Cum protejăm copiii de gripă – Învață de la medici

Redactia Media10
4 Min Read

România se află în plin sezon gripal. 19 români au murit  până acum din cauza gripei. Boala se transmite cel mai rapid în colectivitate, iar copiii sunt cei mai  vulnerabili. Cu ajutorul medicilor vă oferim sfaturi utile care vă pot ajuta să îi învățați pe copii să se ferească de boală.

Gripa este extrem de contagioasă și se răspândește rapid în comunitate. Gripă este mult mai periculoasă pentru copii decât răcelile obișnuite, putând duce la complicații grave.

⇔ Copiii cu vârste sub 5 ani, în special copiii mai mici de 2 ani, sunt expuși unui risc ridicat de a se îmbolnăvi de gripă și de a dezvoltă complicații grave ale acestei infecții, potrivit experților din cadrul Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centers for Disease Control and Prevention).

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

Obișnuiește copilul să se spele pe maini.

„Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, spun medicii din cadrul Ministerului Sănătății.

Izolarea la domiciliu

O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane

Învată-l pe copil să nu-și atinga fața cu mainile

Virusul gripal rezista pe jucării, mobilă, farfurii sau cearceafuri. Explică-i că poate atinge o suprafață infectată si se poate imbolnăvi dacă apoi își duce mana la ochi, nas sau gură.

Asigura-te că doarme suficient

Un somn odihnitor intareste sistemul imunitar. 

Dă-i să mănance fructe și legume

Învață copilul să mănânce alimente cât mai colorate. Acestea vor stimula imunitatea fiind bogate în antioxidanți, proteine și vitamine. Alimentele care conțin multă vitamina C sunt: citrice, roșii, căpșuni, ardei gras, broccoli, conopidă, varză, pătrunjel.

Primele simptome: febră, tuse

Este important că, la cel mai mic semn de boală, părinții să nu aducă copiii în colectivitate. De obicei, primele semne de boală respiratorie sunt febra, nasul înfundat, rinoreea, tusea. 

În cadrul grădinițelor cu program prelungit, triajul trebuie făcut zilnic la intrarea în colectivitate a copilului, iar în cazul școlilor triajul epidemiologic se face după vacanță.

„În cazul în care copilul se simte rău în timpul orelor, atunci învățătorul sau profesorul îl trimite la cabinetul medical școlar însoțit. Noi anunțăm părinții și, dacă este cazul, îl trimitem direct la spital, chemăm Salvarea. Așa se întâmplă în caz de urgență“, spune dr. Rădulescu, medic școlar în cadrul C.N. Ștefan Velovan Craiova. 

 

Share This Article