Tot mai mulți elevi sunt dezorientați în alegerea facultății sau a carierei, pe care vor să o urmeze. Elevii din anii terminali de liceu sau studenţii din Craiova trebuie să știe că pot solicita sprijinul, în ceea ce priveşte alegerea carierei, specialiștilor din cadrul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC), care funcţionează pe strada Calea Bucureşti, la Căminul nr. 6, sala 100, de la Facultatea de Mecanică. Aici elevii și studenții primesc suport psihologic în situații dificile și pot participa la seminarii, workshop-uri și conferințe, care să îi ajute să își cunoscă ablilitățile. Centrul organizează periodic activități și pentru intermedierea legăturii dintre absolvenții UCV Craiova și firmele angajatoare.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Raluca Stamatescu, consilier în carieră)– coordonator al C.C.O.C. ne vorbește despre centrul de consiliere și proiectele pe care le desfășoară, în prezent.
Media10: Mulți tineri sunt dezorientați atunci când vine vorba de alegerea carierei pe care vor să o urmeze și implicit a facultății. Cum pot ei să fie ajutați la C.C.O.C?
Raluca Stamatescu: Într-adevăr, din păcate, ne confruntăm din ce în ce mai mult cu situații în care tinerii manifestă atitudini de nesiguranță și dezorientare, nu numai în ceea ce privește cariera și alegerea unui domeniu universitar de studiu, ci și cu alte aspecte ale vieții lor, referindu-ne aici atât la viața personală cât și cea profesională. În acest sens, CCOC vine în sprijinul acestor tineri, elevi, studenți și chiar absolvenți, cu activități și programe de formare și educație pentru dezvoltare personală și dezvoltarea carierei, servicii de consiliere adaptate nevoilor și cerințelor celor interesați să se formeze, în acest sens.
Foto: Raluca Stamatescu
Consiliere și pentru părinții elevilor care studiează la UCV
Media10: Pot și părinții elevilor să beneficieze de consiliere în cadrul centrului?
Raluca Stamatescu: Oferim, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, consiliere părinților elevilor care optează pentru continuarea studiilor în cadrul Universității din Craiova și solicită sprijinul nostru, în acest sens, precum și părinților studenților și absolvenților Universității din Craiova.
Media10: Atât elevii cât și studenții pot să beneficieze și de consiliere psihologică?
Raluca Stamatescu: Firește, în urma unei solicitări, la datele de contact ale CCOC se fac programări în vederea unei prime întâlniri cu psihologii CCOC, atât în Craiova cât și în Centrul Universitar Drobeta Turnu Severin, urmând ca, ulterior, în baza situațiilor/nevoilor identificate, să fie stabilit un program complex de consiliere psihologică.
Media10: Ce activități desfășoară în acest moment Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră?
Raluca Stamatescu: CCOC derulează sesiuni de consiliere în carieră – CV-ul Cartea de vizită în căutarea unui job. Pe lângă aceste sesiuni de consiliere, CCOC mai organizează și susține sesiuni de consiliere și orientare în carieră și ateliere de coaching și dezvoltare personală pentru studenții Facultăților de Litere, Științe și Inginere Electrică, în cadrul programului ROSE (ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT). CCOC pregătește, în această perioadă, evenimentele-proiect Zilele Porților Deschise și Studenții noștri pot mai mult, evenimente organizate în luna mai. De asemenea, elaborarea studiilor privind angajabilitatea absolvenților Universității din Craiova este o activitate continuă și permanentă, realizată de CCOC.
Media10: Din cine este formată echipa C.C.O.C.?
Raluca Stamatescu: Echipa CCOC este formată din:
- Raluca Stamatescu (consilier în carieră) – coordonator al CCOC;
- Andreea Bușe (consilier în carieră);
- Ionuț Cioc (consilier în carieră);
- Loredana Cotocel (sociolog);
- Maria Negrilă (consilier în carieră) – își desfășoară activitatea în cadrul Infrastructurii de Cercetare în Ştiințe Aplicate – INCESA;
- Andreea Popescu (consilier în carieră);
- Cristina Soare (sociolog);
- Raluca Stepan (psiholog);
- Raluca Balica (consilier în carieră) – își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Universitar Drobeta Turnu-Severin;
- Mihaela Nicolicescu(psiholog) – își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Universitar Drobeta Turnu-Severin;
Consiliere pentru studenții din ani terminali
Media10: De ce bază materială dispune Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră?
Raluca Stamatescu: CCOC dispune, în acest moment, de un birou – sediu (str. Calea București, 107H, C.S., nr. 6, Sala 100); un laborator de utilizare și aplicare a platformei CAS Cognitrom (utilizabilă în programele de consiliere psihologică), în incinta Infrastructurii de Cercetare în Ştiințe Aplicate – INCESA (Bulevardul Decebal nr. 97), precum și un birou – sediu în cadrul Centrului Universitar Drobeta Turnu-Severin (Strada Traian, nr. 277A, etajul 3, sala 3.7., Dr.Tr.Severin).
Serviciile oferite sunt gratuite
Media10: Sunt sprijiniți cumva și studenții din ani terminali, cei care sunt deja în căutarea unui loc de muncă?
Raluca Stamatescu: Desigur, chiar în această perioadă, CCOC susține cu studenții din ani terminali, o serie de întâlniri/sesiuni de consiliere, de sprijin și îndrumare în ceea ce privește elaborarea, redactarea și susținerea unui CV.
În același timp, CCOC realizează, periodic și la cerere, intermedieri ale reprezentanților angajatorilor din regiune, cu studenți/absolvenți ai Universității din Craiova, care să corespundă criteriilor de pregătire și formare solicitate de angajatori.
Media10: Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl știe elevii, părinții și studenții despre Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră?
Raluca Stamatescu: Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe elevii, părinții și studenții Universității din Craiova este faptul că CCOC oferă, gratuit, servicii și programe de consiliere psiho-socio-emoțională și consiliere în carieră. De asemenea, organizează și susține, în funcție de tipologia nevoilor și cerințelor identificate, programe personalizate, aplicate, de sprijin și îndrumare privind consilierea și orientarea în carieră, dar și de formare și dezvoltare personală.
Media10: Care sunt cele mai importante acțiuni derulate de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră până acum?
Raluca Stamatescu: Pe lângă principalele servicii și activități specifice, de consiliere și orientare în carieră; de informare și promovare a ofertei educaționale a Universității din Craiova; organizarea proiectelor, anuale, Caravana Învățământului Oltean; Zilele Porților Deschise; Studenții noștri pot mai mult; Forumul Carierei; Cupa Universității din Craiova pentru liceele Olteniei; a studiilor privind angajabilitatea absolvenților UCV, CCOC participă, începând cu anul 2016 la scrierea și implementarea proiectelor de cercetare care vizează și implică activități de fomare și dezvoltare personală și profesională, consiliere și orientare în carieră (ROSE; FDI; FSS; POCU; ERASMUS; ETC.) organizate și susținute în cadrul Universității din Craiova și nu numai.
Media10: Cum vă pot contacta elevii și studenții?
Raluca Stamatescu: Cei interesați, ne pot contacta la tel. 0251563269, e-mail: ccop_craiova@yahoo.com; pagină FB: https://www.facebook.com/ccocucv/; web: www.ccoc.ucv.ro; sau la adresa str. Calea București, 107H, C.S., nr. 6, Sala 100.
Principalele activități organizate și susținute de către Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității din Craiova sunt:
- Consiliere și evaluare vocațională/psihologică/în carieră;
- Training-uri/workshop-uri tematice, privind consilierea și orientarea în carieră /coaching, formare și dezvoltare personală/antreprenoriat, etc.;
- Sesiuni de pregătire a portofoliului de angajare;
- Studii privind inserția absolvenților Universității din Craiova, pe piața muncii;
- Sprijinirea firmelor care doresc să angajeze studenți și/absolvenți ai Universității din Craiova;
- Organizează/participă la târguri de job-uri;
- Elaborează materiale de informare și promovare privind oferta educațională a Universității din Craiova, precum și materiale destinate orientării și consilierii în carieră;
- Scrie și implementează proiecte educaționale/de cercetare care vizează activități de consiliere și orientare în carieră și dezvoltare personală;
- Participă la activități organizate de către alumni.