Succes prin educație – Arhitectul Horațiu Buzatu: „Trebuie să fii activ, să asculți în permanență, să inovezi”

Redactia Media10
11 Min Read

Un copil talentat. O copilărie petrecută între culori, șevalet, schițe. Arhitect. Un om de afaceri care și-a urmat visul. Educație. Ambiție. Curaj. Valori. Dacă ar fi să le reunim pe toate sub un singur nume acesta ar fi Horațiu Buzatu. Este proprietarul ArhiDesign, PlusAqua și Plusauto, cea mai mare reprezentanță auto din Oltenia. Un om care plecat de jos, a muncit pentru tot ce are, a studiat și a luptat să ajungă sus. Horațiu Buzatu ne spune cât de importantă este educația în drumul spre succes. O poveste despre cărți, studiu, școală, reușită prin educație.

⇔ Pentru că poveștile „De 10” rămân mereu scrise vă aducem acum și povestea scrisă a reușitei. 

VIDEO/FOTO: PUNKT MEDIA

Un abecedar și o floare așezată atent peste el. Un copil inventiv care descompunea aproape toate jucăriile pentru că era curios să vadă ce mecanisme le fac să funcționeze. Sunt parte din amintirile din copilărie ale arhitectului Horațiu Buzatu.

Drumul său spre succes a început chiar din prima zi de școală. Avea să își dea seama de acest lucru în tinerețe. Nu a uitat niciodată prima zi de școală. Primul învățător.

„Păstrez câteva amintiri foarte frumoase din școala generală. Am început școala în 1967, la Școala Generală Traian din Craiova. Îmi aduc aminte prima zi de școală  pentru că domnul învățător Marinaș, un om deosebit, a avut grijă să fim o generație care să înceapă cu manuale noi. Pe fiecare abecedar nou se găsea și câte o floare. Mi-a rămas întipărită în minte aceea imagine. Și acum când mă gândesc la acest gest mă trece un fior”, povestește Horațiu Buzatu.

Îi plăcea foarte mult să citească. Își aduce aminte cum aștepta ca părinții să adormă să mai poată citi puțin.

„Așa era copilăria în urmă cu 45 de ani pentru că lipsea internetul.  La vremea respectivă cititul a fost o preocupare pentru generația mea. Îmi pândeam părinții să adoarmă, să se stingă luminile în toată casa și să îmi reiau lectură întrerupt din cauza că părinții mei îmi spuneau că trebuie să dorm”.

Așa se face că ia trecut prin mâini toată colecția de povești nemuritoare, toate scrierile lui Jules Verne, dar și Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn. Așa și-a dezoltat creativitatea și a învățat câteva lecții importante de la eroii din povești, lecții care l-au ajutat apoi să fac față provocărilor vieții.

„Am descoperit umorul extraordinar al lui Mark Twin, ulterior i-am căutat toate celelalte scrieri și le-am parcurs cu mult nesaț. Acum societatea este organizată altfel, informația circulă pe un cu totul alt suport, dar aceasta este evoluția lucrurilor, nu trebuie să ne oprim, să refuzăm, trebuie să ne adaptăm”, spune arhitectul.

FOTO: PUNKT MEDIA

A descoperit apoi și sportul. Dar o hepatită l-a oprit. Viața îi pregătise alt drum. Profesorii i-au descoperit talentul la desen.

„Pe vremea copilăriei mele profesorii căutau și depistau talentele și înclinațiile copiilor. Eu am fost un copil înzestrat cu talent la desen. Domnul profesor Alexandru Pascu a remarcat lucrul acesta în clasă a V-a și îmi aduc foarte bine că aminte că după a doua oră de desen ai spus foarte autoritar: «dumneata să vii cu părinții la școală». Am înghețat pentru că m-am gândit că am făcut cine știe ce prostie”.

A ajuns acasă și l-a spus părinților cu jumătate de gură că trebuie să vină la școală. Profesorul avea să îl „pârască” la tatăl său că are talent la desen și că îl roagă se preocupe să îi dezvolte această abilitate.

Zis și făcut! După doar câteva zile, „înarmat” cu pensule, culori și materiale profesionale a început să meargă la Casa pionierilor, la cercul de desen unde a început să învețe tainele desenului.

Gheorghe Ciuchete, unul dintre pictorii consacrați în lumea artistică, i-a fost profesor și l-a introdus în lumea frumoasă a artei.

„Am mers mai departe și în perioada de liceului. Am făcut Școala Populară de Arte, la clasa de Grafică împreună cu domnul Gabriel Bratu. Acolo am învățat nu decât cum și ce să desenez, ci și foarte multe lecții de viață. Asta pentru că atât timp cât dura o ședință de desen, două trei ore pentru că se lucra la șevalet, profesorul circula printre șevalete și ne dascălea pe toți, jumătate din timpul alocat era ocupat de diverse întâmplări din viață, de sfaturi”, își amintește arhitectul. 

FOTO: PUNKT MEDIA

Anii au zburat și a fost timpul să aleagă facultatea la care să meargă. După o copilărie și adolescență petrecute în fața șevaletului, visa să devină pictor. Tatăl său l-a îndreptat, însă, către arhitectură.

„Mi-a spus că poate este mai interesant să fac o clădire, decât un tablou și așa m-a orientat cu către arhitectură”.

Admiterea  la Institutul de Arhitectură a fost grea. Erau peste 25 de candidați pe un loc, iar 15 dintre acestea erau ocupate de cei care veneau din armată. Nu a intrat din primul an, dar nici nu s-a dat bătut.

„Erau patru probe foarte dure două probe de desen care erau și probe eliminatorii. Una dintre ele era o probă de desen tehnic specializat pe arhitectură ceea ce nu se făcea în nici un liceu din România, cu excepția unui singur liceu din București. Cealaltă probă era de desen liber și alta care exploata spiritual de observație, cultura generală. Apoi se mergea mai departe la probele de matematică care erau foarte dificile”.

A absolvit facultatea în anul 1990 atunci când investițiile în construcții se sistaseră complet, o perioada post revoluție când toate rezervele statului au mers către alimentația publică. Am fost o perioadă arhitect la Primăria Craiova, dar a simțit că locul său nu este acolo.

„Am stat cam un an angajat acolo. Nu mi-a plăcut. Am decis să plec și a apărut ArhiDesing. După cum îi spune și denumirea firma și-a propus să facă arhitectură și designe. L-am abordat pe bunul meu prieten din copilărie pe Mircea Nistor și i-am zis să facem o firmă. Toată lumea făcea firme la vremea aceea, în 1992. Mircea este un om bine organizat, o minte limpede și asta ne-a ajutat să facem o echipă bună. Am început activitatea, iar  după o lună în care nu am reușit să facem mare lucru pentru că nimeni nu prea era interesat la aceea vreme de designe interior, am decis să începem să facem comerț cu articole de papetărie pentru că simțeam o nostalgie după perioada din facultate în care mereu îmi lipseau materialele de bună calitate: creioane colorate bune, carioci, gume”.

După ani de muncă, determinare și seriozitate ArhiDesign a devenit un brand. Dovada că se poate. Horațiu Buzatu spune că nici un tânăr nu trebuie să se dea bătut dinainte de a începe lupta.

„Observ la foarte mulți tineri un soi de suficiență dublată și de o lipsă de încredere îm propriile posibilități. Mulți pornesc deja învinși. Mulți cred că afacerile se pot face doar dacă ai conexiuni oferite de părinți, de mediul politic. Cunosc tineri care intră într-un partid politic nu pentru că sunt atrași de doctrină, ci pentru că ei cred că mediul politic le oferă un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce nu este în  regulă. Există afaceri care pornesc în baza conexiunilor oferite de familie sau de mediul politic, dar nimic nu împiedică un tânăr care are voință și care vrea să lucreze să caute și să găsească un domeniu în care să activeze. România este o țară în care afacerile pot fi dezvoltate. Nu este adevărat că s-au ocupat toate locurile”.

Educația economică este foarte importantă spune Horațiu Buzatu. Arhitectul și omul de afaceri craiovean este de părere că educația este cea care face diferența.

„Este foarte importantă educația economică, care, din păcate, nu se prea face. Pe de altă parte, nimic nu te împiedică să citești, să te documentezi, nu trebuie să iei de bun tot ceea ce se îți oferă mediul înconjurăror pentru că, de obicei, îți oferă doar acele variante care să îți adorm vigilența, care să te facă mai degrabă să fii mai leneș, mai supus, mai dispus să accepți fără să gândești prea mult. Prea mulți acceptă ideea că statul trebuie să aibă grijă de noi toți. Nu, tu trebuie să ai grijă de tine și de ceea ce ai de făcut”

 ⇔ Ce le recomandă Horațiu Buzatu tinerilor

Le-aș recomanda să fie conștienți de imensa putere de muncă pe care o au și mai ales de faptul că există oprtunități ei trebuie doar să le identifice și să valorizeze. Nimic nu îi împiedică să dezvolte mari afaceri.

⇔ Ce crede Horațiu Buzatu că este cel mai important

Sinceritatea este foarte importantă în relațiile dintre oameni. Fie că vorbim despre membrii familie, despre locul de muncă. Comunicarea bazată pe sinceritate este foarte importantă. Trebuie să iubești ce ai în jurul tău. Puterea de muncă, faptul că nu stai, că nu aștepți să vină ceva din cer: pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață. Trebuie să  fii activ, să asculți în permanență, să inovezi. Fiecare zi trebuie să fie diferită.

Share This Article
Leave a Comment