nu își permite ca demersurile legislative de a reglementa vaccinarea să fie încetinite pentru că asta poate duce în viitor la apariția altor îmbolnăviri care pot fi evitate și care se pot solda cu pierderi de vieți. 

„Legea vaccinării stagnează în Camera Deputaților de la sfârșitul lunii octombrie. Cauza este atitudinea ofensivă antivaccin a parlamentarilor și au reușit în acest fel să blocheze procesul. Suntem în continuare țara din UE cu cel mai mare număr de decese cauzate de rujolă“, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și vicepreședinte Societății Naționale de Medicină e Familie (SNMF).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Campionatul Naţional Universitar de Tenis de masă la UCV

Next Post

Verifică-ți tensiunea arterială, gratuit, la Centrul Medical Prima Clinic

Related Posts
Verified by MonsterInsights