The Shadow Fighter Gym susţine copiii care vor să facă performanţă în kickboxing

Viaţa fraţilor Cristian şi Alex Tănase s-a învârtit în jurul sportului. Cristi a practicat mai bine de un deceniu sporturi de contact, box şi kickboxing, iar fratele său mai mic, Alex, numai kickboxing. Acum, cei doi tineri ambiţioşi au propria sală în Craiova, The Shadow Fighter Gym, unde petrec peste 12 ore zilnic, dar au satisfacţia că fac ceea ce le place cel mai mult.

Sunt personal traineri cu rezultate spectaculoase, când vorbim despre oamenii care vin la ei să slăbească sau să-şi remodeleze corpul.

Acest reportaj face parte din Campania “Educație prin sport”, a ziarului Media10. Campania este susţinută de: FLY GYM, CRAMELE RECAȘ, NATUR HOUSE, THE SHADOW FIGHTER GYM. Acești parteneri  înţeleg cât de importantă este educaţia, dar şi transmiterea unor informaţii corecte venite de la specialiști.

 

Au format o grupă de copii de performanță

 

Kickboxingul ocupă un loc important în cadrul The Shadow Fighter Gym, iar de aproape un an fraţii Tănase au format o grupă de copii care practică acest sport la nivel de performanţă.

„Am încercat să formăm copilaşii de la zero, să îi învăţăm tehnici de bază, să le creăm condiţie fizică, să îi facem să gândească deschis, ca atunci când vor urca în ring să aibă o atitudine corespunzătoare. Îi ducem la competiţii numai când dovedesc că merită să lupte. Nu vrem să meargă acolo să se demoralizeze. Dacă vor lupta, să o facă cum trebuie, nu să îşi ia knockout, pentru că este foarte grea revenirea după un asemenea episod. Important este să termine meciul, chiar dacă nu câştigă”, ne spune Alex.

 

”Nu îi antrenăm doar pentru a deveni campioni, ci dorim să le găsim un drum în viaţă”

 Cristian a vorbit despre motivaţia de a forma o grupă de copii care să meargă la competiţii:

„Avem o „frustrare” din tinereţe. Noi nu am putut ajunge mari campioni din N motive şi ne dorim să scoatem campioni. Nu îi antrenăm doar pentru a deveni campioni, ci dorim să le găsim un drum în viaţă. Nu vrem să avem câştiguri de pe urma lor, pentru că nu ne câştigăm pâinea din competiţii, ci din personal training. Este o bucurie mare, ca după ce practici un sport, ajungi peste câțiva ani să împărtăşeşti, ca antrenor, tainele acelui sport unor copii. Acum un an doar mă gândeam cum va fi când o să fac chestia asta, iar acum am ajuns să am copii la competiţii”. 

 

 Copiii trebuie să aibă „inimă”

 

Când vorbim despre criteriile de selecţie pentru grupa de performanţă este important ca băieţii „să aibă inimă”, cum le place antrenorilor să spună. Şi disciplina şi respectul contează foarte mult.

„Cel mai important este ca elevul să creadă în antrenor. Nu vreau să mă mintă, să umble în găşti sau să nu fie fair-play. Mi se pare urât, ca fiind vorba despre un sport de contact să te întorci cu spatele la adversar”, continuă Cristian.

 

Au mers la primele competiții, au apărut victoriile

Anul acesta, patru dintre sportivi clubului The Shadow Fighter Gym au participat la primele competiții oficiale,  la Deva şi Timişoara, iar rezultatele sunt promiţătoare. Trei copii formaţi la clubul fraţilor Tănase, Cristian Florea (12 ani), Valentin Cătănescu (15 ani) şi Eric Orăşanu (13 ani), dar şi un sportiv străin, Majkell Kalemi, student la FEFS, şi-au măsurat forţele cu sportivi de la alte cluburi.

„Cristian Florea a avut primul meci în 16 martie. A învins prin abandon în repriza a doua. Valentin Cătănescu, Vili, cum îi zicem noi, este un băiat care avea 105 kilograme când a venit la sală. A slăbit 30 de kilograme. A avut două meciuri. Pe primul, la competiţia intercluburi, l-a câştigat, pe al doilea l-a pierdut, deoarece a avut o accidentare. Suntem mai mulţumiţi de prestaţia lui în cel de-al doilea, pentru că a luptat mult mai bine. Eric Orăşanu a disputat două meciuri, ambele cîştigate. În al doilea, la Centura României, s-a impus cu 3-0. Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele lor. La competiţia de luna aceasta a luptat şi Mijkell. Avea avantaj, dar a cedat psihic şi a pierdut.  Emoţiile trăite în colţul ringului sunt greu de exprimat. Te trec fiorii, trăieşti meciul cu elevul tău”, spune Alex Tănase.

 

Cum vor să ajute sportivii fără resurse materiale

Pentru că ştiu că practicarea unui sport la nivel de performanţă înseamnă mulţi bani cheltuiţi şi nu toţi părinţii au posibilităţi materiale, Alex şi Cristian vor să suţină copii talentaţi.

Ce înseamnă acest lucru mai exact ne spune Cristi:

„Când un copil vine la antrenament, spune că vrea să facă performanţă în kickboxing, dar nu are posibilitatea să achite abonamentul pe acea lună, se poate pregăti gratuit. Dacă în luna aceea nu se încadrează, nu arată că are cei şapte ani de acasă, nu avem ce face cu el. Pe cei buni, care au chemare pentru acest sport îi vom sprijini: nu vor plăti abonament, deplasările, taxele de meci, masa, vom plăti noi. Momentan nu ne permitem să le dăm şi salariu, dar cred că este devreme pentru aşa ceva. În momentul de faţă, noi putem susține cinci sportivi, care au potenţial, care dovedesc faptul că sunt serioşi, că au calităţi să participe în competiţii. Și dacă vor fi mai mulţi valoroşi avem soluţii, pentru că lucrăm cu oameni care au potenţial financiar şi ar putea să ne ajute, să le dea un salariu, alimentaţie, suplimentele de care au nevoie, recuperare şi tot ce trebuie”.

 

„La 15-16 ani este ușor să te ia valul”

 

Amintindu-şi de adolescenţa sa, când avea contact direct cu oamenii care îl susţineau financiar, Cristian Tănase vrea să facă lucrurile altfel acum:

„De obicei, tinerii care fac aceste sporturi de contact se folosesc de ce învaţă în sala de antrenament şi ajung să fie bodyguarzi, agenţi de pază sau golani. Este uşor să faci bani din ce înveţi în sală. Eu, la 17 ani îmi găsisem singur sponsori pentru competiții. Eu profitam de acei oameni, ei de mine. Acum nu mai vreau ca sportivii mei să discute direct cu omul cu bani, pentru că elevul are 15-16 ani şi este uşor să îl ia valul. Sponsorizările vor fi cu facturi, tot ce iau de la oameni investesc în sportivi, nu mă interesează remuneraţia pentru mine”, povestește Cristi.

 

Condiții de recuperare ca la profesioniști: masaj, piscină

Sportivii beneficiază de masaj şi piscină.

„Când eram mic îmi doream mult să fac masaj. Când am crescut şi am făcut bani m-am dus la masaj. Este bun, deoarece decontractează spatele şi, în plus, copii se simt bine, importanţi”, spune Cristian.

 

Sportivii, sfătuiți să citească

Pasionat de citit, fostul campion la box îi pune şi pe sportivi să lectureze, printre recomandări numărându-se cărţi despre viața și activitatea marilor boxeri Mike Tyson, Muhammad Ali, etc. Sportivii sunt încurajaţi să acorde importanţă mare şcolii şi să respecte alimentaţia recomandată de antrenori. Fiind la început de drum, cei doi fraţi şi-au propus să ducă copiii la concursuri, cam o dată la două-trei luni şi visează ca atunci când se vor muta la o sală mai mare să aibă şi un ring de box.

Eric Orășanu: Mi-ar plăcea să devin luptător profesionist. Sudiază trei limbi străine

Eric Orăşanu
Eric Orăşanu

Eric Orăşanu are 13 ani, învaţă la un liceu de top din Bănie, Colegiul Național „Fraţii Buzeşti”, şi după ce a practicat tenis de câmp a fost atras de sporturi de contact.

„Tata îl cunoştea pe Cristi, mi-a zis că urma să deschidă o sală şi fix când s-a deschis aici am venit. Sunt printre primii. M-a luat uşor, îmi plăcea personalitatea lui, felul cum mă trata. La prima competiţie am avut multe emoţii, dar nu le-am lăsat să mă copleşească. Era diferit faţă de antrenament. Parcă m-ar fi pus cineva într-o cuşcă cu doi lei şi mi-ar fi zis „bate-te cu ei”!. Înainte să fac kickboxing eram un copil destul de hărţuit, iar acest sport m-a ajutat să îmi recapăt stima de sine. Suntem o echipă unită. Mi-ar plăcea să devin luptător profesionist, dar este nevoie de multă muncă, devotament, seriozitate”, spune puştiul, care îl are ca model pe olandezul Remy Bonjasky.

Părinţii lui Eric sunt mândri că băiatul nu neglijează şcoala. Sportivul învaţă bine, studiază trei limbi străine, Engleză, Franceză şi Japoneză. Deşi se pregăteşte 7 zile din 7, Eric nu şi-ar vedea viaţa fără sport și îi sfătuiește pe tineri să facă mișcare, nu să stea tot timpul cu ochii în ecranul unui telefon sau calculator.

 

Cristian Florea: Antrenorii ne motivează mereu

 

Cristian Florea
Cristian Florea

Prin intermediul lui Eric a ajuns la sala The Shadow Fighter Gym Cristian Florea (13 ani).

„Mi-a plăcut acest sport, antrenorii, ne motivează mereu. Am evoluat foarte mult de când am venit. Avem parte de antrenament la sală, înot, masaj, facem şi alergare, plus faptul că mâncăm sănătos. Avem şi mesajele acelea motivaţionale scrise pe pereții din sală, care te ajută când eşti obosit”, spune tânărul.

Şi el învaţă tot la o şcoală bună, „Mircea Eliade”: „Am note destul de mari, între 8 şi 10. Ca şi carieră vreau să mă îndrept spre IT”, ne explică Cristian.

 Și Cristian Cioablă vrea în ring

Cristian Cioablă
Cristian Cioablă

 Un alt Cristian, Cioablă, este elev în clasa a 10-a la Liceul „Traian Vuia”. Nu a fost până acum la concurs, dar îşi doreşte.

„Fac de două luni. M-a atras de mic acest sport. Nefiind din oraş nu aveam posibilitatea să practic kickboxing. Acum am venit la liceu şi am venit şi la sală. Vreau la concursuri, dar trebuie să lucrez mai mult la sală, să trag tare la antrenamente”, spune băiatul.

 

  Majkell Kalemi se antrenează alături de olteni

Majkell Kalemi
Majkell Kalemi

Majkell Kalemi, sportiv de origine albaneză, are 19 ani şi a avut meciuri la profesionişti înainte să vină în Craiova. Îi place mult la sală şi vrea să înveţe cât mai repede limba română.

„Fac de 12 ani kickboxing, am avut şi rezultate. Aici vin de trei luni, pentru că sunt student la Facultatea de Sport din oraş. Mă simt bine cu băieţii, cu colegii”, a încheiat Majkell. 

Pregătire profesională 

Cristian Tănase: „Am făcut 12 ani sporturi de contact, box şi kickbox. Am absolvit FEFS Craiova – kinetoterapie. Am level 1 Personal Trainer terminat, iar în septembrie încep Level 2. Am 35 de workshopuri despre alimentaţie, prim ajutor, teoria antrenamentului, etc.Am investit mult în formarea mea profesională”.

Alex Tănase: „Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, Am level 1 Personal Trainer terminat, iar în septembrie încep Level 2, împreună cu fratele meu. Am participat la 15-20 workshopuri legate de nutriție, teorie sportivă, teoria antrenamentului, motivație, etc.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Lansarea volumului „Odisee în zigzag”, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Next Post

Istoria omenirii învățată altfel de elevii școlii Terraveda. Un eveniment – lecție, organizat la Casa Studenților

Related Posts
Verified by MonsterInsights