Împreună pentru tinerii craioveni care suferă de autism – Alege să înțelegi și să sprijini

În judeţul Dolj, sute de copii suferă de autism, iar numărul adulţilor cu aceste tulburări nu este cunoscut. În județ atât în şcolile de masă, cât şi în învăţământul special învaţă aproximativ 1.500 de copii cu cerinţe educative speciale. 2 aprilie este ziua în care în întreaga lume se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În această zi, în toată lumea, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra afecțiunii care atinge 1% din populația globului. Craiovenii pot să se alăture evenimentelor desfășurate de Asociația Națională pentru Copiii și Adulții cu Autism din România, filiala Craiova. 

aproximativ 1.500 de copii cu cerinţe educative speciale, în Dolj

Deși publicul larg este tot mai informat, sunt mulți pași de făcut pentru o reală înțelegere a nevoilor acestor pacienți. Cu această ocazie sunt celebrate și talentele unice și abilitățile deosebite ale persoanelor cu autism din întreaga lume.

 „O nouă viziune pentru autism: dragoste necondiționată”

Campania din acest an se desfășoară sub sloganul „O nouă viziune pentru autism: dragoste necondiționată”, inițiată de Autism Europe. Sloganul este atât o chemare la acţiune, cât şi o invitaţie de a îmbunătăţi accesibilitatea persoanelor cu autism în viaţa comunităţii, ţinând cont de nevoile acestora.

„Cu această ocazie, transmitem autorităților în documentul atașat, mesajul comun al ONG-urilor care fac parte din Federația Pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectru Autist (FEDRA). La Craiova, pe parcursul lunii aprilie, Asociația Națională pentru Copiii și Adultii cu Autism din România, filiala Craiova, cu susținerea Centrului Comercial Auchan Craiovita a pregătit o serie de evenimente unde sunt așteptate persoanele de orice vârstă care doresc să-și exprime solidaritatea cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism sau care vor să contribuie la campania de conștientizare a craiovenilor”, spune Luminița Sandu, președinte ANCAAR, filiala Craiova. 

Calendarul activităților

 

 

 

– 30 martie 2019, la Centrul Comercial Auchan Craiovița, în intervalul orar 10:00-13:00 unde se va susține atelierul de animație cu ajutorul Gasca lui Zglobiu –Hazliu, fiind așteptați copiii cu vârste între 2-10 ani.

– 31 martie 2019, la Centrul Comercial Auchan Craiovița, în același interval orar, 10:00-13:00  are loc atelierul „Bucurie în mișcare”, cu ajutorul Clubului Extreme Aerobic, condus de Cristian Ostafe, fost campion internațional la gimnastică,  instructor de sport cu  experiență în activități desfășurate cu copiii, de peste 10 ani. 

–  2 aprilie, începând cu ora 13:00 evenimentele o să aibă loc în Piața Mihai Viteazu,. Aici sunt organizate  diverse activități: flash-mob, eliberare de baloane albastre, construirea unei fundițe umane cu ajutorul  participanților.

„Îi rugăm pe toți cei care vin să ne fie alături să aibă un obiect vestimentar albastru (tricou, șapcă, bandană).Toate activitățile sunt organizate cu sprijinul Centrului Comercial Auchan Craiovița”, spune Luminița Sandu.

Parteneri ai evenimentului sunt: Primaria Craiova, Asociația Explorator, Club Extreme Aerobic, Gașca lui Zglobiu-Hazliu, Fundația Anya.

Ce trebuie să știm despre autism

 

⇔ Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt încă necunoscute. 

Persoană care prezintă tulburări pervazive de dezvoltare de­monstreaza dificultăți în mai multe arii de dezvoltare și nu doar în  anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultățile dintr-o anumită arie au efecte negative asupra dezvoltării altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici și trăsături.

Persoană de contact pentru eveniment: Sandu Luminița, președinte ANCAAR fil. Craiova

Tel. 0722602712

e-mail: ancaar_cv@yahoo.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Istoria omenirii învățată altfel de elevii școlii Terraveda. Un eveniment – lecție, organizat la Casa Studenților

Next Post

El Mais Sam, Liban: „Este important să alegem alimente cât mai naturale, sănătoase, bio”

Related Posts
Verified by MonsterInsights