Jumătate dintre copiii români nu ajung la dentist până la vârsta de 12 ani, deşi trei sferturi dintre ei au probleme din primii ani de viaţă. Medicii spun că prima vizită la specialist, pentru control, trebuie făcută cel târziu la vârsta de un an. Numai că prevenţia în România este deficitară. Dr. Maxim Steiner face parte din prima generație a specializării Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și spune că cel mai important este ca pacienții sunt să fie educați să facă prevenție și să primească să servicii medicale de calitate. A lucrat în centre medicale din Israel, Germania, București, dar și ca medic stomatolog în armată, în Israel. Acum tratează pacienții doljeni. Într-un interviu, dr. Maxim Steiner vorbește despre cât de importantă este educația medicală, dar și oferirea unor servicii medicale de calitate.
Media10: Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe părinții și copiii legat de educația medicală dentară?
Maxim Steiner: Toată lumea trebuie să înțeleagă că odată cu apariția primilor dinți este nevoie de un consult la medicul stomatolog. Nu trebuie să așteptăm să avem dureri ca să mergem la un control. Cu cât descoperim mai devreme modificările care apar, cu atât tratamentul este mai ușor de realizat, mai scurt. Din momentul în care apar dinții de lapte, copilul trebuie să fie urmărit de un medic specialist, pentru că acești dinți influențează și poziția următorilor dinți, care o să apară, și sănătatea lor. Dacă dinții de lapte sunt scoși înainte de termen, atunci dinții permanenți pot să iasă în poziții anormale. Dacă dinții de lapte au o infecție, ea ajunge prin os către mugurele dintelui definitiv și o să apară probleme ulterior.
„În România, existau cabinete școlare de medicină dentară,
care atât cât puteau făceau partea de prevenție. Era un lucru bun
pentru că acolo auzeam că trebuie să ne spălăm pe dinți”
Media10: Ați lucrat în mai multe state și ați văzut cum se face partea de prevenție acolo. Ce ar trebui să învățăm de la alții?
Maxim Steiner: În România prevenția afecțiunilor dentare pentru copiii și adulți nu există. Corect este ca statul să se implice din acest punct de vedere pentru așa, costurile ulterioare de tratament și îngrijire nu mai sunt atât de mari nici pentru pacient, nici pentru stat. Astăzi, în lume, medicina se bazează pe prevenție. Este mult mai ieftin să plătești un consult și un detartraj, decât un tratament profund, reparatoriu. Pe timpuri, în România, existau cabinetele școlare de medicină dentară, care atât cât puteau făceau partea de prevenție. Era un lucru bun pentru că acolo auzeam că trebuie să ne spălăm pe dinți și eram învățați cum să facem asta. Sunt lucruri importante, care astăzi ne scapă. Suntem și influențați de reclamele pe care le vedem și care nu mereu sunt adevărate. Uneori furnizorul ne dă niște informații false numai pentru a vinde și nu toți sunt în măsură să aleagă informațiile corecte. Trebuie să ne educăm pe noi înșine. Trebuie să fie educați părinții, pentru că ei vor educa apoi copiii. Copilul face ce vede acasă. Este important să ne spălăm pe dinți în fața copiilor pentru că și ei vor face asta.
„Calitatea trebuie să primeze și trebuie să fie impusă și de pacient și de medic”
Media10: Este foarte importantă și calitatea serviciilor medicale oferite de medicii stomatologi. Oamenii caută servicii medicale de calitate.
Maxim Steiner: Pentru mine este prioritar să ofer servicii de calitate. De multe ori, refuz pacienții pentru că după anumite ore de muncă obosești, ochiul îți obosește și nu mai poți să lucrezi la fel de bine și să oferi aceeași calitate. Oamenii au început să înțeleagă asta și nu se mai supără atât de des dacă sunt programați peste o săptămână sau două. Calitatea trebuie să primeze și trebuie să fie impusă și de pacient și de medic.
„Pacientul român nu este obișnuit să ceară medicului informații și nu este normal”
Media10: Este cunoscută teama românilor pentru stomatolog, o teamă care se transmite ușor de la adult la copil. Cum facem să scăpăm de această teamă?
Maxim Steiner: Sunt foarte mulți adulți traumatizați de ceea ce se petrecea când mergeau la stomatolog în urmă cu ani buni. Eu am prins aceea perioadă în care se lucra cu alte ace de anestezie decât acum și îmi aduc aminte că în momentul în care făceam anestezia auzeam cum se rupe țesutul în care intra acul. Turbina făcea o gălăgie extraordinară. Spunea cu colegii cu care lucram în spital că nu este nevoie să mergem să semnăm condica pentru că șefa noastră își dă seama că suntem la serviciu după zgomotul turbinei. Dar aceste lucruri s-au dus. Tehnologia a evoluat. Aparatura și materialele sunt extraordinare, iar durerea aproape că nu mai există. Pacientul are o frică de medici și nu este normal. Pacientul român nu este obișnuit să ceară medicului informații și nu este normal. Pacientul trebuie să întrebe medicul despre tratamentul pe care îl oferă, despre materialele folosite, despre locul unde a studiat și unde a învățat să fac acel tratament. La mine toți pacienții vin prin recomandare personală. Îmi doresc să ofer servicii medicale de calitate.
Media10: Ce servicii medicale oferiți în acest moment?
Maxim Steiner: Facem aproape toate tratamentele obișnuite. Sunt doar unele tratamente specifice de chirurgie pe care nu le facem pentru că sunt specifice chirurgiei. Tratamentele specifice copiilor le trimit la medic specialist pentru copii, pentru că așa mi se pare normal. Mă bazez pe specializările mele: implantologie și chirurgia țesutului moale,a gingiei. Pentru mine contează foarte mult să lucrez cu materiale de calitate. În ultimul timp au intrat pe piață multe materiale din China, care nu sunt atât de calitative. Important este, însă, ca oamenii să aibă educație medicală, să se informeze și să aleagă corect ce este mai bun pentru ei.