Cum facem reîntoarcerea copiilor la școală mai ușoară – recomandările psihologilor

Orice schimbare pentru copil, chiar și cea de readaptare la școală și grădiniță după o vacanță necesită o pregătire. Pentru a stimula copilul să mergă la școală cu drag, ai nevoie de un plan bine pus la punct. Acesta trebuie să cuprindă cât mai multe activități, conversații și jocuri cu și despre subiectul școală, astfel încât cel mic să se familiarizeze, din nou, cu acest mediu și să nu resimtă presiunea reînceperii școlii.

Trezitul de dimineață

Una dintre cele mai mare probleme este trezitul de dimineață. Psihologii spun că este necesar să fie creată o rutină. 

Începerea școlii înseamnă, dincolo de alte exigențe, un program mult mai strict de somn, pe care copiii ar trebui să și-l însușească. Dacă în vacanță li se permitea să adoarmă un pic mai târziu seară și să lenevească în pat dimineață, odată ce încep cursurile, aceste obiceiuri trebuie să dispară, așa că înarmați-vă cu răbdare și încercați să creați o rutină, cu cel puțin câteva zile înainte să înceapă școală. 

Cum facem ca Temele să nu fie un chin

Pentru a evita situația în care copilul cedează în fata presiunii temelor, el trebuie învățat să fie organizat și să-și prioritizeze temele. Psihologul spune că trebuie să învățăm să ne raportăm corect la copil, la cum preferă el să învețe, la cât de stimulat este să învețe. Important este ca părintele să discute deschis cu copilul, să afle cauzele pentru care refuză să facă teme, de ce nu îi place să le facă.

„Părinții trebuie să fie atenți la felul de a fi al copilului. Fiecare are stilul propriu de a învăța. Ei se lovesc cumva de un alt stil de viață, în momentul în care încep să meargă la școală, nu mai este nici ca acasă, nici ca la grădiniță și trebuie ajutați să se acomodeze. Trebuie să se creeze o rutină, inclusiv în ceea ce privește trezitul de dimineață. Este nevoie de program de masă, de teme, de odihnă, dar și de joacă”, spune Suzana Pavlov, psiholog.

Laudă-l când are rezultate bune

Este foarte important să-ţi stimulezi copilul atunci când a obţinut o notă bună sau a câştigat un premiu la o anumită competiţie. Copiii au mare nevoie de laude, recunoaştere, aprobare şi atenţie din partea părinţilor lor. Conform psihologilor, copiii care primesc sprijin verbal în timp ce lucrează la un anumit proiect dau un randament mai mare şi au succes. De asemenea, sunt dispuşi să se implice şi în alte proiecte mai dificile. Recompensele au şi ele eficienţa lor pentru ca micuţii să-şi dezvolte anumite atitudini pozitive. Aceştia trebuie să ştie ce aşteptări au părinţii de la ei şi pentru ce anume îi recompensează.

„Părintele ajunge să uite de copil și vede doar școlarul. „Ai luat 10, te iubesc” sau „Ai luat 9 sunt supăpart pe tine”. Nu așa se face! Copilul trebuie să știe că părintele îl iubești indiferent de rezultat, pentru că este copilul lui, dar trebuie să îi spună că este dezamăgit de notă, asta nu înseamnă că seara nu pot face clătite împreună, spune Irina Gruia, psiholog.

Este importantă atitudinea pe care părintele o are față de școală

Este foarte importantă informarea de dinainte. Copiii se nasc tabula rasa. Ei sunt ceea ce noi plantăm în interiorul lor. Ei preia energii negative din exterior și vin la părinți să le verifice. Dacă părinții nu le dau siguranță și certitudini, ei devin firavi și vulnerabili.
„Este importantă atitudinea pe care părintele o are față de școală, în sensul că,  uneori, se întâmplă ca părintele să discrediteze în fața copilului școala. În această situație copilul este confuz”, mai spune psihologul Irina Gruia.

Dezvoltă-i capacitatea de a gândi

Cei mici îşi dezvoltă inteligenţa în etape diferite, în funcţie de vârstă şi de experienţele din copilărie. Şi tu îl poţi ajuta asigurându-te că activităţile lui extraşcolare sunt în concordanţă cu vârsta şi cu capacitatea sa intelectuală. De exemplu, îi poţi stimula inteligenţa cu ajutorul jocurilor de logică şi al lecturii pentru copii. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Elevii descoperă opera lui Eminescu prin materialele pregătite de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Next Post

Cum prevenim bolile colectivității la copii – sfatul medicului școlar

Related Posts
Verified by MonsterInsights