Igiena dentară este esențială pentru copii. Probleme dentare apărute în copilărie pot avea efecte nedorite pe termen lung. De aceea, copiii trebuie știe de la cele mai mici vârste cât de important este să aibă grijă de sănătatea dinților. Campania de educație medicală dentară „Dinți sănătoși. Oameni zâmbitori”, un proiect Media10 susţinut de cabinet DR. CIUCĂ a ajuns la elevii școlii gimnaziale Fratoștița. 100 de elevi au învățat de la dr. Alexandra Ciucă cum pot avea grijă de zâmbetul lor.
Atenți. Curioși. Și gata să pună întrebări. Elevii școlii din Fratoștița, județul Dolj, s-au bucurat de sfaturile extrem de utile oferite de medicul stomatolog Alexandra Ciucă. Încă de la vârste mici, copiii trebuie să fie obișnuiți cu mersul la medicul dentist. Părinții sunt cei care trebuie să aleagă cu grijă momentele în care îi aduc pe copii la stomatolog, pentru ca experiența să nu fie una mai puțin plăcută.
„Dinții de lapte au un rol foarte important în masticaţie și vorbire, dar și în erupția dinților permanenți. Sănătatea dinților ne influențează, în mod direct, starea de sănătate generală. De aceea, este foarte important să știm cum să avem grijă de dinți”, a spus dr. Alexandra Ciucă.
Prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an.
Tot mai mulţi copii ajung la dentist cu carii de la vârste foarte mici. Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. Motivele invocate de părinţi sunt frica de stomatolog şi costurile ridicate ale tratamentelor. Teoretic, prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an.
Dr. Alexandra Ciuc nu percepe tarife, în cabinetul său, pentru consultațiile oferite copiilor.
Medicul i-a învățat pe elevii Școlii din Fratoștița să scape de frica de stomatolog.
„Nu trebuie să ne fie frică de medicul stomatolog. Și când ați venit la școală prima dată am avut o teamă, dar, în final, totul a fost bine. Așa se întâplă și cu vizita la stomatolog. Doctorii nu sunt acolo să vă facă rău. Doctorii au fost inventați tocmai ca să vă ajute să vă simțiți cât mai bine”, le-a spus dr. Alexandra Ciucă elevilor.
MEDICUL STOMATOLOG I-A ÎNVĂȚAT PE COPII ȘI CUM SĂ FACĂ UN PERIAJ DENTAR CORECT.
Periajul corect se face prin mişcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roşu la alb). Periuţa nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană este îndepărtată în special de către vârfurile perilor periuţei de dinţi.Prin mişcări repetate (m se periază feţele externe (situate spre obraz) şi cele interne (spre limbă). Periajul trebuie să dureze minim 2-3 minute.
„Și pufulețiii și chipsurile rămân pe dințișori. De aceea, este important ca după ce le mâncăm ,neapărat să ne spălăm pe dinți. Este important să ne obișnuim de mici să avem grijă de sănătatea dinților. La fel de important este să mâncăm cu moderație acele lucruri care ne plac, dar care fac rău dinților și organismului. După ce mâncăm alimente care sunt dăunătoare cavității orale neapărat trebuie să ne spălăm pe dinți. Periajul se face de sus în jos. Periajul la dințișorii de lapte poate să fie și circular prin mișcare din rotație, astfel încât, la final, dinții să fie curați și lucioși. Periajul nu trebuie să fie dureros”.
Peste trei milioane de elevi împart 431 de cabinete stomatologice
Educația medicală dentară lipsește acum din multe unități de învățământ. Cabinetele stomatologice care funcţionau la nivel naţional înainte de 1990 sunt acum pe cale de dispariţie. Potrivit unui studiu realizat de Alianţa pentru Sănătate din România, peste trei milioane de elevi împart 431 de cabinete stomatologice, în condiţiile în care, anual, se închid patru astfel de cabinete. Prevenția lipsește.
Elevii școlii gimnaziale Fratoștița au învățat ce înseamnă prevenția și cât este de importantă.
„Periajul dentar, alimentația corespunzătoare și consultațiile medicul stomatolog, de două ori pe an, înseamnă că facem PREVENȚIE. Este important să mergem să facem, de două ori pe an, control la medicul stomatolog, chiar dacă nu ne doare nimc. Medicul poate depista probleme pe care voi nu le puteți vedea”, a mai spus dr. Alexandra Ciucă.
Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populaţia României.
Elevii au învățat de la medicul stomatolog care este structura unui dinte: smalţul (parte cea mai dură din exteriorul dintelui), dentina (partea mai puţin dură, de consistenţă osoasă, de sub smaţ şi cement), cementul (partea cu care dintele este fixat în osul alveolar) şi pulpa dentară(partea moală a dintelui din interior, ce conţine nervii şi vasele sangvine).
Cariile apar ca urmare a acțiunii plăcii dentare asupra dinților. Placă dentară este o rețea de bacterii și resturi alimentare (în special zaharuri) care se depune pe suprafața dinților după fiecare masă. Apare ca o depunere lipicioasă, fie de culoare alb-gălbui, fie incoloră. Primul semn al unei carii dentare este apariția unei pete albicioase pe suprafață dintelui. Pată albicioasă arată o zona de demineralizare a smalțului. Acest tip de leziuni carioase au cele mai mari șanse de vindecare. De aceea, este importantă vizita la medicul stomatolog, la timp.
„Dinții nu trebuie să doară niciodată, nici când mâncăm. Dinții dor doar când apare o carie. Caria dentară odată apărută nu trece singură. Medicul stomatolog are grijă să dispară aceea carie care apare pe dintele nostru și care provoacă durere și mai târziu duce la pierderea dinților. Trebuie să știți că în jurul vârstei de 6 ani apare măseluța surpriză, se numește molar de 6 ani. Trebuie să avem mare grijă pentru că este o măseluță foarte importantă. Ea dictează cum se vor așeza ceilalți dinți pe arcadă. Dacă nu avem grijă de ea, apare caria și se pierde, iar ceilalți dinți vor apărea pe arcadă cum vor ei”, le-a explicat dr. Alexandra Ciucă copiilor.
Întreaga cavitate bucală trebuie curățată.
„După ce curățăm dinții trebuie să curățăm și obrajii și limba. Cu o periuță, se periază obrajii și limba, apoi clătim cu apă. Nu trebuie să trecem apa printre dinți. Este foarte important. Nu trebuie să clătim cu apa foarte rece pentru că dinții sunt obișnuiți să stea într-un mediu cald. Dacă venim cu apă rece ei au de suferit. Nu mâncăm cu dinții direct din înghețată, ci folosim o linguriță, altfel dinții au de suferit”.
La final elevii au primit mici cadouri.