UCV deschide Centrul de resurse şi asistenţă în învăţare şi formare pentru prevenirea abandonului universitar

Universitatea din Craiova aduce vești bune la început de an. Astăzi, rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu a anunțat că urmează să pună bazele unui Centru de resurse şi asistenţă în învăţare şi formare (CRAIF). 

Scopul  înființării și organizării CRAIF este îmbunătățirea performanțelor universitare ale  studenților  din  anul  I,  studii  universitare  de  licență  (buget+taxă),  aflați  în  situații  de  risc.  Prin intermediul acestui centru, care o să aibă sediul în apropierea căminului 10, studenții o să beneficize de consiliere și asistență în învățare.

„Proiectul se adresează, în principal, studenților din mediile socio-economice defavorizate și vizează reducerea abandonului universitar de la ambele forme de învățământ, buget sau taxă. Prin acest proiect UCV va dota un centru de resurse și asistență în învățare și formare. O să aibă sediul lângă căminul 10. Studenții vor beneficia de programe remediale care să îi stimuleze în a învăța eficient”, a declarat  prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul UCV.

În  organizarea  și  implementarea  activităților  propuse,  proiectul  CRAIF  va  implica  personal  specializat  din  cadrul  UCV:  cadre  didactice  de  specialitate  care  vor  susține  activități  remediale,  consilieri  CCOC, care  vor  organiza  și  susține  activități  de  coaching  și  consiliere  profesională  și  orientare  în  carieră,  personal specializat al Departamentului de Comunicare, Jurnalism și Științe ale Educației și al DPPD. Un aport semnificativ, privind  implicarea  în  activitățile  de  selecție, de  organizare și  de coordonare a  studenților  din  grupul  țintă  îl  va  avea  Convenția  Organizațiilor  Studențești  (COS),  prin  reprezentanții acesteia cu rezultate remarcabile, proveniți de la toate cele 12 facultăți componente ale Universității din Craiova.

1050 de studenți, câte 350 de studenţi pentru fiecare an, vor beneficia de consiliere și asistență în cadrul acestui centru. 

Cu o durată de 36 de luni, CRAIF are valoarea eligibilă de 929.190,00 lei, este parte din programul amplu ROSE (Romania Secondary Education Project) şi este finanțat conform Acordului de Împrumut nr. 8481-RO semnat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și ratificat prin Legea nr. 234/2015.

Nu este însă singurul proiect derulat de instituția de învățănânt superior. Universitatea din Craiova a câștigat, în total, 20 de proiecte, dintre care 14 sunt în derulare. 

„Avem în derulare 14 proiecte de tip ROSE, școli de vară care se adresează elevilor din sistemul preuniversitar. Încercăm să creștem procentul elevilor care promovează examenul de bacalaureat și care se înscriu la cursuri universitare. În acest moment avem șapte astfel de proiecte în derulare, în valoare de peste 800 de mii de euro, sunt proiecte la care participă aproximativ 1.000 de elevi, anual, și care se derulează pe parcursul a trei ani. De asemenea, avem și proiectele ROSE necompetitive care se adresează studenților, sunt  patru astfel de proiecte cu o valoare totală de 500 de mii de euro. Avem 530 de studenți care anual participă la asemenea proiecte. Pe lângă acestea avem și proiecte tip stagii de practică, sunt patru proiecte în imeplementare, 1.020 de studenți participă anual la acestea. S-au dat rezultatele și pentru alte două axe, în urma acestora s-au câștigat la nivelul universităților din țară 20 de proiecte, cinci dintre ele au fost câștigate de UCV. Sunt proiecte care se adresează studenților care provin din mediul rural, studenți care vor primi burse și care sunt susținuți să își dezvolte abilitățile antreprenoriale”, a mai declarat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul UCV.

Un alt proiect important al Universității din Craiova se adresează doctoranzilor și post-doctoranzilor.

„Am câștigat un proiect de burse doctorale și post-doctorale în valoare de șapte milioane de lei, grupul țină va fi format din 67 de dotoranzi și 30 de cercetători post-doctoranzi care vor primi buse pe parcursul a trei ani pentru a-și putea duce cât mai bine la capăt proiectele de cercetare”, a mai spus prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul UCV.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Elevii școlii Terraveda au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Județeană

Next Post

Pe 24 ianuarie elevii nu merg la școală. Programul vacanțelor în 2019

Related Posts
Verified by MonsterInsights