Elevii doljeni sunt în febra olimpiadelor, iar părinții se pregătesc să îi înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Monica Sună vorbește despre situația învățământului școlar doljean. Strategia pe termen lung a ISJ Dolj este să crească numărul de clase de învățământ profesional clasic, dar și de învățământ dual. Inspectorul școlar general le oferă sfaturi utile părinților care acum se pregătesc să își înscrie copiii în învățământul primar, dar și elevilor, care urmează să își aleagă unitatea de învățământ în care să petreacă anii de liceu.
Media10: Elevii sunt încă în perioada de susținere a olimpiadelor. În Dolj, se organizează olimpiada națională de resurse naturale și protecția mediului. Cât de important este acest lucru?
Monica Sună: Pentru noi este foarte importantă olimpiada de resurse naturale și protecția mediului. Suntem un județ cu o tradiție din acest punct de vedere, ca și număr de desfășurare a olimpiadelor. Anul trecut am găzduit patru olimpiade naționale. De ani buni, atenția noastră este îndreptată spre promovarea învățământului profesional și tehnic, astfel încât să nu mai fie privit de elevi și părinți ca o Cenușereasă a învățământului. La nivel național suntem pe podium și avem rezultate foarte bune la aceste olimpiade. De aceea, ne-am dorit să organizăm în Craiova o astfel de olimpiadă. Vrem ca părinții să vadă că se poate face performanță și în învățământul tehnologic. Avem nevoie de buni meseriași, în toate domeniile. A fi un bun meseriaș îți conferă un statut social și o remunerație pe măsură. Suntem alături de școli, în promovarea ofertei educaționale, în fiecare an. Inspectoratul Școlar Dolj, alături de Primăria Craiova și Consiliul Județean, organizează la Târgul Multifuncțional oferta educațională a liceelor, astfel încât elevii și părinții să se poată informa. Apoi, ne-am gândit că ar fi foarte bine ca agenții economici să vină în școli alături de noi și să le explice elevilor începând de la clasa a V-a, care sunt avantajele dacă învață o anumită meserie, mai ales că au certitudinea că vor avea un loc de muncă și vor primi recompensă. Dacă urmezi cursurile învățământului profesional și tehnic poți, în paralel, să îți continui studiile, pentru că ai șansa să apelezi la învățământul seral, cu succes. Însă, indiferent de ceea ce vei face trebuie să fii motivat.
ne propunem să creștem numărul de clase de învățământ profesional clasic, dar și de învățământ dual
Media10: Avem și în Dolj învățământ dual. Am vizitat câteva licee și am văzut că au o bună bază materială. Cu toate acestea, elevii nu sunt foarte atrași. Ce ar trebui să știe elevii și părinții, despre învățământul dual?
Monica Sună: Este o formă de învățământ nou intrată în sistem. La început, ca orice noutate, este privită cu scepticism. Este foarte important contactul direct pe care elevul îl are cu agentul economic, pentru că în învățământul dual agentul economic oferă bursă elevilor, pentru a urma o formă de învățământ. Firmele oferă o bursă, care este egală cu cea oferită de stat, apoi oferă elevilor și posibilitatea de a face practică în firmă. Pe viitor, ne propunem să creștem numărul de clase de învățământ profesional clasic, dar și de învățământ dual. Aceste clase se înființează la solicitarea agenților economici cu o condiție: să fie unitatea de învățământ autorizată pentru forma de calificare solicitată de agentul economic. Dacă școala nu este acreditată, atunci ISJ intervine, astfel încât să fie parcurse toate demersurile, pentru obținerea autorizațiilor, respectiv acreditărilor necesare.
Media10: Mulți dintre părinți sunt acum preocupați de înscrierea la clasa pregătitoare. Ce sfaturi aveți pentru ei?
Monica Sună: Primăvara încep înscrierile la clasa pregătitoare, iar potrivit Ministerului Educației, există o metoologie de înscriere extrem de utilă pentru părinți. Vor exista două etape de înscriere, prima în luna martie (4-22 martie), a doua în luna aprilie (2- 8 aprilie). Le recomand să își înscrie copilul la școala cea mai apropiată de casă, pentru că în fiecare școală avem profesori calificați, profesori care alături de elevi obțin rezultate deosebite. Județul Dolj are profesori calificați în procent de peste 95%. Foarte mulți profesori au obținut gradul didactic definitiv, titlul de doctor. Sunt profesori care se preocupă în permanență de formarea profesională. Acest lucru se vede în rezultetele obținute de elevii noștri, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat.
Este foarte impotant să fie respectat numărul de elevi prevăzut de legislație pentru o clasă
Media10: Sunt părinți care își duc copiii la o anumită unitate de învățământ pentru că acolo consideră ei că este cel mai bine pentru copilul lor, așa s-a ajuns ca în unele clase să fie foarte mulți copii, peste capacitatea normală. Ce le-ați spune părinților, care fac astfel de alegeri?
Monica Sună: Să aibă încredere în toate școlile, mă refer și la cele din mediul rural și la cele din mediul urban. Avem profesori calificați peste tot și este foarte important să scurtăm din timpul pe care îl petrecem ducând și aducând copilul de la școală. Mulți dintre părinți au mai început să înțeleagă acest lucru. Dacă acum câțiva ani erau foarte, foarte multe, cereri pentru anumite școli acum s-a mai temperat cererea și doar către o anumită școală. Este foarte important să fie respectat numărul de elevi prevăzut de legislație pentru o clasă. Legea spune că trebuie să lucrezi cu un anumit număr de elevi. Cu cât numărul elevilor crește într-o clasă, cu atât este mai greu de lucrat cu ei. Este important să ne aducem aminte și de noi când eram la școală, că părinții ne duceau la școlile foarte apropiate de casă și acest lucru nu ne-a împiedicat să urmăm liceul și facultatea pe care ne-am dorit-o.
Profesorii debutanți trebuie îndrumați să învețe managementul sistemului de învățământ
Media10: Sunt și mulți profesori care au nevoie de susținere, mai ales profesorii debutanți. Sunt sprijiniți cumva în monentul în care intră în sistem?
Monica Sună: Suntem un județ privilegiat pentru că avem aici Universitatea din Craiova, care pregătește profesori foarte buni și acest lucru se vede în rezultatele pe care aceștia le obțin la examenul de titularizare sau la cel de definitivat. Un profesor debutant trebuie să se pregătească cu seriozitate pentru susținerea acestor examene extrem de importante. Alături de ei suntem și noi prin organizarea unor cursuri de pregătire în vederea susținerii acestor examene. Suntem pe podium la nivel național atât în ceea ce privește rezultatele la concursul de titularizare și definitivat, de la an la an crește numărul colegilor tineri care vin cu rezultate bune, cu note de 10. Profesorii debutanți trebuie îndrumați să învețe managementul sistemului de învățământ.
Pentru ISJ Dolj este prioritară asigurarea siguranței în școli a copiilor
Media10: Care sunt problemele pe care le considerați acute în sistem și vă axați pe rezolvarea lor?
Monica Sună: Pentru ISJ Dolj este prioritară asigurarea siguranței în școli a copiilor, apoi asigurarea condițiilor necesare astfel încât învățământul să fie de calitate. Importantă este și sănătatea elevilor. Știm că în țară este epidemie de gripă, noi facem toate eforturile astfel încât cazurile cu care ne confrumtăm să fie cât mai puține.
Ne propunem reducerea ratei abandonului școlar, astfel că ISJ DOLJ a derulat multe proiecte europene care se adresază reducerii abandonului școlar. Un fenomen cu care ne confruntăm este acela al elevilor care pleacă alături de părinți în străinătate, dar se pare că, de un an avem și reversul acestei situații. Unii dintre ei se întorc și observăm acest lucru prin numărul de solicitări de echivalare a studiilor. Foarte important pentru noi este promvarea unui stil de viață sănătos. Ne bucurăm de rezultatele obținute de elevi la competițiile sportive și susținem revigorarea orelor de educație fizică și sport, astfel încât să avem cât mai puțini copii scutiți de la orele de educație fizică și sport, pentru că sportul te disciplinează și te ajută să te dezvolți armonios.
Media10: Elevii de clasa a VII-a urmează să susțină simulare. Este o noutate. La ce să se aștepte?
Monica Sună: Să nu uităm faptul că avem simulări și la clasa II, IV și VI. Elevii de clasa a VII-a sunt cei care anul trecut au susținut simularea de clasa a VI-a și cred că nu vor fi luați cu surprindere și vor trece cu succes peste simularea națională pentru că ei susțin lucrările scrise semestriale. Cred că subiectele nu vor fi atât de diferite și nu vor ridica probleme.
Proiecte derulate de ISJ Dolj