Irène Costelian este politolog şi jurnalist la publicația franceză Liberation. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Irène vorbește despre cum se vede România de la Paris, despre ce presupune munca unui jurnalist, dar și despre cel mai nou proiect al său – Le petit Libe – prin care susține educarea corectă a copiilor, un proiect susținut și de Ministerul Educației din Franța.
Media10: Sunteți politolog și jurnalist. Cum se vede viața în România prin ochii unui om care are astfel de procupări profesionale?
Irène Costelian: Este o întrebare dificilă căci depinde de a cui viață este vorba. Există categorii de oameni (social, caracter personal…) ca și peste tot în lume. Însă, ce remarc mai mult în România este dificultatea cu care mulți oameni par să trăiască și acest lucru se vede pe chipurile lor, mai mult decât în Franța, sau poate sunt eu mai obișnuită cu greutățile de acolo. De asemenea, mă surprinde defetismul și lipsa de curaj în fapte a multor români. Când îi intervievez, sunt nemulțumiți, au ceva de spus, dar aceste revendicări nu se reflectă și în spațiul public. Cred că lipsa de solidaritate între cetățeni mă marchează cel mai mult în România.
Media10: Ce credeți că îi lipsește presei din România?
Irène Costelian: Poate o mai mare libertate în tonalitate și distanță față de anumite grupuri de interese. Mai multă obiectivitate și analiză, decât reacții la cald care tind să fie asimilate cu presă de «senzație» sau «people».
A colaborat cu publicațiile Rue89 și Le Monde
Media10: Care sunt cel mai mari diferențe între presă din România și cea din Franța?
Irène Costelian: Tocmai acestea. În presa franceză, cu toate că majoritatea publicaților fac parte de trusturi, respectă libertatea de opinie și nicio redacție nu se supune tentativelor de influență, inevitabile. În Franța se pune punct pe analiza știrii și pe obiectivitate, evitând astfel clișeele. Și mai ales, se verifică foarte mult știrile și sursele înainte de publicare, dar sper să se facă la fel și în România.
Media10: Cum ați ajuns să lucrați că jurnalist în Franța?
Irène Costelian: Am trăit aproape toată viață mea în Franța unde mi-am făcut toate studiile, de la clasa a I-a, până la Masterul de Drept și Doctoratul de științe politice, deci era oarecum firesc să lucrez în țara care m-a făcut om. După aceea, a fost destinul, căci studiile de drept mă îndreptase spre o carieră în dreptul internațional al afacerilor, dar am renunțat la acest traseu când am primit post la facultatea de la Bordeaux pentru a preda dreptul. După aceea am ajuns să colaborez cu diverse publicații ca Rue89 și Le Monde, iar de câțiva ani sunt jurnalist la Libération.
Le P’tit Libé explică actualitatea copiilor între 5 și 12 ani
Media10: Cum arată o zi din viața dvs că jurnalist la publicația Libération?
Irène Costelian: Nici o zi este la fel, fiindcă programul este impus de actualități și necesitățile meseriei, dar sunt lucruri care le fac în fiecare zi, de exemplu citesc fluxul ziarului (faimoasele « dépêches » de la AFP, Reuters, AP… care intră pe mail non stop), urmăresc știrile în ambele țări la televizor, radio, în ziare sau pe net, mă întâlnesc și discut cu diverși interlocutori pentru a înțelege exact un subiect și a verifică informațiile care le primesc sau pe care le-am citit. A fi jurnalist înseamnă în primul rând să fii în contact constant cu lumea și să înțelegi oamenii, deci trebuie să te deplasezi mult, să nu îți fie frică, să asculți și, mai ales, să iubești oemenii…oricare ar fi ei!
Media10: Le petit Libe este cel mai nou proiect pe care îl aveți. Ce presupune?
Irène Costelian: Le P’tit Libé explică actualitatea copiilor între 5 și 12 ani. În fiecare vineri, se tratează un nou subiect într-un mod abordabil pentru copii, clar, cu un limbaj pentru nivelul lor, informații clare, dar nu alarmiste. Cu timpul, Le P’tit Libé a devenit un adevărat partener pentru Ministerul Educației Naționale. Profesorii beneficiază de un tarif special de 4€ pe luna (ceea ce revine la 1€ fie care număr), ei pot să-l distribuie mai departe elevilor și mulți îl folosesc că baza pentru cursuri sau activități. La sfârșitul fiecărui dosar, există un quizz care permite copiilor să evalueze cât au înțeles din curs.
Media10: De ce ați ales să dezvoltați partea de educație prin presă?
Irène Costelian: Epoca în care trăim ne îndeamnă să reflectăm mai mult asupra educației, poate mai mult decât în trecut. Suntem înconjurați de tehnologie și ea ne solicită tot timpul. De la vârste destul de fragede, copiii sunt supuși unor factori de influență prin rețelele de socializare, prin discuțiile dintre adulți, prin ceea ce văd la televiziune. Deci a le permite să înțeleagă ceea ce se petrece în lume (la nivel național sau internațional), pe înțelesul lor, este esențial că să nu fie pierduți în mulțimea de știri mai mult sau mai puțin false sau deformate. Pentru a avea o privire critică, a avea o conversație pe un subiect anume sau a construi o părere, trebuie să deții cunoștiințe exacte, de unde și necesitatea pentru media să investească în asemenea proiecte.
România se confruntă cu o moștenire din comunist care a deformat generații întregi
Media10: Sunteți un analist și un politolog activ. Cum se vede situația României la nivel european?
Irène Costelian: România suferă de un deficit de imagine care, din păcate, este întreținut de autoritățile de la Bucureșți din 89. UE a avut mari speranțe în România la aderare și multe s-au îndeplinit. De doi ani, din păcate, acestea par a se fi spulberat, cum ne arată și numeroasele avertizări ale Parlamentului european, dar și ale Comisii europeene.
Media10: Sistemele de educație și sănătate româneșți sunt măcinate de probleme. De aici ar trebuie să plec și dezvoltarea societății – oameni educați și sănătoși. De ce credeți că nu reușește România să rezolve aceste probleme care ne costă generații?
Irène Costelian: România se confruntă cu o moștenire din comunist care a deformat generații întregi. Este greu să ștergi trecutul, mai ales când nu ai perspectiva sau dorința de a te schimbă pe tine. Să îți asumi greșelile trecutului este un proces lung, greu și dureros. Înseamnă să deconstruiești ceea ce ți s-a spus că este bine.
Am obervat de multe ori că în școlile românești li se cere copiilor să învețe pe de rost. În Franța acest lucru nu există (în afară de anumite reguli sau date, dacă ne gândim la istorie, de exemplu). La noi se cere asimilarea cunoștiințelor, dar lucrările trebuie să fie personale, cu o gândire diferită și proprie. Acest principiu este aplicat de când copilul începe să meargă la școală, de unde poate și spiritul mai contestatar al francezilor. Avem de asemenea și o lege foarte aspră în privința plagiatului care, la facultate poate duce la excluderea unui student și aplicația unor sancțiuni penale, dacă se constată așa ceva.
o țară care nu mai are elite, nu are cum să își construiască un viitor solid
Media10: Mulți tineri aleg să plece să studieze sau să muncească în străinătate. România se confruntă cu o migrație masivă a elitelor și a persoanelor active. Cum vedeți acest lucru?
Irène Costelian: Țările care primesc aceste persoane, tinere sau mai puțin tinere, au un dublu avantaj: nu numai că statele respective nu au investit în educația lor, dar pot să și beneficieze de experiența pe care o au în diverse domenii. Pentru România, însă, situația este tristă și alarmantă, căci o țară care nu mai are elite, nu are cum să își construiască un viitor solid.
În Franța trăiesc mulți români. Cum sunt priviți de francezi, de autorități?
Irène Costelian: Românii care trăiesc și muncesc în Franța, în medii franceze, sunt foarte bine văzuți. Evident, spiritul francez este puțin sovin și francezii au foarte mult umor pe care românii nu-l înțeleg în totdeauna și o iau că o formă de dispreț, dar tachinarea este contrariul indiferenței.
Media10: Ce nu vă place la România?
Irène Costelian: Lipsa infrastructurii și a mijloacelor de transporturi în comun care fac dificile deplasările în teritoriu, indiferența clasei politice față de problemele majore cum este sănătatea, educația, problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă sau sărace.
Media10:Ce vă place în Franța?
Irène Costelian: Totul, mai puțin impozitele.
Media10: Cum ați explică lumea politică din România unui tânăr care are nevoie să înțeleagă lucrurile care se petrec cu adevărat, să poată acționa în cunoștință de cauză?
Irène Costelian: Este o întrebare foarte dificilă pentru că lumea politică în România este complexă și într-o perioadă de schimbare profundă. Vedem că acum se duce bătălia cea mai cruntă, care ar fi trebuit să aibă loc la căderea comunismului, în anii 90, între cei care sunt supuși reflexelor trecutului comunist (lupa pentru menținerea privilegiilor, lipsa de moralitate și respect față de societate și cetățeni, spiritul de clan dictat de îmbogățirea proprie și a cercului restrâns de interese) și câteva voci foarte timide, că Dacian Cioloș, de exemplu, care tind să arate adevăratele valorile ale democrației și ale Europei, bazate pe binele comun, în care România să atragă și nu să fie o sperietoare.