Meixue Song, profesoara venită să predea chineză elevilor de la Colegiul „Elena Cuza”, din Craiova(Video)

Elevii Colegiului Național „Elena Cuza”, din Craiova învață limba chineză, chiar de la un profesor nativ. Am găsit-o pe Meixue Song, în clasa pe care și-a amenajat-o, în cadrul liceului. Aici le predă elevilor craioveni tainele limbii chineze. 

Când Meixue Song intră în clasă, copiii zâmbesc. Profesoara știe cum să îi atragă, prin tot felul de jocuri. Meixue se consideră norocoasă, că a ajuns în Craiova. Este atașată de elevii săi și spune că, spre deosebire de cei din China, elevii craioveni „sunt mai activi și mai buni în a se exprima liber”. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Meixue Song vorbește despre Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, despre cum își desfășoară cursurile și cum percepe sistemul de învățământ românesc. 

Media10: Cum ați ajuns să predați copiilor de la Colegiul Național „Elena Cuza”, din Craiova?

Meixue Song: Am avut de susținut un interviu la Institutul Confucius, a trebuit să predau o lecție de limba chineză și să-mi demonstrez cunoștințele de cultură chineză. De asemenea, a trebuit să trec un test de limba engleză și un test psihologic. Apoi am participat la un training de 40 de zile, înainte de angajare.

Media10: Ce ați făcut înainte să ajungeți să predați elevilor din Craiova?

Meixue Song: Am studii postuniversitare, în predarea limbii chineze, ca limbă străină și anterior am predat unor elevi și studenți străini. Pentru elevii craioveni este extraordinar să învețe limba chineză, de la un vorbitor nativ.

„Sistemul de învățământ românesc oferă mai multă libertate”

 

Media10: Cum lucrați cu elevii, astfel încât să vă faceți cât mai înțeleasă și să le transmiteți copiilor tot ce vă doriți?

Meixue Song: Ne folosim de limba engleză la curs, iar pentru a-i face pe elevi să înțeleagă mai bine utilizez și imagini, sau desene, dar și limbajul corporal. De asemenea, le fac diverse demonstrații, dacă au probleme de înțelegere.

Legendă foto: Ușa clasei de chineză, pe care stă scris, în chineză, un mesaj de bun venit elevilor

Media10: Ce părere aveți despre sistemul de învățământ românesc, din ceea ce ați reușit să cunoașteți până acum?

Meixue Song: Eu cred că sistemul de învățământ românesc oferă mai multă libertate, elevii sunt mai liberi în a urma și a face ceea ce îi interesează.

 

„Derulăm și activități practice legate de cultura chineză, precum caligrafia, lucrul manual”

 

Media10: Cum se face educație în China?

Meixue Song: În China sunt nouă ani de învățământ obligatoriu, șase de școală primară și trei de școală gimnazială, apoi liceul este de trei ani și facultatea de patru ani. Examenul de admitere la facultate în China este deosebit de important, pentru orice elev și orice familie, așa că se pregătesc pentru el timp de 12 ani. 

Legendă foto: Meixue Song alături de elevii de la Colegiul „Elena Cuza”

Media10: Colegiul „Elena Cuza”, din Craiova este unul dintre cele mai renumite licee din România. Ce părere aveți despre modul în care se face educație aici?

Meixue Song: Consider că aici este un mediu propice pentru studierea limbilor străine. Elevii pot învăța mai multe limbi străine, încă din școala primară, în funcție de ceea ce îi interesează.

Media10: Cum vi se par elevii craioveni în comparație cu cei din China?

Meixue Song: Elevii craioveni sunt mai activi și mai buni în a se exprima liber decât elevii chinezi. Îmi plac foarte mult elevii mei.

Media10: Aveți și activități în afara orelor de curs pe care le faceți cu elevii?

Meixue Song: Derulăm și activități practice legate de cultura chineză, precum caligrafia, lucrul manual, decuparea de hârtie, pictura chinezească și alte asemenea tradiții artistice.

 

„În ceea ce privește studiul limbilor străine, China are de învățat de la România”

 

Media10: Cât de greu este să înveți limba chineză?

Meixue Song: Limba română și limba chineză sunt complet diferite, iar tonurile și caracterele chinezești sunt cele mai dificile componente pentru elevi, deoarece acestea nu există decât în limba chineză. Dar elevilor li se pare foarte interesant să folosească tonele ca note muzicale și caracterele pentru a scrie o poveste.

Media10: Cum v-ați acomodat în Craiova? Ce vă place în acest oraș?

Meixue Song: Mă consider norocoasă să lucrez ca profesor de limba chineză, în Craiova. Cu ajutorul conducerii liceului și al colegilor, m-am acomodat ușor la viața de aici. Îmi place foarte mult orașul Craiova, este curat și îngrijit, și mi-a fost ușor și datorită minunaților mei elevi și prietenilor mei. Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care mă ajută.

Media10: Dacă ați avea de ales între sistemul de învățământ românesc și cel chinez ce ați alege?

Meixue Song: Fiecare sistem are propriile caracteristici. Cred că aș alege sistemul de învățământ chinez, pentru că este cel cu care am crescut, și, deși este foarte strict, oferă multe cunoștințe. Însă, în ceea ce privește studiul limbilor străine, China are de învățat de la România. 

 

„Profesorii de aici sunt foarte responsabili”

 

Media10: De ce ați încuraja elevii să aleagă să studieze la Colegiul Național „Elena Cuza”, din Craiova?

Meixue Song: Pentru oportunitățile de studiu oferite. Limbile străine, în general, sunt cea mai folositoare unealtă pentru înțelegerea lumii înconjurătoare. Iar în particular, studiul limbii chineze în timpul liber este o opțiune mai bună pentru elevi, decât petrecerea acelui timp fără scop, pe internet sau jucându-se. Sunt oameni care cred că limba chineză e o enigmă, dar ea poate fi învățată și poate fi ceva distractiv.

Media10: Ce vă place la colegii din Craiova, profesorii pe care i-ați descoperit aici?

Meixue Song: Profesorii de aici sunt foarte responsabili în ceea ce fac și prietenoși, deschiși. Mă bucur că am ocazia de a preda limba chineză într-o țară străină, pentru mine este o experiență fructuoasă și îi sfătuiesc pe toți să fie deschiși către noi oportunități, către a învăța și a trăi noi lucruri. Îi salut pe toți cititorii și… xie xie („mulțumesc” în limba chineză)!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Club de lectură, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Next Post

Află care sunt modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2019

Related Posts
Verified by MonsterInsights