Se spune că omul sfinţeşte locul. Această zicală i se potriveşte şi profesorului antrenor Alexandru Pop, care reuşeşte să pună pe harta sportului mondial un orăşel din judeţul Dolj, Calafat. Este antrenorul care a format zeci de campioni la judo, iar cel mai răsunător rezultat obţinut de un elev de-al său este medalia de aur cucerită anul trecut de Adrian Şulcă la Jocurile Olimpice de tineret, din Argentina.
Autor:
Daniela Mitroi-Ochea
Alexandru Pop este ardelean, dar de mai bine de trei decenii locuieşte la Calafat. Este un apreciat profesor de educaţie fizică şi sport la liceul „Independenţa” din oraşul de la malul Dunării şi un valoros antrenor de judo la clubul cu acelaşi nume, “Independenţa”.
Selecţionează şi din satele şi comunele din sudul judeţului
Profesorul care luna aceasta a împlinit 65 de ani munceşte mult, iar cu vorba bună şi multă seriozitate reuşeşte să atragă copiii spre sala de antrenament.
Nu se limitează să facă selecţie doar în Calafat, ci cutreieră sate, comunele şi oraşele din zonă pentru a găsi viitori campioni.
„Avem cam vreo 50 de copii la antrenament, cei mici şi cei avansaţi. Nu numai din Calafat sunt, de la Cetate, Poiana Mare, Desa, din toată zona asta. Au părinţi care se implică, înţeleg ce beneficii aduce sportul. Cred că din mediul rural pot apărea mulţi campioni”, spune antrenorul originar din Târgu Mureş.
Comunică cu părinţii sportivilor
Performanţa este cuvântul de ordine la Independenţa Calafat. Se munceşte bine, iar sutele de medalii au venit ca ceva firesc.
„Nu contează că eşti un club dintr-un oraş mai mic sau dintr-o comună. Este vorba de atitudinea fiecăruia şi cât te implicit. Este adevărat că avem mult de lucrat la mentalitate şi conceptul sportiv. În sud, e mai mult cu fotbalul lumea. Într-un oraş mare ai mai multe tentaţii. Eu sunt şi profesor la Liceul Independenţa, la unii sportivi de-ai mei sunt diriginte şi am o legătură foarte apropiată. Dimineaţa îi văd la şcoală, apoi la antrenament. Avem o comunicare strânsă şi cu părinţii”, explică Alexandru Pop.
Ţintesc noi medalii. „Acum am iar o trupă bună de sportivi”
Zilele trecute, clubul a fost vizitat de sportivi de la Sibiu, pentru o pregătire comună. Elevii lui Alexandru Pop se pregătesc pentru finala campionatului naţional, unde ţintesc podiumul apoi calificarea la Campionatul Balcanic.
„Acum am iar o trupă bună! Am avut Sibiul în stagiu de pregătire la noi, am avut Euroregiunea, ne-am calificat cu toţi copii la finală pentru U13 şi U15. Am zece copii. Trag, ce să zic”, spune antrenorul, care de câte ori are posibilitatea îi duce pe cei mai valoroşi sportivi la competiţii în străinătate.
Următoarea astfel de competiţie va fi în 12 mai, în Austria
„Este un turneu puternic, mă interesează să merg acolo că vin ţări puternice din Europa Centrală, Ungaria, Germania. Mergem că este înainte de finala Campionatului Naţional şi sper ca măcar doi trei copii să îi duc la Balcaniadă, să reprezinte România. Asta sper, acum să vedem ce va fi”, adaugă profesorul calafetean. Când merg la concursuri, sportivii fac popasuri, vizitează obiective turistice, apoi fac o compunere despre ce au văzut, ce le-a plăcut.
Sala de judo cu mesaje motivaţionale este 50% gata
Înainte de a se opri la judo, profesorul Pop i-a iniţiat pe copii şi în alte sporturi precum baschet, handbal, mereu cu aceeaşi pasiune. Chiar lucrează la o carte despre activitatea sa profesională şi speră să cuprindă în ea la capitolul realizări finalizarea unei moderne săli de judo. În ceea ce priveşte acest proiect, spune că se află la jumătatea drumului şi speră că până la finalul acestui an va inaugura o sală unde sportivii să vină de drag.
„Avem o sală nouă, la Colegiul Tehnic. Am terminat-o cam 50 la sută şi sper să îi fac inaugurarea anul acesta. Multe le-am făcut acolo cu foşti elevi de-ai mei care mai au firme pe la Bucureşti, ba cu părinţii. Merge greu, că nu sunt bani şi o iau pas cu pas. La intrare voi pune o poartă Zen. Este o poartă filosofică, atunci când treci pe sub ea te descătuşezi de tot, trebuie să fii concentrat numai pentru judo. Mai am nişte mashuri cu I love judo, tricolorul României, principiile acestui sport. Când vom termina sala va fi cea mai intimă şi modernă pentru judo. Acum, la sală am şi gimnastică de întreţinere, vin doamne să facă mişcare. Fac şi treaba asta tot să pun sala la punct”, spune încrezător Alexandru Pop.
„Când le văd steluţele din ochi, simt cea mai mare bucurie!”
Independenţa Calafat este un club privat, iar antrenorul spune că a căutat toate soluţiile financiare ca judo-ul să nu dispară din Calafat: „De-a lungul timpului am avut mai multe denumiri la club, să nu dispară judo-ul de aici. Sunt manager, antrenor, părinte, dadacă, leg şireturi, le fac pe toate”.
Nici un efort nu mai contează când apar rezultatele şi când vede copiii că fac sport.
„Îmi place mult că sunt în mijlocul copiilor. Când le văd steluţele din ochi, simt cea mai mare bucurie! Şi lucrez cinstit, niciodată nu i-am minţit, pentru că ei te simt”, mărturiseşte antrenorul de la Independenţa Calafat.
Partea a II-a a povești
Alexandru Pop, despre Adrian Şulcă
Adrian Şulcă este cel mai bun produs la clubului Independenţa Calafat. Sportivul de 18 ani este acum la Centrul Olimpic de la Cluj, dar ţine legătura cu antrenorul care l-a format, Alexandru Pop. Şulcă reprezintă două cluburi, Independenţa Calafat şi U CSM Cluj. Antrenorul Pop îşi aminteşte parcursul lui Şulcă, spunând că a arătat de mic că are calităţi deosebite.
„De la 8 ani l-am luat pe Adrian Şulcă la judo. Eu aş fi vrut mai repede. Bunica sa a fost profesoară de matematică, colegă cu mine la liceu. Adrian a lucrat cu mine până în clasa a opta, timp în care a avut nouă titluri naţionale, trei medalii de vicecampion, zeci de medalii la turnee amicale, internaţionale. A plecat de la noi cu medalie de bronz şi titlu balcanic. Era în lotul naţional deja. Sunt mândru de el! Comunic mereu cu el, îl întreb ce face, ne mai sfătuim. Sunt aproape de el”, spune cu mândrie antrenorul sportivului care în vara trecută devenea campion olimpic de tineret, la Buenos Aires.
INTERVIU – Adrian Șulcă
Adrian Şulcă se pregăteşte conştiincios pentru noi performanţe. După ce a ridicat atât de sus ştacheta, Adrian Şulcă ştie că are mult de muncă. Anul acesta are Europenele şi Mondialele de juniori. Într-un mini-interviu acordat Media 10, multiplul campion a vorbit despre începuturile sale în judo, cum este viaţa la lot şi despre obiective.
Media 10: Adrian, de ce te-ai îndreptat spre judo şi nu spre alt sport?
Adrian Şulcă: Am ajuns la judo prin intermediul prietenilor mei şi mi-a plăcut. Desigur, m-a căutat şi domnul Pop, când eram mai mic, dar cei din familia mea considerau ca este un sport dur. Mama m-a încurajat să merg mai departe cu acest sport.
S-a acomodat repede la Cluj
Media 10: La o vârstă fragedă ai plecat de la Calafat la lotul naţional, te-ai mutat la Cluj Napoca. Ţi-a fost greu?
Adrian Şulcă: Sincer, toata lumea privește ca o povară chestia cu mutatul, dar eu am privit-o ca pe un beneficiu şi pot spune că nu mi-a fost deloc greu deoarece în mare parte mă cunoșteam cu colegii de acolo de la campionatele naţionale şi stagiile făcute împreună.
Media 10: Ai zeci de medalii, care îţi sunt cele mai dragi?
Adrian Șulcă: Într-un top 3 ar fi cele două medalii cucerite la Campionatul European, la individual şi pe echipe, plus titlul de campion olimpic la tineret.
Media 10: Cum a fost la primele competiţii internaţionale?
Adrian Șulcă:Trecerea la competițiile internaționale a fost cea mai grea parte de până acum, deoarece se observă diferenţa de nivel şi fiecare ţară vine la concursuri cu sportivii de top. Acolo am învăţat că nu trebuie să subestimez pe nimeni. În ceea ce priveşte Campionatele Naţionale, nu mai sunt de mult o provocare pentru mine, deoarece sunt foarte puţini sportivi şi cu mulţi dintre ei mă pregatesc la lotul naţional.
Media 10: Cât de importantă este seriozitatea în pregătire, pe lângă talent?
Adrian Şulcă: Munca, seriozitatea sunt mult mai importante decât talentul. Dacă nu ai abilităţile necesare dobândite în antrenamente, nu este suficient doar talentul.
Media 10: Cât de des ajungi la Calafat?
Adrian Şulcă: Nu foarte des, deoarece am foarte multe antrenamente şi stagii.
Se concentrează pe antrenamente şi şcoală
Media 10: Care este viaţa ta la Cluj, dincolo de antrenamente? Cum îți petreci timpul?
Adrian Şulcă: Viața mea la Cluj, dincolo de antrenamente, este aproape inexistentă, deoarece antrenamentele la judo sunt foarte dure și epuizante fizic şi trebuie să mă axez pe ele. Trebuie să am grijă şi de şcoală, deoarece este un factor important şi mă va ajuta foarte mult pe viitor. Am antrenamente în fiecare zi. Nu există pauză, deoarece toată lumea se antrenează și nu vreau să risc să rămân în urmă, vreau să progresez.
„Am vizitat multe ţări prin intermediul judo-ului”
Media 10: Ai plecat din Calafat, prin intermediul judo-ului ai vizitat multe ţări. Ce sfat le dai copiilor care doresc să practice judo?
Adrian Şulcă: Beneficiile practicării sportului sunt foarte mari, mai ales când vorbim de judo. E adevarat ca am vizitat foarte multe ţări, dar sunt conștient că nu merg să le vizitez, ci să dau ce am mai bun în competiții. Acesta este de fapt scopul călătoriilor. Judo te învaţă ce este disciplina.
Info 1
Adrian Şulcă şi antrenorul Alexandru Pop au fost premiaţi în cadrul Galei Sportului Doljean, fiind performerii anului 2018, la categoria juniori. Şulcă a obţinut şi distincţia de sportivul anului 2018 la clubul U Cluj.
În anul 2003, Alexandru Pop a primit Premiul Special al Societăţii Profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport – Filiala Dolj pentru merite excepţionale în domeniul Educaţiei Fizice şi Sportului.
Info 2
Performanţe Adrian Şulcă (link activ)
https://www.judoinside.com/judoka/105899/Adrian_Sulca/judo-career
CV Alexandru Pop
http://apefsjdolj.razie.com/profesor-pop-alexandru-liceul-independenta-calafat