Academic Craiova, clubul de fotbal care pune accent pe educaţia prin sport. Inedit: antrenoare cu licenţa A UEFA şi fete care joacă alături de băieţi în campionat

La Academic Craiova copiii joacă fotbal, dar învaţă şi lucruri care îi vor ajuta în viaţă. Alimentaţie sănătoasă, cursuri de înot, cum să aibă o postură corporală corectă, cum să ia cele mai bune decizii în situaţii limită şi educarea în spiritul fair-play-ului, sunt câteva dintre principiile pe care antrenorii acestui club doresc să le insufle celor care vin să joace fotbal.

Daniela Mitroi Ochea

Claudia Predilă

 

Acest reportaj face parte din Campania “Educație prin sport”, a ziarului Media10.

Campania este susţinută de: FLY GYM, CRAMELE RECAȘ, NATUR HOUSE, THE SHADOW FIGHTER GYM.

Acești parteneri  înţeleg cât de importantă este educaţia, dar şi transmiterea unor informaţii corecte venite de la specialiști.

De aproximativ trei ani, în peisajul cluburilor de fotbal juvenil din judeţul Dolj a apărut Asociaţia Club Sportiv Academic Craiova. Sub sloganele „Lasă-ţi copilul să se dezvolte normal (academic) alături de noi” – adresat părinţilor și ”Vino să joci cu noi!”- pentru copii, cei trei antrenori din club, profesorul Marian Dobre (licenţa A UEFA Elită), soţia sa, conferențiar  universitar doctor Aurora Ungureanu Dobre (licenţa A UEFA), şi  lector universitar doctor la Facultatea de Drept Robert Bischin (licenţa C UEFA), au reuşit să aducă la club zeci de copii, iar în prezent numărul celor care activează este în jur de 50, băieţi şi fete, cu vârste cuprinse între 4 şi 15 ani.

Am asistat la unul dintre antrenamentele clubului Academic, desfăşurat în cocheta sală de sport din Işalniţa. 30 de copii, fete şi băieţi, echipaţi la fel, aşteptau nerăbdători să înceapă şedinţa de pregătire. După ce un coleg care îşi aniversa ziua, Darius,  i-a servit cu bomboane, fotbaliştii au fost împărţiţi în două grupe. Cei mai mici au fost luaţi în primire de antrenoarea Aurora Ungureanu Dobre, iar restul de soţul acesteia, Marian Dobre.

 

Unii, la primul antrenament se uitau la neoane, se împiedicau, cădeau

„La cei mici sunt un fel de educatoare. Dacă un copil de 5-6 ani revine după primul antrenament, pentru mine este feedback-ul de care am nevoie. Un băieţel a venit de două luni, dar până acum două săptămâni fugea de minge. Acum s-a schimbat situaţia. Unii, la primul antrenament se uitau la neoane, se împiedicau, cădeau. Mă întrebau părinţii dacă să îi mai aducă şi le-am zis să îi întrebe pe ei, iar cei mici au vrut. Am reuşit să îi integrez în grup prin joacă, prin întreceri. Mizăm pe dezvoltarea capacităţii motrice generale”, ne povesteşte Aurora Ungureanu Dobre.

 

Cei mici sunt gălăgioşi, plini de energie, iar în pauzele de băut apă, mai schimbă două vorbe cu părinţii, care îi supervizează din tribună. Antrenamentul grupei mici durează o oră, cu tot cu pauze, iar cei mari au „porţie dublă”, adică două ore.

 

Fetele, în campionatul băieţilor, dar şi în campionatul FRF

Specificul clubului Academic Craiova sunt echipele mixte, băieţi şi fete. O parte din fete evoluează alături de colegii lor în campionatul judeţean de fotbal masculin, lucru perfect regulamentar. Fetele sunt cu doi  ani mai mari decât categoria la care joacă.

„În acest moment avem în competiţii grupa de 2010 masculin, unde sunt şi fete născute în 2008, şi cea de 2011 masculin, unde sunt fete de 2009. În general, fetele care vin către clubul nostru sunt cele care au curaj, sunt pasionate de acest sport. Avem şi o echipă exclusiv de fete, care evoluează în campionatul naţional U15, organizat de Federaţia Română de Fotbal”, adaugă Aurora Ungureanu Dobre, cea care în vară obţinea licenţa A UEFA, fiind într-o grupă în care s-a mai aflat doar o singură fată, în rest numai bărbaţi.

„Unii părinţi mai zic: „Ai luat gol de la nişte fete”

Unele din micuţele fotbaliste de la Academic Craiova, care activează în campionatul județean, în competiția băieților, se fac remarcate spre uimirea celor de pe margine.

„Băieţii din echipele adverse nu reacţionează, mai orgolioşi sunt părinţii, care zic „ai luat gol de la nişte fete”. Nu mi se pare fair-play. La fiecare grupă noi avem minim trei fetiţe, dar vin şi mai multe”, spune antrenoarea.

Link activ, click banner pentru informaţii:

 

„Este primordial să ştii dacă antrenorul este pregătit să lucreze cu copii de cinci-şase ani”

 

Cum la Academic cei trei antrenori sunt și cadre didactice și licențiați în fotbal, am fost curioşi să aflăm dacă părinţii se interesează de pregătirea antrenorului, atunci când îşi duc copilul la fotbal, dacă vor să afle ce studii are cel care îl va instrui pe micuţ.

„Foarte puţini au întrebat dacă avem cursuri în domeniu, dar când s-a întâmplat acest lucru m-am bucurat foarte mult. Când îţi duci copilul la grădiniţă, şcoală, meditaţie, te gândeşti în primul rând la ce cadru didactic ai vrea, ce se întâmplă acolo. De ce să nu faci asta şi când duci copilul să practice un sport? Pentru mine primordial ar fi asta, să vezi dacă cei la care îl duci pe cel mic sunt pregătiţi pentru a lucra cu copilul de cinci, şase, şapte ani, pentru că în această perioadă ar trebui să fie pregătiţi pe particularităţile de vârstă. Suntem întrebaţi şi dacă am jucat fotbal la nu ştiu ce nivel. Cu tot respectul, dar toţi marii fotbalişti cred că ar trebui să urmeze cursuri, Facultatea de Educaţie Fizică, Şcoala Federală de Antrenori, unde eu mi-am luat a doua specializare în fotbal, apoi licenţele UEFA. Noi lucrăm cu copii, ca la şcoală. Nu este suficient doar să fi făcut fotbal şi să aplici celor mici metode de la seniori”, crede antrenoarea, care iubeşte foarte mult ceea ce face. Unii dintrev micii fotbalişti din echipă este chiar fiul antrenorilor Dobre, Miodrag, care joacă fotbal la clubul Academic şi de mic a făcut mişcare.

Link activ, click banner pentru informaţii:

 

Au activităţi multiple

Academic Craiova nu înseamnă numai fotbal, ci şi activităţi complementare, prin care reprezentanţii clubului doresc ca micuţii fotbalişti să fie educaţi prin sport pentru viitor. Dacă unele cluburi vizează câştigarea meciurilor cu orice preţ, încă de la vârste fragede, cei de la Academic îşi doresc ca „victoriile” să vină în urma parcurgerii unei pregătiri multilaterale, treptată a copiilor.

 

Evaluare posturală, cursuri de înot, concursuri de pictură, turneu de fotbal fără să se ţină scorul şi sfaturi de nutiţie, sunt câteva dintre subproiectele a ceea ce Academic Craiova a numit „Festival de sport”, un proiect în care au fost implicaţi specialişti din diferite domenii și voluntari. În luna noiembrie 2018, proiectul „Festival de sport” a obţinut locul trei, la Gala Tineretului de  la Baia Mare.

Dar să le luăm pe rând. Explicaţii despre fiecare acţiune în parte ne oferă chiar Aurora Ungureanu Dobre.

  1. „Nouă ne pasă de sănătatea copiilor noştri”

„Când am pornit la drum ne-am făcut propria viziune a clubului. Facem fotbal aici, dar ne-am gândit ce îi trebuie unui copil să se apuce de sport. În primul rând, o ţinută corporală corectă. Copii au atitudini deficitare de la purtarea ghiozdanului, de la statul în bancă, etc. Am făcut o colaborare cu un centru de recuperare, au venit kinetoterapeuți, au testat copiii, şi pe baza interpretărilor din testul respectiv i-au împărţit pe grupe de atitudini. Au venit voluntari, care 15 minute lucrau pe grupa de copii cu cifoză, scolioză, platfus, însă pentru toţi s-a mizat foarte mult pe ţinută corporală corectă. S-au văzut efecte pentru că atunci când am făcut reevaluarea, au fost îmbunătăţiri. În cazul celor  cărora li s-a descoperit atitudine deficitară mai accentuată, chiar dacă nu se corectează integral, au existat îmbunătăţiri. Foarte puţini au fost copiii care nu au avut ceva”.

 

  1. „Înotul, sport complementar”

„Copiii sunt mici, iar capacitatea de efort e scăzută. Vara trecută am mers cu sportivii la bazin, unde au fost îndrumaţi de un specialist, George Bâltac, fost cadru didactic la FEFS Craiova, chiar pe înot. Au fost copii care nu ştiau să înoate şi au învăţat. Unii nu intraseră niciodată în apă de frică şi au prins curaj, iar cei care ştiau să înoate şi-au îmbunătăţit tehnica”.

 

  1. „Săptămâna de sport la Academic”  (pe perioada vacanţei)

„A fost un fel de şcoală de vară, ziua porţilor deschise. Am avut şi activităţi de colorat. Am prins o zi ploioasă, şi cum oricum nu puteam face demonstraţii de fotbal, am stat la terasă, acolo unde copiii au colorat şi au fost evaluaţi de un învăţător, bunicul unui sportiv. Temele au fost din fotbal. Am achiziţionat planşe, care erau din fotbal. Au fost premii. Cum am terminat activitatea de desenat a ieșit soarele și am ieșit pe teren la întreceri și jocuri de fotbal”.

  1. Festivalul de fotbal „100 uniţi pentru fotbal”

„A fost în luna septembrie, la baza de la Aripile. În România nu există competiţii de fotbal fără rezultate, iar eu aveam de gând să fac ceva în acest sens. Când domnul preşedinte al Federaţei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, ne-a înmânat diplomele pentru licenţa A UEFA ne-a zis că în cazul în care avem idei de dezvoltare a fotbalului, ne sprijină. Acolo am decis, împreună cu colegii, să organizăm fiecare în zona lui competiţii fără scor, între grupe de copii foarte mici. Am invitat cluburi din Oltenia, fără taxă de participare, cu premii pentru toată lumea. Toţi au primit medalii, pe care scria campion. Copiii care aşteptau să aibă meci,  se jucau pe terenurile vecine, fotbal la ţintă, tir cu arcul, baschet, badminton. Invitatul festivalului a fost Mirel Rădoi, coleg cu mine de promoţie la Licenţa A UEFA. El a spus să îi lăsăm pe copii să se dezvolte, să nu le dăm indicaţii. Finalul a fost un flashmob, toţi copiii s-au distrat, au dansat. A durat doar o zi, dar eu zic că a avut un succes extraordinar”.

  1. „Nutriţia micuţilor fotbalişti”

„Din cunoştinţele noastre, le spuneam şi înainte sportivilor să nu bea suc, i-am obişnuit să mănânce fructe, dar am zis să apelăm la un specialist şi am luat legătura cu medicul Iuliana Petrişor. O doamnă extraordinară care a făcut voluntariat. Părinţii au participat la un workshop, unde au pus întrebări, iar specialistul în nutriţie, Iuliana Petrişor, medic primar endocrinologie, nutriţie şi boli metabolice i-a sfătuit şi le-a oferit soluţii practice, pentru o alimentaţie sănătoasă. Copiii care practică sport trebuie să mănânce diferit, pentru că atunci când fac mişcare consumă foarte multă energie. Următoarea întâlnire a nutriţionistului va fi cu copiii. Va fi un fel de picnic în aer liber, vom prepara sandwich-uri sănătoase”

Link activ aici, click banner pentru informaţii:

 

 

  1. „Părinţii, primul model al copilului”

„Încă din primul an de activitate, deşi aveam puţini copii, de sărbători am organizat meciuri între părinţi şi între copii. Dorim să îi facem pe părinţi să îi lase pe copii să se dezvolte singuri, să nu le transmită indicaţii, ce au de făcut. Anual facem o şedinţă, unde povestim ce vrem pentru copii lor, vrem să menţinem o colaborare bună, aşa cum ar trebui să  fie între copii, părinţi, şcoală, club”.

 

Link activ, click banner pentru informaţii:

 

Mesaj pentru campania „Educaţie prin sport”

Aurora Ungureanu Dobre:

„Am mizat să-i pregătim pe sportivi pentru viaţă, să se dezvolte fizic armonios, să aibă un regim alimentar sănătos, să respecte colegii, adversarii. Ar fi cumva o satisfacţie că am format nişte oameni. Ideal ar fi să rămână cât mai mulţi spre performanţă, dar sita cerne”.

 

Grupele din cadrul clubului sunt:

⇔ Echipa feminină U15

Izabela Ilie, Iuliana Păunoiu, Cătălina Bercea, Amalia Dragomirescu, Ştefania Preda, Clara Gionea, Ana Maria Ghinea, Andra Drăghici, Elena Balaban, Ariana Mic, Alexandra Gîrniceanu, Ana Maria Corîci, Ana Gâlcă, Andreea Josceanu, Carmen Zamfir, Georgiana Andronache.

⇔ Grupa 2008-2013

Ana Olteanu, Daria Mihăescu, Maria Vîlcu, Maria Bejinaru, Gabriel Brebenoiu, Darius Buşu, David Iosif-Ciurezu, Rareş Bică, David Neagu, Mario Ţamboi, Tudor Forţan, Rareş Magher, Ayan Cosma, Andrei Popa, Alexandru Popa, Miodrag Dobre, Yannis Soreanu, Tudor Ivan, Mihnea Neacşu, Yustin Bârjega-Pătru, Matteo Stan, Luca Andrei, Eduard Tulbă, Sebastian Ticu, Ştefan Afrem, Lucu-Văduva Alexia, Maria Ion, Miruna Roşu.

 

Grupele Academic Craiova

2010 –  mixt. Participare în Campionatul Judeţean de Fotbal juniori E (4+1), 2017-2018, 2018-2019 şi Interliga Județeană de Fotbal U7/2017-2018, U8/2018-2019.

2011 – mixt. Participare în Campionatul Județean de Fotbal 2018-2019 juniori G (4+1) și Interliga Județeană de Fotbal (4+1) U6/2017-2018, U7/2018-2019

2012 – mixt.  Participare la Interliga Județeană de Fotbal (U5 / 3×3) 2017-2018, (U6 3×3) / 2018-2019

2013+2014 – mixt. Urmează să participe la Interliga Județeană de Fotbal (U6 / 3×3) – 2019 – 2020.

2007 – fete. Participă la Interliga Județeană de Fotbal U8 / 2017-2018, U9/ 2018 – 2019.

2003 – 2007  fete. Participare în Campionatul National de junioare U15 – FRF – fotbal feminin 2017-2018, 2018-2019.

Interviuri jucători Academic Craiova:

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Educație medicală dentară. Dr. Maxim Steiner: „Astăzi, în lume, medicina se bazează pe prevenție”

Next Post

De ce boicotează elevii simulările: „Ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă”

Related Posts
Verified by MonsterInsights