Programul unităților medicale din Dolj, în perioada Sărbătorilor de Paşte și 1 Mai

În perioada Sărbătorilor de Paşte și 1 Mai (26.04 – 01.05.2019) unităţile sanitare au program de zile libere. Se asigură, în aceste zile, doar rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Afumați, Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzești-Fraţila, Cetate, Ciupercenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova, Seaca de Câmp, Țuglui şi Craiova, str. George Enescu nr. 51 bl. 37 şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl. P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (str. Tabaci, nr. 1), Spitalul Municipal Filantropia Craiova (str. Brestei, nr. 8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj, sunt următoarele:

– Farm Galan – str. Calea Bucureşti, nr. 37, bloc 21e parter, Craiova, tel. 0722-289074

– Farmacia Trei F. – str. Calea Bucureşti,bl 17 b parter,Craiova, tel. 0251-411787

– Prima Warehouse – str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova, tel. 0371-300262

RECOMANDĂRI PENTRU UN PAŞTE FĂRĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

Este important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordăm mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu aceasta ocazie, mai ales că, foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese.

Evitați excesele

Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea probleme de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele etc. sau mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj fac câteva recomandări :

          – ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim 2 oua pe zi) ; ar fi bine să le asociem cu legume de sezon.

          – friptura de miel sau porc, trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste .

          – alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.

          – dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete.

          – alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.

          – evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean, usturoi etc.

          – nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi

          – evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.

          – după o masa încărcată cu toate bunătăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine sa nu ne aşezam in fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber .

          – petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii.

          – persoanele cu afecţiuni cronice trebuie, sa fie mult mai atente la ce, cât şi cum mănâncă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul .

          – este bine ca din farmacia casei sa nu ne lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele gastrice, fermenţii digestivi etc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Lumânări tradiționale de Paști – Lambatha au ajuns din Grecia la Biblioteca Județeană

Next Post

Lumina vine din oameni!

Related Posts
Verified by MonsterInsights