Mesele îmbelșugate, pline de păjituri carne și preparate care mai de care, nu sunt întotdeauna și sănătoase. În perioada Sărbătorilor este bine să ținem cont și de ceea ce este sănătos să mâncăm, mai ales dacă la masă avem și copii. Trebuie știut că felurile de mâncare se pot prepara în așa fel încât să fie și sănătoase. Există reţete de cozonac fără zahăr, fără cacao. Sunt şi reţete de ciocolată bune chiar şi pentru bebeluşi peste șase luni.
Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii trei mese principale în fiecare zi şi două gustări între mese. Pentru gustări, puteţi folosi lapte, fructe, brânză, cereale, crackers sau iaurt, în locul produselor preambalate bogate în zahăr, grăsimi saturate şi calorii. Este bine să evităm oul crud care este un risc la orice vârstă.
Fructele și legumele trebuie să fie spălate sub jet de apă
Ele sunt mereu o sursă de îmbolnăvire. Mulți dintre copii fac toxiinfecție alimentară din cauza brânzei.
O altă greșeală vine din tendința părinților de a „îndopa“ copiii.
„Întâlnim foarte mulți copii obezi. Asta pentru că se fac greșeli foarte mari încă de când copilul este sugar. Asistăm zilnic la tendința mămicilor de a îndopa copiii. Se exagerează cu tot felul de cereale, cu vitamine. Din această cauză, copiii se îngrașă, li se mărește stomacul și este foarte greu după un an, doi, trei să mai schimbăm aceste transformări“, atrage atenția dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.
Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia.
Avocado, beneficii
Este un fruct plin de grăsimi bune pentru organism, acele grăsimi mono-nesaturate care asigură un flux sangvin normal şi împiedică instalarea bolilor cardiovasculare la maturitate. Este recomandat pentru masa de Sărbători.
Atenție la grăsimi!
Grăsimile și uleiurile precum untul sau uleiul de măsline reprezintă o substanță nutritivă elementară pentru corp, respectiv pentru celule și hormoni. Datorită densității calorice mari, acestea trebuie adăugate în cantități mici în planul de alimentație. De aceea se recomandă să alegeți produsele de calitate. În timp ce acizii grași nesaturați din peste și uleiuri vegetale sunt foarte sănătoși, trebuie să evitați grăsimile săturate care se regăsesc în slănină, în cartofi prăjiți și chipsuri.
evitați consumul de dulciuri înaintea mesei
Copiii adoră dulciurile. În cantități mici, dulciurile nu reprezintă o problema. Însă datorită conținutului mare de zahăr și parțial și de grăsimi, trebuie să evitați un consum ridicat. O posibilitate ar fi stabilirea de comun acord a unui program în care sunt permise dulciurile, timp în care cei mici au voie să își aleagă deșertul. Încercați însă pe cât posibil să evitați consumul de dulciuri înaintea mesei sau pe stomacul gol. Pentru a le permite celor mici să savureze în mod conștient dulciurile, trebuie să stabiliți de la bun început regulile clare.