Timp de cinci zile, la Craiova, se dă startul unei campanii culturale, care anul acesta acoperă 10 orașe mari ale României. Din proiectul Post.com fac parte tineri artiști craioveni cu mare potențial: Andrei Tonița – Pictură, Bogdan Ciuciu – Fotografie, Iulia Enculescu – Cinematografie, Lucian Suchici – Muzică.
Curator al acestei expoziții este Arthur Buerms, Belgia.
⇔ Vernisajul cu intrare liberă are loc vineri, 15.02.2019, ora 18:00 la „Galeria Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.
Într-o manieră contemporană acest eveniment ilustrează prin mijloace artistice sentimentul fiecărui român care a ales să trăiască în România și încearcă să răspundă la întrebarea „De ce să rămân în România?”.
Arta în timpul regimului comunist a fost o reflecție pseudo-critică a regimului politic și, cel puțin, un înlocuitor al politicii. Paradoxal, atunci când procesul de democratizare a luat sfârșit, trecutul își face simțită din nou prezența. Această tendință este de asemenea vizibilă în lucrările artiștilor contemporani care trăiesc în statele postcomuniste. Dorința de a recâștiga trecutul pierdut, recuperarea și reinterpretarea simbolurilor trecutului și evocarea perioadei anterioare ca mijloc de criticare a moștenirii prezente sunt câteva teme care pot fi găsite în lucrările de artă expuse în orașul Craiova.
Tineri craioveni talentați pun întrebări semnificative prin arta lor
Viziunea suprarealistă, colectivă și reflexivă a lui Andrei, călătoria fotografică retro-realistă a lui Bogdan, opera audiovizuală social-realistă a Iuliei și concertul de pian cu încărcătură emoțională al lui Lucian sunt strâns legate de epoca comunistă care continuă să-și lase amprenta asupra societății românești. Deși acești tineri nu pot schimba istoriile care se desfășoară, pot pune întrebări semnificative prin arta lor. A eliberat modul vestic de trai, încorporat în idealurile colective, țara noastră? Sau traiul sub regimul comunist era mai favorabil? Am învățat din greșelile noastre? Dar libertățile noastre democratice cum ar fi libertatea exprimării (artistice), dreptul la un proces imparțial? Cum rămâne cu slujbele noastre?
Viziunea unei noi generații de artiști
Expoziția va fi astfel organizată în jurul unor teme largi care includ relatări actuale, istorii ascunse și evidențiază experiențele oamenilor obișnuiți din România și din alte părți. Ca parte a unei noi generații de artiști vizuali români, ei nu numai că exprimă absurditatea vieții într-o societate post-comunistă, ci și subliniază intrinsec trecerea timpului și manifestarea viitorului incert. Prin urmare, spectatorului i se cere să asimileze informațiile din diferite culori, forme, imagini și sunete și să le filtreze pentru a-și crea o idee și o părere personală despre diferența dintre valorile trecutului si cele ale prezentului.