Un copil bolnav trebuie ținut acasă. Cum procedează francezii în școli?

România se află în sezon gripal. Gripa este o boală extrem de contagioasă, care se transmite cel mai rapid în colectivitate. Cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt copii care au un sistem imunitar în formare. Este foarte important ca părinții, cadrele didactice și copiii să știe că trebuie să respecte mai multe reguli în această perioadă pentru a evita răspândirea bolii. 

♦Este permis să meargă la școală sau se recomandă să stea acasă?

♦Ce trebuie să facă medicii școlari?

♦Când se declanșează ancheta epidemiologică?

⇓ Rolul medicului școlar este extrem de important

Între educația medicală a copilului și familiei și apariția bolilor infecțioase există o mare legătură. Bolile colectivității la copii sunt, de cele mai multe ori, de natură infecțioasă, fiind contactate prin transmiterea de virusuri, bacterii și alte microorganisme de la un copil bolnav, la unul sănătos. 

⇓ Ce trebuie să facă școala și părinții?

Răspândirea gripei în unitățile școlare va fi mult mai bine gestionată dacă între cadrele didactice și părinți există o comunicare onestă și fiecare își înțelege și exercită rolul. Școala trebuie să asigure un triaj corespunzător și să semnaleze către părinți apariția cazurilor suspecte de gripă. În cazul în care acestea se confirmă, este necesară informarea tuturor părinților ai căror copii au fost expuși contactului cu cel bolnav. De asemenea, școala trebuie să ia măsuri corespunzătoare de igienă și dezinfecție pentru a limita riscul de răspândire a virusului.

⇓ Un copil bolnav trebuie ținut acasă

De cealaltă parte, este necesar ca părinții să fie conștienți că un copil bolnav trebuie ținut acasă. Primul motiv este acela de a nu-i îmbolnăvi și pe colegii săi, o grijă firească atunci când facem parte dintr-o comunitate.  De asemenea, un copil cu gripă este expus riscului de suprainfecție, care îi poate complica și mai mult starea de sănătate. Și, în orice caz, un copil care nu se simte bine este puțin probabil să fie apt de a asimila cunoștințe noi și să participe cu adevărat la ore.

⇓ Cine are obligația să anunțe dacă un copil este diagnosticat cu o boală contagioasă

Medicul școlar Gabriela Rădulescu spune că, dacă copilul se internează în spital și suferă de o boală contagioasă, atunci unitatea spitalicească anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) și aceasta anunță mai departe unitatea de învățământ.

⇔ De la apariția a cinci cazuri într-o colectivitate se consideră epidemie

„Poate să vină și părintele să anunțe, dar nu are această obligativitate prin lege. În cazul varicelei sau a bolilor care nu necesită internare, ar fi corect ca medicul de familie sau părintele să anunțe în ideea de a limita răspândirea boli și declanșarea unei epidemii. De la apariția a cinci cazuri într-o colectivitate se consideră epidemie, restul se consideră cazuri izolate chiar dacă sunt două în aceeași clasă”, spune dr. Gabriela Rădulescu, medic școlar în cadrul C.N. Ștefan Velovan Craiova. 

În cadrul grădinițelor cu program prelungit, triajul trebuie făcut zilnic la intrarea în colectivitate a copilului, iar în cazul școlilor triajul epidemiologic se face după vacanță.

„În cazul în care copilul se simte rău în timpul orelor, atunci învățătorul sau profesorul îl trimite la cabinetul medical școlar însoțit. Noi anunțăm părinții și, dacă este cazul, îl trimitem direct la spital, chemăm Salvarea. Așa se întâmplă în caz de urgență“, adaugă dr. Gabriela Rădulescu.

⇓ Când se declanșează ancheta epidemiologică

Ancheta epidemiologică se face pe clasa respectivă, se închide clasa până se curăță totul, copiii fac ore în altă clasă, după care revin în clasa lor și se dezinfectează clasele în care au fost mutați.

Cum se procedează în Franța

Medicul de familie Mihaela Țigănuș spune că în cazul unei afecțiuni contagioase copiii sunt scutiți imediat de la ore. 

„În Franța profesorii semnalează imediat părinților dacă constată ca elevii sunt bolnavi, îi sună, iar părinții sunt obligați să ia copilul de la școală și să se prezinte la medic. Asta e în orice situație, nu numai în epidemiile de infecții respiratorii. Dacă sunt bolnavi noi scutim copiii de la școală. Sunt clase unde lipsesc și 20 de elevi”, spune Mihaela Țigănuș, medic de familie în Franța.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Succes prin educație – Arhitectul Horațiu Buzatu: „Trebuie să fii activ, să asculți în permanență, să inovezi”

Next Post

Parlamentul European al Tinerilor din România selecteză elevi. Află ce trebuie să faci

Related Posts
Verified by MonsterInsights