Educație juridică, o nouă materie pe care ar putea să o studieze elevii din 2019

Începând cu vârsta de 14 ani un copil răspunde penal pentru faptele sale, dar nimeni nu îi spune ce înseamnă acest lucru. Educația juridică lipsește însă din școli.

Educația juridică este esențială pentru copii și tineri. Cunoașterea legilor, a drepturilor și obligațiilor înseamnă cetățeni activi, conștienți. În România avem în vigoare peste 9600 de legi. Toate trebuie cunoscute și aplicate.

În luna ianuarie 2019 profesorii fiecărie școli fac propunerile de materii opționale pentru anul școlar viitor. După aprobarea de conducerea școlii, se va prezenta oferta părinților (la gimnzaiu) și elevilor (la liceu) pentru a-și manifesta dorința.

„Există regula potrivit căreia nimeni nu poate invoca necunoașterea legii drept scuză pentru a nu răspunde în caz de încălcare a unor dispoziții legale. Or, este o imensă ipocrizie să ceri copiilor să cunoască atâtea legi sau chiar numai pe cele mai importante fără ca cineva să le explice pe înțelesul lor. Le dăm cărți de identitate când fac 14 ani, dar nu le spunem copiilor ce nu au voie să facă, ce li se întâmplă dacă comit infracțiuni, cât de grav este să aibă dosar penal”, atrage atenția Cristi Dănileț.

Ulterior, noile materii opționale se vor aproba de Inspectorat, până în iunie 2019. La cerere, poate fi inclusă în curriculumul la decizia școlii și materia „Educație juridică pentru elevi”. 

Programul aceste noi materii poate fi accesată pe site-ul : www.educațiejuridica.ro al Asociației VeDemJust, organizație care susține supermația legii în România.

De pe același site poate fi descărcat în mod gratuit manualul din anul 2018 al judecătorului Cristi Dănileț, promotor al educației juridice. La cere, asociația poate furniza varianta tipărită a acestui manual. În cursul anului 2019, asociația  VeDemJust va organiza sesiuni de instruire acreditată pentru profesorii doritori să predea elevilor educație juridică. 

Școli unde deja se predă educație juridică

  1. Liceul „Andrei Mureșanu” Brașov
  2. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași
  3. Colegiul Tehnic din Aiud
  4. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Calendarul anului școlar 2019

Next Post

Beneficiile apei alcaline ionizate PHWATER pentru gravide și făt

Related Posts
Verified by MonsterInsights