Cum avem grijă de sănătatea dinților – sfatul medicului Alexandra Ciucă

Igiena dentară este decisivă pentru o dantură frumosă şi sănătoasă, atât la copii, cât și la adulți. Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă. Starea de sănătate generală începe în primul rând din cavitatea orală – ne spune dr. Alexandra Ciucă, medic specialist parodontologie cu studii postuniversitare de masterat.  

Articolul face parte din campania de educație medicală dentară „Dinți sănătoși. Oameni zâmbitori”, proiect jurnalistic susținut de cabinetele medicină dentară Dr. Ciucă și Dr. Steiner Craiova. 

Dacă apar probleme cu dantura întregul organism are de suferit. De aceea, este foarte important ca încă de la cele mai fragede vârste, copiii să învețe cât de important este să aibă grijă de sănătatea dinților. 

„În cavitatea orală se produce prima parte a digestiei, prin mestecarea alimentelor, formarea bolului alimentar și cu ajutorul enzimelor salivare are loc prima absorbiție a elementelor nutritive. Dacă apar probleme la acest nivel, întreaga digestie are de suferit, cu consecințe asupra întregului organism”, explică dr. Alexandra Ciucă.

⇔ „Prevenția leziunilor dentare ar trebui să înceapă încă de la apariția primilor dinți”

Când copiii încă sunt mici este responsabilitatea părinţilor să îi înveţe ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă. Copilul trebuie să conştientizeze că dintele este un „element” la fel de important ca orice altă parte a corpului.

⇔ Cea mai eficientă metodă de învăţare la copii este prin joc.

Igiena dentară a copilului trebuie menţinută de la naştere, până erup primii dinţi, apoi toată viaţa.

„Prevenția leziunilor dentare, ar trebui să înceapă încă de la apariția primilor dinți pe arcadă, și anume în jurul vârstei de șase luni, când erup incisivii centrali inferiori. De atunci, părinții au obligația să igienize corespunzător, cu ajutorul unor periuțe speciale, acești dinți. Igiena dinților bebelușilor se așa cum se face și igiena generală, adică în fiecare seară”, adaugă medicul stomatolog Alexandra Ciucă.

     

⇔ Familiarizarea copilului cu cabinetul de medicină dentară se face de la vârsta de 3 ani

După erupția completă a dinților de lapte, în jurul vârstei de trei ani, se recomandă familiarizarea copilului cu cabinetul de medicină dentară prin consultații regulate, chiar dacă copilul nu are probleme dentare. În felul acesta vizită devine una plăcută, iar micuțul va deprinde un obicei sănătos de a-și face controale medicale regulat, fără teamă de doctori. Antecedentele neplăcute suferite de un copil în cabinetul de medicină dentară pot avea influenţe negative asupra psihicului acestuia, ducând la dezvoltarea unor fobii, a acceselor de anxietate şi uneori chiar la atacuri de panică.

„De cele mai multe ori, pacienții ajung târziu la cabinetul de medicină dentară din cauza fricii de stomatolog, frică întemeiată în majoritatea cazurilor, auzind măcar o data pe zi de câte o traumă suferită în antecedente. Însă, medicina dentară a evoluat destul de mult. Industria farmaceutică vine în ajutor cu dezvoltarea unor produse tot mai eficiente în terapia durerii, iar noi, ca medici, suntem din ce în ce mai implicați în tratamentul unor afecțiuni care până astăzi aveau un singur drum….extracția”, susține dr. Alexandra Ciucă.

⇔ Obiceiuri alimentare dăunătoare pentru dinți

Băuturile carbogazoase, alimentele bogate în zaharuri, chipsurile, afectează dinţii atât prin conţinutul de acizi (fosforic, citric şi carbonic), cât şi prin conţinutul foarte mare de zahăr, ce favorizează înmulţirea bacteriilor.

„Alimentele bogate în zaharuri, „gustările” dintre mese de tipul chipsuri, pufuleți, toate formează o pelicula pe suprafață de smalț a dinților, pe care se colonizează foarte repede bacterii existente latent în cavitatea orală, dar dăunătoare în contact prelungit cu dintele și gingia. Băuturile acidulate în exces produc microleziuni la nivelul smalțului dezvoltându-se ulterior carii dentare sau colorații inestetice și ireversibile ale dinților. De asemenea consultul la medicul stomatolog din șase în șase luni pentru depistarea diferitelor patologii, poate scuti pacientul de disconfortul unor terapii lungi și costisitoare”, atrage atenția dr. Alexandra Ciucă.

⇔ Periajul dentar, cea mai eficientă metodă de prevenție

Cea mai importantă prevenție a leziunilor carioase și gingivale este periajul dentar corect efectuat, în fiecare zi, de minim două ori pe zi. Această rutină sănătoasă se recomandă și în cazul copiilor însă, până la vârstă de 6 șase ani preiajul trebuie făcut de un adult, cu răbdare, atenție și prin joacă.

„Nu forțăm copilul să-și spele singur dinții pentru că nu va avea îndemânarea necesară să ocolească anumite zone reflexogenev(cerul gurii, baza limbii) determinându-și astfel senzație de vomă, sau va ocolii zonele distale ale arcadelor transformând periajul dentar într-o activitate neplăcută sau incomplet efectuată. După vârstă de șase ani, se recomandă asistarea igienizării copilului de către un adult, de preferat în timp ce acesta își periază proprii dinți. În acest fel copilul va putea „fură” din tehnică de periaj a modelului sau. Curățirea regulată a dinților trebuie să meargă mână în mână cu alegerea unei alimentații sănătoase”, susține dr. Alexandra Ciucă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Post.com – Craiova dă startul unei campanii culturale (Video)

Next Post

Educație ecologică la Biblioteca Județeană Craiova. Profesorii și elevii se pot înscrie

Related Posts
Verified by MonsterInsights