Se spune că singurul lucru care îi unește pe libanezi este mâncarea. Situat între est și vest, Libanul este o răscruce culinară și culturală, așezat în locul în care se spune că a început civilizația umană, în colțul de est a ceea ce istoricii numesc „semiluna fertilă”. El Mais Sam este jumătate libanez. A locuit în Liban 10 ani. 15 ani a stat în Anglia, iar de cinci ani locuiește în Craiova unde pune bazele unei clincii medicale. El Mais Sam a spus da provocării lansate de Nourish BioMarket Craiova și a vorbit despre importanța alimentație sănătoase în cadrul campaniei #BioMentalitate.
⇔ Nourish BioMarket derulează campania #BioMentalitate. O campanie prin care ne propunem să aducem informații corecte de la tineri din toată lumea care au testat beneficiile produselor bio. Alimentația bio înseamnă sănătate! Tineri de pe tot Globul au acceptat provocarea Nourish și ne vorbească despre beneficiile alimentației bio, își împărtășească impresiile adunate după ce au consumat alimente eco și să ne spună de ce au ales să aibă o#BioMentalitate.
El Mais Sam a văzut cum mănâncă oamenii din diferite țări și culturi și spune că în țările civilizate tot mai mulți oameni aleg să investească în alimentația sănătoasă pentru că înțeleg că sănătatea lor depinde, în mare parte, de mâncarea pe care o aleg zilnic.
„Mâncarea cea mai sănătoasă, dintre toate cele trei țări în care eu am locuit până, acum se consumă în Liban. Mâncarea libaneză are multe condimente. De pe masă nu lipsesc salatele. Alimentația include multe fibre, fructe, legume, pește proaspăt și fructe de mare. Grăsimea animală este consumată cu „zgârcenie. Carnea de pasăre se mănâncă mai des decât cea roșie, care este, de obicei, miel”, spune Sam, medic rezident.
Tânărul este medic rezident, în Craiova și spune că în țările civilizate oamenii consumă tot mai multe produse bio. Și el preferă alimentația bio pentru că știe că asta înseamnă sănătate.
„În Liban, zona în care eu locuiesc este una de munte și acolo se consumă multe legume, fructe. Există și magazine cu produse bio, unde găsești alimente fără chimicale și aditivi. Prețurile lor sunt mai mari, dar îți asigură faptul că ceea ce mănânci nu este îmbibat de chimicale și coloranți. Sunt tot mai mulți oameni care cumpără produse din magazinele bio. Generațiile s-au schimbat și tinerii au grijă de ceea ce mănâncă, cel puțin aceasta este tendința în Liban. Sunt oameni care preferă să plătească puțin mai mult, dar să aibă grijă de sănătatea lor. Sunt oameni care înțeleg că de fapt investiția este în sănătatea lor”.
El Mais Sam a ales să se specializeze în medicină internă și urmează să deschidă alături de prietenii săi o clinică medicală în Craiova, o clinică în care toți pacienții vor beneficia și de cursuri de educație alimentară.
„Multe boli sunt generate de alimentația nesănătoasă. În spital văd multe cazuri de oameni bolnavi din cauza faptului că ani de zile un regim alimentar nesănătos, un stil de viață nepotrivit. Este foarte importantă educația medicală alimentară și conștientizarea oamenilor. Este important să alegem alimente mai naturale, sănătose. Chiar dacă dau cinci sau 10 lei în plus, oamenii trebuie să știe că au ales varianta cea mai sănătoasă. De cele mai multe ori, oamenii aleg produsele mai ieftine, dar după aceea, ajung să dea la medic mult mai mulți bani decât ar fi dat dacă ar fi ales o alimentație sănătoasă. Efectele se văd după câțiva ani atunci când apare diabetul, probleme la ficat, la stomac, la inimă”, spune tânărul.
El Mais Sam știe magazinul Nourish BioMarket pentru că este chia în apropierea facultății și îl recomandă craiovenilor, care își doresc să mănânce cât mai sănătos. Lui Sam îi place foarte mult să gătească. De aceea, preferă de cel mai multe ori să își cumpere produsele sănătoase de care are nevoie și să pregătească în casă o masă sănătoasă.
În Liban, servirea mesei este un ritual prin care familia și cei apropiați mențin relații foarte stranse. Fasolea, lintea, garniturile din boabe de năut echilibrează foarte bine carnea.
„Mie îmi place să gătesc. Este important să ne cumpărăm produse sănătoase și să gătim cât mai mult în casă. Multe fructe și legume sunt injectate. Trebuie să avem foarte mare grijă de unde le cumpărăm și cum le alege. Este important să mâncăm cât mai natural. Uleiul, carnea în exces, mâncarea fast–food, consumate frecvent, nu fac bine” spune medicul rezident.
Orar de funcționare:
Luni – Vineri: 09:00 – 19:30
Sâmbătă: 09:00 – 19:00
Duminică: 09:00 – 14:00