Noi reguli pentru achiziția manualelor

Schimbări în privința achiziției manualelor. Ministerul Educației Naționale (MEN) a făcut publică metodologia de achiziție a manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Noutatea este că se renunță la manualul realizat de editură unică. Cadrele didactice au posibilitatea să aleagă, din nou, între mai multe manuale. 

Decizia vine după ce anul trecut s-a renunțat la cumpărarea de manuale prin licitație publică și a centralizat editarea la Editura Didactică și Pedagogică.  Ministerul Educației a publicat procedura care reglementează modul în care se realizează achiziționarea manualelor școlare. MEN organizează licitație deschisă pentru achiziționării manualelor școlare.

Criteriile tehnice  contează în proporție de 90%, iar prețul are o pondere de 10%. 

„Ponderea punctajului preț rezultat în urma evaluării ofertei financiare de proiecte de manuale școlare este de 10% din punctajul total”, se arată în documentul MEN. 

Achiziționarea manualelor școlare noi cuprinde următoarele etape:

 

 

⇔ anunțarea publică a licitației în vederea achiziționării manualelor școlare se face pe website-ul MEN și în Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP);

⇔ depunerea pe platforma SEAP a ofertelor corespunzătoare proiectelor de manuale școlare în forma precizată prin caietul de sarcini; În caietul de sarcini se prevede obligaţia transcrierii, a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română, pentru manualele destinate învăţământului preuniversitar în limbile minorităţilor naţionale.

⇔ evaluarea proiectelor de manuale școlare, în baza criteriilor tehnice de calitate cuprinse în Metodologia de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învăţământul preuniversitar, prevăzută în Anexa nr. 1 a ordinului;

⇔ transmiterea către ofertanți a cererilor de clarificări asupra calității proiectului de manual școlar;

⇔ comunicarea rezultatelor evaluării proiectelor de manuale școlare, la finalizarea procedurii de licitație;
depunerea, de către ofertanți, a eventualelor contestații privind rezultatul evaluării proiectelor de manuale școlare și soluționarea acestora;

⇔ elaborarea listei proiectelor de manuale școlare care au fost declarate acceptate în urma procedurii de licitație;

⇔ încheierea acordurilor-cadru de achiziție publică a manualelor școlare cu ofertanții declarați câștigători, în urma realizării selecției și comenzilor de manuale școlare de către unitățile de învățământ; în acest sens, CNEE întreprinde următoarele acțiuni:

⇔ primește de la ofertanți și încarcă pe platforma www.manuale.edu.ro, în format electronic, manualele școlare aprobate, în vederea efectuării comenzilor de către unitățile de învățământ;

⇔ centralizează comenzile de manuale școlare în vederea încheierii acordurilor – cadru cu ofertanții.

Contractele cu câștigătorii vor fi încheiate pe 4 ani

Fiecare ofertant poate participa la procedura de licitaţie deschisă cu un singur proiect de manual școlar pentru o disciplină/modul de pregătire, pentru o clasă/nivel de studiu, filieră, profil, specializare.
Ofertanții își asumă răspunderea cu privire la respectarea prevederilor legale în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe, printr-o declarație autentificată, postată în SEAP până la termenul limită de depunere a ofertelor.

Achiziționarea manualelor

Pentru achiziționarea manualelor școlare, MEN declară câștigătoare ale licitației proiectele de manuale școlare ale căror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte.

Se cumpără manualele şcolare corespunzătoare unei discipline/modul de pregătire/pentru o clasă/nivel de studiu, filieră, profil, specializare, reprezentând ofertele primilor 3 ofertanţi declaraţi câştigători, în ordinea descrescătoare a punctajului total obţinut în urma evaluării.

Achiziționarea manualelor traduse din limba română în limbile minorităților naționale

Completarea stocurilor cu manuale școlare reeditate  se realizează anual prin achiziționarea de manuale școlare, în format tipărit și digital.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

De ce este atât de importantă apa

Next Post

Invitație la lectură – Zeci de cărți au ajuns pe rafturile Bibliotecii Județene din Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights