Ești tânăr, cu vârsta cuprinsă între 16 și 21 de ani? Pasionat de politică, probleme de interes european și dezbatere? Atunci te invităm să aplici ca delegat la una dintre Sesiunile Regionale de Selecție din cadrul Parlamentului European al Tinerilor România. În primăvara 2019, EYP Romania va organiza câte o Sesiune Regională de Selecție pentru fiecare regiune. În Dolj, Kinana Hamzeh este coordonatoarea proiectului.
Condițiile de participare:
– vârsta 16-21 ani, la studii;
– să nu mai fi participat anterior la selecții regionale EYP RO;
– nivel limbă engleză fluent;
– preocupări de politică europeană;
– constituirea unei delegații aplicante de 11 membri (participarea profesorului este opțională);
– achitarea taxei de participare 300 lei/candidat;
– transmiterea centralizată a aplicațiilor de către ambasadorul delegației către adresele de e-mail office@eypromania.eu și eyp@eypromania.eu.
Deadline aplicații în delegații de câte 11 delegați: 25 februarie 2019, 23:59
„Fiecare sesiune reprezintă o simulare a deciziilor luate în Parlamentul European. Tinerii participanți sunt împărțiți în comitete de 11 oameni și le este alocat un topic de interes european, de la cyber security la incluziunea socială a minorităților, de la discrepanțele dintre sistemele educaționale în cadrul UE, până la probleme de economie. Aceștia vor fi ghidați de un ”chairperson” – un EYP-er mai experimentat al cărui rol este să îi îndrume pe tot parcursul sesiunii și să faciliteze comunicarea dintre membrii comitetului. În urma sesiunilor de selecție, tinerii care s-au remarcat pot avansa, primind recomandare pentru Sesiunea Națională de Selecție, și, ulterior, Sesiunea Internațională”, spune Andra Radu, Responsabil PR&Media EYP Romania.
⇓ Ce spun elevii craioveni care au participat până acum la sesiunile European Youth Parliament
„Acum trei ani și jumătate, când am aflat de existența European Youth Parliament, am decis să particip la prima sesiune din pură curiozitate și simt că este unul dintre lucrurile pe care nu le voi regreta niciodată. Uitându-mă înapoi la începutul meu în EYP, nu îmi vine să cred cât am putut să evoluez, atât personal, cât și profesional și cum am reușit să mă redescopăr pe mine în urma fiecărei sesiuni. Am întâlnit persoane minunate cu mentalități diferite, atât din România cât și din afara ei, până acum având oportunitatea de a participa la diverse evenimente în Cehia, Spania și Lituania. EYP a reprezentat și reprezintă un proces de învățare continuă, în care nu contează dacă ești clasa a 10-a sau student la medicină, dacă vrei să urmezi arte sau ești pasionat de business, în care este irelevant dacă ești la prima sesiune sau ai mai fost la alte zece. Ești înconjurat de oameni ca tine, cu spirit civic și dorința de cunoaștere aprofundată a problemelor societății în care trăiesc”. –Andra Radu, Responsabil PR&Media EYP Romania, studentă în anul I la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine, ASE București, absolventă a Colegiului Național ”Frații Buzești”
Daria Mirea, membru EYP Dolj, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național ”Carol I”:
„EYP m-a ajutat să mă dezvolt într-un mediu care promovează apropierea de adevăratul sine.Ocupând poziția de chairperson am reușit să insuflu pasiunea pe care o am pentru aceasta organizație și altor tineri. Am interacționat cu oameni care m-au inspirat să îmi ating potențialul, totodată familiarizându-ma cu probleme de circulație europeană, iar pentru asta sunt mai mult decât recunoscătoare!”
Cristina Aranghel, membru EYP Dolj, elevă în clasa a 10-a la Colegiul Național ”Frații Buzești”:
„Această organizație mi-a oferit oportunități nenumărate: experiențe noi, oameni de la care să ai ce învăța și care să îți devină într-un final familie îndepărtată, cunoașterea sinelui, dezbateri într-o altă limbă decât cea română, etc. EYP m-a făcut să realizez problemele adevărate ale societății și m-a provocat să încerc să le rezolv. Acest fapt mi-a fost de ajutor în viața de zi cu zi, deoarece m-am simțit zilnic stimulată să mă întrec pe mine în orice domeniu, EYP ajutându-mă să găsesc această competitivitate înăuntrul meu. Presimt că această organizație o să se răspândească în toată țara, deoarece este cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla oricărui elev în perioada liceului” .
Kinana Hamzeh, clasa a X-a Colegiul Național Elena Cuza, coordonator județean Dolj 2018-2019:
„EYP pentru mine reprezintă un ONG de suflet. Nu este doar un simplu proiect la care participi făra sa rămâi cu nimic, ci este unul ce te ajuta sa cunoști atât problematica la nivel european, cât și sa te cunoști pe tine însuți. Datorită acestui proiect am reușit să-mi fac din pasiune ”carieră”, dar nu de una singură, ci și cu ajutorul chairilor mei minunați, care o să îmi rămână mereu un model demn de urmat. Sfatul meu pentru viitorii participanți este sa nu le fie frică să își exprime ideile și să dea tot ce au mai bun! Dintr-un delegat speriat am ajuns un chair fără temeri, dar încă cu multe de învățat”.
Alexandru Minoiu, membru EYP Dolj & coordonator județean Dolj 2017-2018, elev în clasa a 12-a la Colegiul Național ”Frații Buzești”:
„Pentru mine, experiența EYP a fost una unica, ajutandu-ma sa ma dezvolt atat pe plan personal, cat si interpersonal. Fiind pus în fața unor dezbateri pe subiecte de interes public actuale, ieșirea din zona mea de confort a fost absolut necesară, reprezentând momentul în care mi-am dat seama că această organizație îmi va schimba radical viața”.
⇓ Ce este European Youth Parliament
European Youth Parliament este un ONG internațional ce promovează dimensiunea europeana în educație conform principiului « unitate în diversitate », oferind posibilitatea elevilor și studenților din grupa de vârsta 16-21, sa participe la o experienta instructiva, practică și pozitivă.
Anual, EYP organizează 600 evenimente în peste 40 de țări, adunând un total de 35.000 de tineri.
În România, EYP activează în 24 de județe, în Dolj fiind activi aproape 60 tineri. Prima participare a românilor la acțiunile EYP a avut loc în anul 1996, odată cu Sesiunea Internațională de la Salonic.
Primele evenimente din interiorul țării s-au desfășurat în anul 2007 și de atunci EYP România organizează anual sesiuni de selecție la nivel regional, național, forumuri internaționale și training-uri în care este explicată structura proiectului la nivel intern, detalii organizatorice și despre contribuția academică sau tehnică a fiecărui membru ce dorește să se implice în acest sens.