Povestea profesorului care a lăsat America pentru şcoala Terraveda din Craiova

Un profesor atipic iubit de elevii craioveni, pentru felul inedit în care îşi susţine orele. Cisco Clervoix a venit din Florida, America să predea elevilor din Craiova limba engleză. Este profesor voluntar la Şcoala Terraveda din octombrie 2018. Nonconformist, bine pregătit, atent cu fiecare copil. Mereu zâmbitor. Elevii au posbilitatea să înveţe engleza de la un nativ, prin joc, activităţi creative. Copiii sunt fermecaţi de modul în care Cisco îi tratează şi vin la şcoală cu drag.  Cisco cred foarte tare într-un proverb african vechi: „Este nevoie de un sat pentru a crește un copil”. Mai mult de atât a ales să predea la şcoala Terraveda din Craiova pentru că aici „elevul nu este doar un număr”.

A descoperit România în 2013, după ce a participat la mai multe tabere cu elevi din toate colţurile lumii. Într-o astfel de tabără a cunoscut elevii şi cadrele didactice din Craiova. A vizitat şcoala Terraveda, l-a cucerit tot ce a găsit aici, şi a decis să rămână. Cisco Clervoix a predat limba engleză în mai multe colţuri ale lumii. Până să vină în Craiova a fost, timp de doi ani, profesor pentru elevii din Coreea. Acum, alături de celelalte cadre didactice de la Şcoala Terraveda contribuie la educarea şi pregătirea copiilor din Bănie. Până să ajungă să predea în Craiova, Cisco a locuit o perioadă în Germania unde a obțnut o diplomă de masterat în literatură engleză. 

Mai mult decât limba engleză, Cisco îi învaţă pe elevi cum să fie fericiţi, cum să facă faţă provocărilor vieţii şi să se descurce în orice situaţie. Profesorul spune că la Terraveda copiii sunt crescuţi să fie fericiţi şi asta îi place cel mai mult aici.

Media10: Cum aţi ajuns să predaţi la Şcoala TerraVeda din Craiova?

Cisco Clervoix: În vara anului 2017 am făcut parte din echipa taberei Happy Faces. Tabăra s-a desfășurat într-un sat de lângă orașul Alba Iulia. Acolo, am întâlnit-o pe Alina, unul dintre directorii școlii TerraVeda, și pe grupul său de elevi. Ea a venit în tabără cu 47 de elevi. Acolo eu am fost profesorul de engleză al copiilor.  Mi-a plăcut modul în care Alina se comporta cu elevii săi, legătura dintre ei. Şi lor le-a plăcut ce fac eu și cum sunt și mi-au propus să vin să predau în școală. Am vizitat şcoala, mi-a plăcut foarte mult. Am spus da și iată-mă aici.

„Elevii români sunt foarte inteligenți, pricepuți și creativi”

Media10: Cum vi se par elevii români având în vedere că aţi predat în mai multe colţuri ale lumii?

Cisco Clervoix: Am petrecut mult timp în diferite ţări predând limba engleza şi călătorind. Am participat de cinci ori şi la Tabăra Happy Faces unde au fost prezenţi copii din toată România. Deci, sunt foarte familiarizat cu elevii români. Cred că sunt printre cei mai buni elevi cu care am lucrat în toţi anii mei de activitate didactică. Elevii români sunt foarte inteligenți, pricepuți și creativi.

Media10: Ce metode de predare folosiți?

Cisco Clervoix: Metodele sunt alese pentru a-i ajuta pe copii să îşi dezvolte abilităţile, să fie cât mai atraşi de informaţiile pe care eu le transmit. Îmi doresc ca ei să înveţe să fie liberi în exprimare, să se dezvolte frumos, să aibă un vocabular bogat şi mereu un discurs argumentat. Mai mult îmi doresc ca ei să crească fericiţi şi să fie bine pregătiţi.  

„Scopul meu este ca elevii să se simtă confortabil atunci când învaţă”

Atunci când învăţăm lucruri şi cuvinte noi, copiii învaţă în primul rând cum să le pronunţe corect şi cum să le folosească în anumite contexte. Apoi în timpul activităţilor pe care le facem învăţăm cuvintele noi prin repetare, prin tot felul de jocuri şi activităţi în care folosim acele cuvinte, astfel încât ei să înveţe încă din clasă şi să nu fie nevoiţi ca acasă să memoreze şi să li se pară totul greu. Scopul meu este ca elevii să se simtă confortabil atunci când învaţă şi să ajungă să înveţe limba engleză foarte bine, să aibă o pronunţie foarte bună, ca a unui nativ.

Media10: Ce vă place la școala Terraveda?

Cisco Clervoix: Îmi place că am libertatea de a-mi folosi propriul stil. Îmi place că aici elevii învaţă serios, primesc multe informaţii utile, dar sunt şi pregătiţi pentru viaţă. Copiii îşi formează o vastă cultură generală.

În plus, ceea ce îmi place aici este că profesorii din această şcoală privesc învățătura ca pe o performanță.  Sunt liberi şi creativi.  Apreciez faptul că şi mie mi se permite să fiu creativ în predarea lecţiilor, să am o relaţie specială cu elevii mei. Şi eu am învăţat multe lecţii de la elevii şi cadrele didactice de la Terraveda.

Media10: Există diferenţe mari între sistemele educaționale din SUA și România?

Cisco Clervoix: Nu există diferențe uriașe din punct de vedere academic, dar în societate ele se văd. Profesorii par să aibă mai multă legătură cu elevii lor şi elevii se simt mai susţinuţi în România.

Media10: Ce activități suplimentare aveți cu elevii, în afara orelor?

Cisco Clervoix: Tocmai am organizat o tabără de iarnă, o tabără de engleză, în ultima săptămână dinaintea sărbătorilor de iarnă. În această tabără am făcut cu elevii tot felul de activități, am vorbit numai în limba engleză și am făcut în aşa fel încât ei să facă o incursiune în cultura englezilor. Proiectăm diferite video care îi atrag pe elevi şi îi ajută să înveţe mult mai rapid lucruri noi. Copii sunt încurajaţi să îşi dezvolte creativitatea și să adauge şi distracția în activităţile şcolare.

Media10: De ce recomandaţi şcoala Terraveda?

Cisco Clervoix: Terraveda este o școală mare şi importantă, prin faptul că aici elevul nu este doar un număr. Elevii sunt integraţi într-o comunitate, care face în aşa fel încât, să le ofere cele mai bune sfaturi, cele mai bune lecţii, informaţii, care să îi ajute toată viaţa. Există un vechi proverb african: „Este nevoie de un sat pentru a crește un copil”, iar la şcoala Terraveda, copilul este ajutat de comunitatea de profesori să devină cel mai bun.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Oră de lectură pentru copii, la Biblioteca Judeţeană Craiova

Next Post

Simulare Bacalaureat 2019 – calendar oficial

Related Posts
Verified by MonsterInsights