Ce alimente este bine să consumăm – sfatul specialistului în nutriție

Redactia Media10
7 Min Read
Obezitatea este o problemă de sănătate publică în România, atât la adulți, cât și la copii. Mai bine de jumătate din români sunt supraponderali sau obezi. Ocupăm locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).  Mai grav este că din cauza alimentației nesănătoase, copiii sunt predispuși de mici la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care se găseau până acum la adulți, dar care, în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. Din școli lipsesc orele de nutriţie. Conform specialiştilor în nutriție, obezitatea şi bolile metabolice asociate acesteia, (diabet de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune) sunt tot mai des întâlnite. De aceea, este foarte importantă respectarea unor reguli alimentare. Daniela Nicola, specialist nutriție Natur House Craiova, ne spune ce înseamnă să avem un stil de viață sănătos, cum putem slăbi sănătos și cum putem preveni bolile prin alegerea alimentației corecte. Articolul face parte din proiectul Media10 „Educație prin sport”. Campania este susţinută de: FLY GYM, CRAMELE RECAȘ, NATUR HOUSE, THE SHADOW FIGHTER GYM. 

Media10: Sursa multor boli este alimentația nesănătoasă. Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Daniela Nicola: O alimentaţie sănătoasă are la bază un consum ridicat de fructe şi legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase (Omega-3, provenite în mare parte din peşte gras) şi carne slabă. Este important să evităm consumul de alimente procesate, zahăr, sare şi grăsimi. Este de preferat, ca alimentele să fie mâncate în stare crudă, fierte sau coapte, nu prăjite. Stilul de viață sănătos presupune un consum redus de alcool şi băuturi carbogazoase, ce au un conţinut ridicat de zahăr. Hidratarea este extrem de importantă. Consumul de apă este necesar, pentru funcţionarea în condiţii optime a organismului şi pentru eliminarea toxinelor. Este recomandat să avem trei mese principale și două gustări, într-o zi, dar și activitate fizică zilnică.

„Este important ca micuțul să vadă în jurul lui obiceiuri alimentare sănătoase”

Media10: Foarte mulți copii sunt atrași de alimentația tip fast-food. Cât de importantă este alimentația pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și viitorilor adulți?

Daniela Nicola: Alimentația este foarte importantă pentru o dezvoltare armonioasă și pentru sănătatatea copilului. Primind nutrienții necesari, copilul se va dezvolta într-un ritm normal, atât fizic cât și cognitiv. În plus, calitatea mâncării trebuie să primeze, alimentele trebuie să fie cât mai proaspete și diversificate. Având o alimentație sănătoasă există un risc mult mai mic pentru dezvoltarea unor boli precum diabetul, obezitatea și diferite forme de cancer. Este important ca micuțul să vadă în jurul lui obiceiuri alimentare sănătoase. În copilărie el învață de la familie, prin imitație, ce este bun de mâncat și ce nu.

 

„Pe termen lung, un regim restrictiv poate afecta ficatul, oasele şi echilibrul hormonal”

 

Media10: Mulți apelează la „dietele minune” aparute pe internet, mai ales adolescenții aleg această cale rapidă. Cât de greșit este?

Daniela Nicola: Urmat pe termen lung, un regim restrictiv poate afecta ficatul, oasele şi echilibrul hormonal. În dorința mare de a scăpa de kilogramele în plus, unele persoane sunt tentate să apeleze la cure de slăbire foarte drastice, care pe lângă faptul că nu sunt eficiente, pun şi sănătatea în pericol. Cu toate acestea, multe persoane care doresc să slăbească în timp record apelează la regimuri în cadrul cărora este redusă drastic cantitatea zilnică de alimente, ajungând uneori până la înfometare.

Media10: Care sunt principiile alimentare generale de care ar trebui sa ținem cont cu toții?

Daniela Nicola: Se recomandă să evitaţi sau chiar să scoateţi din alimentaţia zilnică următoarele: produsele de fast food, zahărul procesat, sucurile carbogazoase, făina albă, produsele de patiserie, alimentele puternic procesate/modificate, carnea grasă, mezelurile, chips-urile şi snacks-urile. 

 

„Mezelurile şi afumăturile cresc riscul de cancer al sistemului digestiv”

 

Media10: Sunt oameni care după ce v-au urmat sfaturile au reușit să dea jos kilogramele pe care le aveau în plus și chiar și-au schimbat stilul de viață. Din discuțiile cu ei, care ați sesizat că sunt cele mai frecvente greșeli alimentare?

Daniela Nicola: Cele mai frecvente sunt săritul peste micul – dejun, consumul de alimente cu un conținut mare de grăsimi, consumul insuficient de apă, consumul mare de dulciuri și băuturi carbogazoase, mâncatul haotic, nerespectarea celor trei mese principale, lipsa activității fizice.

Media10: Principiile alimentației sănătoase se învață de mic. În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriție, iar mai mult de 40% dintre aceștia sunt supraponderali. Cum îi determinăm pe copii să evite alimentele de tip fast-food, sucurile carbogazoase?

Daniela Nicola: Accesul la fast-food trebuie să fie doar ocazional, pentru că alimentele au grad ridicat de zahăr, grăsimi şi sare. Masa trebuie luată la domiciliu. Este forte important ca cei mici să consume fructe și legume.

Media10: Cât de nociv este consumul de mezeluri?

Daniela Nicola: Mezelurile şi afumăturile cresc riscul de cancer al sistemului digestiv. În același timp, reprezintă și unul dintre factorii declanșatori pentru bolile de inimă.

 

„Alimentația unui copil care face sport trebuie să fie diversificată, porțiile trebuie să fie echilibrate”

 

Media10: Dar băuturile carbogazoase, cât de nocive sunt, mai ales pentru copii?

Daniela Nicola: Pe lângă faptul că au un conţinut ridicat de zahăr, ceea ce favorizează dezvoltarea obezităţii, a diabetului, a bolilor metabolice, afecțiunilor digestive și a cariilor dentare, acestea conţin coloranţi şi substanţe chimice.

 

Media10: Există un trend de a duce copiii la sport, dar și la alte activități extrașcolare. Cum trebuie să arate alimentația unui copil care face sport?

Daniela Nicola: Alimentația unui copil care face sport trebuie să fie diversificată, porțiile trebuie să fie echilibrate. Foarte importantă este și respectarea orelor de masă. Pentru copiii sportivi se urmărește scăderea consumului de grăsimi saturate, creșterea consumului de fructe și legume, dar și hidratarea corespunzătoare.

Orar Funcționare Cabinet Nutriție Natur House Craiova

  • null

    LUNI – JOI: 10:00 – 19:00

  • null

    VINERI: 10:00 – 13:00

  • null

    SÂMBĂTĂ: 09:00 – 12:00

  • null

    DUMINICĂ: ÎNCHIS

Informații Contact

Str. Bld. Carol I, nr. 86, (vizavi de Hotel Rexton
0251 412 266)
craiova@natur-house.ro
Share This Article
Leave a Comment