Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale), unele dintre ele chiar cu evoluţie letală. Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru copii și pentru adulți deoarece prin intermediul înțepăturii se pot transmite numerose boli. De aceea este important să știi cum să te protejezi împotriva acesteia și ce pași trebuie să urmezi dacă ai fost mușcată de o căpușă.
Autor: Ana-Maria Predilă
Medicii recomandă să fim atenţi atunci când mergem în zone cu verdeaţă, mai ales în perioadele cu ploi şi temperaturi ridicate, deoarece putem fi înţepaţi de căpuşe. Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător şi poate provoca boala Lyme. Nu înțepătura cauzează infecția, ci toxinele, secrețiile, micoorganismele pe care le conține salivă capuselor. Există aproximativ 800 de specii de căpușe, însă doar două pot transmite sau provoca boli îngrijorătoare.
Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea, periodic, pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate etc.), de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe), dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).
„Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic”, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.
Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie şi este transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.
Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile.
„Diagnosticul este sugerat de antecedentele muşcăturii de căpuşă asociate cu manifestările descrise mai sus şi confirmat de dozarea anticorpilor (test Elisa, test Western Blot), de Reacţia polimerică în lanţ (PCR) sau prin microscopie cu imunofluorescenţă a sângelui sau a lichidului cefalorahidian. Prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi poate fi considerat bun atunci când diagnosticul se stabileşte la distanţă mică de momentul înţepăturii şi mai rezervat în cazurile tardive când datorită afectării multisistemice există posibilitatea rămânerii unor sechele, în special neurologice”, spune Dr. Titina Ciocan, medic epidemiolog.
Statistici!
În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la o persoană în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în septembrie 2010, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.
În anul 2011 au fost suspectate 8 persoane, dar diagnosticate 2 cazuri de Boala Lyme la o persoană în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepată de căpuşe în martie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.
În anul 2012 au fost diagnosticate 2 cazuri de boala Lyme: la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iunie 2012 şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.