De 10 – Horațiu Pariș: „Nu mă interesează banii, ci să fac ce îmi place”

A pornit de la zero şi nu a uitat niciodată de unde a plecat. Are o ambiţie de fier. A căzut de multe ori şi tot de atâtea ori s-a ridicat. A luptat în ring cu adversari de temut, dar și cu greutățile vieții. A reușit prin muncă, studiu, dorința de a se autodepăși. Un copil care a iubit sportul și care și-a transformat pasiunea în mod de viață. Un tânăr care a rupt bariere şi s-a reinventat. Horaţiu Pariş a făcut karate, box, lupte, culturism. A reprezentat Craiova la nivel mondial. A câştigt multe medalii la campionate naţionale şi internaţionale. A ajuns apoi să lucreze pe șantier. Dar nu s-a lăsat. A ridicat fruntea. După multe alte încercări şi-a găsit drumul tot în sport şi împreună cu o echipă curajoasă a deschis sala de fitness Gorilla. Îi aflăm povestea în cadrul emisunii „De 10” – o serie de interviuri cu Oameni de 10.

Video: PUNKT MEDIA

6 ani. Un băieţel energic, dornic să descopere lumea şi să îşi găsească un loc al lui. În timp ce alerga prin faţa blocului a întâlnit un copil care i-a spus că el face karate. I-a sunat atât de bine încât a alergat până în casă să îşi anunţe părinţii că el vrea să înceapă antrenemente pentru karate. Nu avea de unde să se informeze prea mult , pe vremea aceea nu exista internet și nici prea multe reviste.  Îşi imagina însă totul în mintea lui şi se vedea undeva sus.

„Am început sportul după perioada comunistă. Atunci nu era internet, nu erau reviste, auzeam doar tot felul de poveşti. Începusem să îmi întipăresc în minte tot felul de luptători şi poveştile lor. Mai vedeam câte un film seara, în weekend, când se putea. Când am auzit acel copil că el face karate am zis «wow trebuie să fac şi eu asta». Am fugit direct în casă şi i-am zis tatălui meu: «Vreau să fac karate!» Îmi aduc aminte clar acel moment”, povestește Horațiu Pariș.

FOTO: PUNKT MEDIA

După o săptămână a început deja primul antrenament. În toată perioada școlii primare și gimnaziale s-a împărțit între școală și sport. Ar fi fugit oricând în sală să repete, să învețe tehnici noi.

„Nu vă imaginaţi ce emoţii am avut în prima zi de antrenament şi ce bucurie am trăit. Eram într-o sală de liceu, nu existau la aceea vreme săli amenajate. Îmi plăcea atât de mult încât nu ţineam cont de orele petrecute în sală, eram în stare să plec de la şcoală să merg să fac sport”.

Sport făcea și acasă în mod involuntar alături de  „gașca” de la bloc. Se agățau de toate leagănăele și bările unde părinții lor bateau covoarele. Profitau de orice moment.

Se antrena în beciul blocului

În  anii de liceu a început să practice box. Apoi au urmat trei ani de lupte libere. Se antrena în beciul blocului, în boxă, acolo unde avea montată o bară. Nu ținea cont de ce era în jurul lui. Trăia din pasiunea pentru sport și își dorea să facă performanță, să ajungă cel mai bun. Stând printre sportivi a descoperit culturismul, sportul din care a reușit să facă performanță.

Antrenorul și culturistul Costel Torcea este cel care l-a descoperit și care i-a deschis drumul. Era la vestiar când „un domn bine făcut” a trecut pe lângă el și i-a atras atenția.

„Eram cu un prieten care îmi tot dădea din coate. Când m-am întors l-am văzut pe domnul Torcea.  Era un culturist aşa cum voiam şi eu să ajung. După o lună a întrebat de mine. Torcea Costel a fost şi este un model. Îi sorbeam fiecare cuvânt. Îmi aduc amine că m-a pus să mă dezbrac. S-a uitat la mine şi mi-a spus: « băi, tu într-o lună mergi la concurs. Mi s-a părut cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Am început să mă pregătesc, am şi câştigat un premiu la concursul acela.  El a știut mereu cum să mă încurajeze”, spune Horațiu. 

 

FOTO: PUNKT MEDIA

Când aveam bani de un bilet de autobuz mă bucuram

Primul sfat pe care Horațiu la primit de la antrenorul său a fost acela că trebuie să învețe, în primul rând, să piardă. Tânărul a îndurat multe din dragoste pentru sport. A început să facă antrenamente de culturism la Casa Armatei. Nu avea bani de bilet de autobuz și mergea pe jos din cartierul Lăpuș Argeș.

„Făceam 40 de minute dus și 40 de minte întors până la Casa Armatei. Nu simţeam drumul. Când aveam bani de un bilet de autobuz mă bucuram de parcă mergeam cu taxi”.

Găsea  cu greu și echipamentul potrivit pentru antrenamente.

„Aveam pantaloni de trening de la second, nişte şalvari, nu prea se găseau atunci. De multe ori făceam antrenamente desculţi sau în şosete rupte. Dar pentru mine nu conta, mă duceam să muncesc. Nu aveam în cap altceva”.

Tânărul craiovean a făcut performanță în culturism și a dus numele României la compeții importante. Horațiu ne învață că acest sport – culturismu l- nu înseamnă doar „un pachet de mușchi”, ci și multă muncă, emoții, stăpânire de sine, curaj.

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Premii. Medalii

În 2001, primul an de culturism, a cucerit titlului de Campion Național la categoria de Culturism Juniori. Au urmat tilul de Campion Național Culturism la categoria juniori și cel de Vice-Campion (2002 – 2004). La palmaresul sau s-au adăugat și medalia de bronz la Campionatele Europene din Cehia și locul 6 la Campionatul Mondial de Culturism Juniori din Tenerife, precum și medalia de aur la Campionatele Balcanice de la Sofia.

Alte titluri importante obținute de Horațiu sunt titlul de vice-campion la Hard Contact și medalia de bronz la Sanda Wushu, ambele obținute în 2007 și medalia de argint la Campionatul Național de Culturism și Fitness în 2015.

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Înainte de fiecare mare competițe Horațiu trăia emoții mari. Totul dispărea în momentul în care intra în ring și avea un singur gând – să câștige. 

„Avem emoţia unui examen important, dar la mine era de 100 de ori mai mare. Nu mai dormeam nopatea. Mă duceam la baie de 20 de ori. În momentul în care intram în ring se ducea tot. E ca atunci când cum faci focusul la aparat, se înceţoșa tot pe lângă mine şi începeam lupta”.

Când eşti tânăr e important să încerci să face orice, să înveţi

Se spune că viața are farmecul ei, depinde cu ce ochi o privești. Horațiu a privit-o mereu cu ochii luptătorului. Pentru că la un moment dat era greu să trăiască  numai din sport tânărul a decis că e timpul să facă și altceva, ceva din care să poată să trăiască, să înceapă o nouă etapă a vieții. Nu i-a fost niciodată teamă de nimic, mai ales de muncă. Cu dârzenie și-a acceptat situația și a luptat de această data și cu greutățile vieții. A fost în Danemarca la cules de căpşuni, a lucrat ca paznic, a avut chiar și o firmă de construcţii, apoi a lucrat la o firmă de telefonie, în străinătate, acolo unde trăgea cabluri pe stâlpii din munți. Își amintește cu demnitate de accea perioadă în care a învățat multe.  

„Am realizat că fiecare lucru care se întâmplă în viaţă duce la ceva. Când eşti tânăr e important să încerci să faci orice, să înveţi. Am încercat multe. Am lucrat o perioada ca inginer la reţele de apă în Bucureşti după care au apărut nişte schimbări şi a trebuit să plec. Am rămas din nou fără un loc de muncă stabil. Am revenit în Craiova şi m-am gândit să încerc să fiu instructor de fitness. Nu știu de ce nu mă gândisem la asta până atunci! M-am dus la câteva interviuri”.

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

„după lupte, culturism, paznic, Șantier…..la aerobic”

Cu toate că avea un CV încărcat de rezultate în lupte, culturism a fost de unele săli pentru postul de instructor. Dar nu s-a dat bătut. I s-a propus să facă aerobic. S-a gândit puțin, dar a acceptat. A început să se documenteze și să își dea seama că aerobicul nu este doar cu și despre femei. A luat-o de la capăt.

„Eu după lupte, culturism, paznic…..la aerobic. Am încercat. Am început să mă documentez. Nu auzisem de băieţi în Craiova care să facă aerobic. Am început să îmi scriu exerciţii, să dansez prin casă. După care am trecut la treabă și am simţit din nou gustul sportului. Acum îmi place partea de aerobic pentru  că am înțeles-o la modul real”.

Atunci când faci ce îţi place şi îţi doreşti să reuşeşti nu mai simţi munca, pur şi simplu ai în cap dorinţa ta de a reuşi – spune Horațiu.

Povestea Gorilla

După multe „lupte” duse la propriu, dar și cu piedicile pe care i le-a pus în față viața, tânărul a reușit să pună pe picioare un loc al lui cu și despre sport. Sala de fitness Gorilla GYM este cel mai nou proiect al lui Horațiu și al echipei lui. Au îndrăznit și astăzi sunt o echipă care promovează sportul, sănătatea prin mișcare, stilul de viață sănătos.

„M-a sunat într-o seară cineva şi m-a întrebat dacă aș vrea să facem o sală de sport. Mi-a propus să accesăm un proiect pe fonduri europene. În prima jumătate de an am întâmpinat probleme, trebuia să avem spaţiu adecvat, parcare. Am găsit, în final, o locaţia potrivită. Ne gândim la dezvoltare pe viitor să facem poate un club spotiv”, spune tânărul.

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Numele sălii de fitness vine tot de la începutul lui în lumea sportului.

„Numele vine de la faptul că în liceu pentru că toţi eram mari ne strigam pe numele Gorila, Goriluţele. Şi acum am rămas cu aceste porecle. Ne-am făcut şi tricouri în urmă cu ceva ani. Ne-am gândit la tot felul de nume, iar ideea a venit de la prietena mea Elena și așa a rămas – Gorilla”.

Goriliuța trage tare acum cu întreaga echipă. Sunt pe drumul cel bun. Puteți susține inițiativa unor tineri și ideea lor dacă le treceți pragul, dacă înțelegiți cât de importantă este mișcarea pentru sănătate.

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Visul băiețelului de șase ani a devenit acum realitate

Horațiu a plecat de la zero și a construit o lume în jurul muncii și pasiunii sale pentru sport. A luptat să ajungă printre cei mai buni și a reușit. Visul băiețelului de șase ani a devenit acum realitate. Horațiu muncește zi de zi să mai pună câte o cărămidă la visul său și spune că: „Nu mă interesează banii, ci să fac ce îmi place”.

Horațiu  ne învață:

⇒ „Important este să tragem de noi, să  nu ne complacem, să lăsăm în urmă delăsarea. Toţi vrem să facem mult dintr-o data. Reuşitele apar, însă, în timp după multă muncă. Familia, prietenii, antrenorii contează enorm și merită apreciați”

⇒ „E nevoie de sport. E nevoie de educaţie medicală, educație sportivă, educație pentru un stil de viață sănătos. Copiii trebuie să înţeleagă importanța sportului, a mișcării”. 

.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Recomandări de cărţi pentru vacanţa de iarnă – Copilul tău ce citeşte?

Next Post

Jocuri creative și educative pentru vacanța de iarnă

Related Posts
Verified by MonsterInsights