Elevii din județul Dolj vor putea beneficia gratuit începând cu săptămâna viitoare de sesiuni de consiliere și orientare profesională.
Toți cei interesați pot merge în fiecare luni între orele 9:00-11:00, respectiv 11:00-13:00 și miercuri între orele 14:00-16:00 la sediul INCESA pe Bulevardul Decebal 97, în urma unui parteneriat dintre Consiliul Județean al Elevilor Dolj și INCESA Craiova.
Înscrierea se face pe baza completării formularului: https://goo.gl/forms/w3AOw0aZCuA8HjAj2.
În urma acesteia, se vor constitui grupe, iar participanții vor fi contactați pentru transmiterea informațiilor necesare.
„Ca elevi, una dintre cele mai importante decizii pe care le luăm este aceea cu privire la viitoarea carieră. Este momentul care ne influențează într-o măsură considerabilă parcursul vieții, motiv pentru care trebuie să fim conștienți de înclinațiile sau aptitudinile profesionale, de dorințele și posibilitățile individuale, de ofertele pieței muncii”, au spus reprezetanții Consiliului Județean al Elevilor Dolj.
Tot mai mulți elevi sunt dezorientați în alegerea viitoarelor studii sau a carierei pe care vor să o urmeze, mulți neștiind ce facultate să urmeze sau în ce domeniu să activeze după finalizarea ciclului liceal al învățământului preuniversitar.
„Pe de o parte, curriculum-ul predat în școală nu se adaptează la cerințele actuale ale beneficiarilor primari ai sistemului educațional și nu constituie o bază de pregătire a acestora pentru o potențială carieră, iar pe de altă parte, ne confruntăm cu existența a prea puțini consilieri școlari, comparativ cu numărul elevilor din județul Dolj”, mai spun elevii din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Dolj.
Profesorii consilieri școlari se ocupă, în general, de componentele dezvoltării personale, sesiunile de orientare profesională fiind incluse în atribuții, însă raportul dintre aceștia și elevi, la nivelul unei unități de învățământ, este de 1 la 800 prin lege, în practică ajungându-se chiar la 1 consilier la 1200 de elevi. De altfel, serviciile de consiliere și asistență psihopedagogică nu sunt asigurate în fiecare școală, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții elevilor să găsească o soluție alternativă.