Continuăm campania „Educație ca afară” susținută de ASK EDUCATION Craiova. O campanie despre școala de la noi și de la alții. Vorbim cu oameni care au studiat în străinătate, în școli s-au au participat la schimburi de experiență. Craioveni care acum culeg rezultatele educaţiei de calitate şi care sunt îndreptăţiţi prin experienţa proprie să ne spună cum se face performanță în țările dezvoltate. Educaţie „ca afară” se face şi la ASK EDUCATION Craiova. Un tip de educaţie nonformală care să dea randament copiilor când vor avea un loc de munca, să fie fericiţi şi activi în societate.
Astăzi aflăm povestea unei doctorițe din noua gardă. Codruța Constantinescu este medic rezident de medicina de familie. O tânăr ambițioasă care a trecut de multe ori granițele și care cu nota obținută la examenul de rezidențiat ar fi putut alege orice specializare medicală. Ea a ales medicina de familie pentru că își dorește să schimbe ceva în sistemul medical, mai ales în medicina de familie, baza sistemului, și în mediul rural unde este mare nevoie de medici profesioniști. Codruța calcă pe urmele mamei sale, medicul de familie Anca Constantinesc, un profesionist iubit de pacienți și apropiați pentru faptul că face dincolo de toate medicină din iubire și pentru că a educat un copil care luptă să vindece România prin educație.
Media10: Ești o tânără care reprezintă cu mândrie nouă generație a sistemului medical românesc, craiovean. Cum ai perceput tu sistemul de educație în perioada studiului, cu bune și rele?
Codruța Constantinescu: Până la a fi printre cei mai buni ai studiat mult. Ce școli ai absolvit?
Consider că nu renumele unei școli te poate motiva să înveți sau te responsabilizează, drept dovadă, am absolvit gimnaziul la Colegiul Tehnic Energetic unde am întâlnit profesori cu adevărată vocație, dincolo de atestatul academic. Pentru continuarea studiilor, mi-am dorit să merg la Colegiul Național „Elena Cuza” și am reușit să ajung la profilul de Științe ale naturii – intensiv engleză.
„Am încredere că ne vom responsabiliza și vom schimbă perspectiva școlii româneșți”
Media10: Sunt mulți tineri descrajați de ce se întâmplă în România. Cât de importantă este educația?
Codruța Constantinescu: Primordială. Cu toții știm că educația are puterea de a schimbă o viață și nu mă refer doar la textele din cărțile predate, ci și deprinderea sau dezvoltarea unor abilități, formarea unei gândiri critice și alte cunoștințe relevante pe care ar trebui să le dobândim în anii de școală. Poate nu trăim cele mai favorabile timpuri în România, iar educația nu mai este privită cu același respect că odinioară ,dar am încredere că ne vom responsabiliza și vom schimbă perspectiva școlii româneșți, modalitățile de predare și de dezvoltare intelectuală și socială, care nu se limitează doar la cărți, culegeri și manuale.
Școală nu trebuie privită că o corvoadă
Media10: Campania se numește „Educație că afară”. Ce înseamnă educație că afară pentru tine?
Codruța Constantinescu: Deși nu am experimentat mediile academice din țările nordice, apreciez sistemul și orientarea lor către persoană. Am însă ceva noțiuni legate de sistemul de educație din Marea Britanie. Personal, sunt încântată de modul în care încep educația prin joacă, prin activități destinate dezvoltării relațiilor interpersonale, relației cu mediul și natura. Școală nu trebuie privită că o corvoadă în care să ne încărcăm de cât mai multe cărți, să purtăm în spate un ghiozdan că pe o povara. De aceea, ar trebui instituite modificări pornind încă de la clasele primare, astfel încât școală să devină locul în care așteptăm să mergem cu nerăbdare și interes. Și când vorbesc de modificări, nu mă refer la idei inedite în același sistem de învățământ învechit, bazat pe predare-memorare-testare. Cred că e mult mai simplu să te inspiri dintr-un sistem de educație de top, cum este Finlanda, de exemplu.
Media10: Care a fost materia ta preferată la școală?
Codruța Constantinescu: Încă de mică mă fascina natură și cred că m-am îndrăgostit relativ devreme în cursul școlii de Biologie. Am avut o înclinație spre acest domeniu, spre tot ce înseamnă viață, structura, mecanisme celulare și moleculare. De ce? Pentru că mi s-a părut relevantă pentru viață de zi cu zi, o știință care poate fi aplicată imediat. E biletul pentru frumusețea și misterul lumii înconjurătoare.
Media10: Care au fost regulile după care tu ai studiat? Ai urmărit exact ce ți se spunea la școală sau ai căutat să înveți și din materialele pe care le descopereai singură?
Codruța Constantinescu: Nu cred că există un set de reguli de urmat pentru a studia eficient. Cred în conturarea unui stil propriu, în a-ți cunoaște modul de învățare (vizual, auditiv) pentru a profita de materiale auxiliare. Am luat în considerare îndrumările profesorilor, dar îmi căutăm mereu mai multe informații despre anumite noțiuni, îmi doream să fac cât mai multe conexiuni și să aprofundez cât mai mult, în special dacă era un subiect care îmi stârnea interes.
Media10: Activitățile extracuriculare sunt extrem de importante. Există centre private și în Craiova care au dezoltat programe de after school și oferă copiilor șansa să își dezvolte multe abilități. Cât de important este să ți se ofere șansa de a încerca și de a-și alege singur drumul, fie că e vorba de sport, șah, muzică, dans, IT, literatură….?
Codruța Constantinescu: Noi toți avem nevoie de libertate, experimentare și curozitate. Prin a oferi copilului posibilitatea de a alege, i se oferă încredere și responsabilitate, sentimentul că este important. Dar cred că un aspect și mai valoros este acelea de a îi oferi oportunitatea de a se cunoaște pe sine, de a își cunoaște limitele și avantajele care îl pot ghida pe viitor angajându-se într-o varietate cât mai mare de activități și programe educaționale.
Activitățile extracurriculare reprezintă acel 1% care te diferentieaza de restul
Media10: Cum te-au încurajat și susținut pe tine părinții?
Codruța Constantinescu: În timpul celor 12 ani de școală cred că mi-au oferit libertatea de a alege. Libertatea de a alege dacă îmi doresc să investesc în studiu, în activitățile școlare, libertatea de a îmi alege prioritățile. În timpul facultății m-au încurajat și mi-au oferit suportul pentru a participa la schimburi de experiență în întreagă lume, oportunități care m-au ajutat să mă dezvolt atât profesional, dar și personal, social și cultural.
Media10: Tu te-ai implicat în multe proiecte în afară orelor sau a cursurilor de la facultate. Cât de mult a contat acest lucru pentru dezvoltarea ta?
Codruța Constantinescu: Voluntariatul și activitățile extracurriculare reprezintă acel 1% care te diferentiează de restul. Reprezintă o oportunitate, o șansă, o cale de cunoaștere și dezvoltare. Am descoperit acest mod de viață în primul an de facultate și m-a schimbat pentru totdeauna. Mi-a oferit posibilitatea de a merge în schimburi de experiență, de a mă dezvoltă la nivel personal, de a mă conecta cu colegi din toată lumea cu care încă țin legătură și de a îmi face prieteni de nădejde. Consider că este cea mai bună cale pentru a învață să îți asumi responsabilități, să îți conturezi abilități de comunicare și organizare.
Media10: Ești și voluntar. De ce e important să faci voluntariat și activități extracuriculare de mic?
Codruța Constantinescu: Cu toții vrem să creștem copii grijulii și recunoscători, iar acordarea timpului liber comunității din care facem parte sau mediului înconjurător cred că sunt cele mai bune modalități de a îi încuraja. Dezvoltarea acestui mod de gândire și expunerea timpurie a copiilor la noi situații și perspective este esențială pentru a crește adulți responsabili, încrezători și care pot aduce o schimbare în lumea din care fac parte.