Două poante învelite în satin roz care ascund mii de ore de muncă, accidentări, dar și o pasiune nebună. Artă. Grație. Viața balerinelor este despre talent, multă muncă, dorința de a fi strălucitoare pe scenă. Oltenia are balerine de succes, poate mai puțin cunoscute, dar extrem de valoroase. În cadrul campaniei Media10 „Viața pe poante” facem cunoscute poveștile balerinelor din regiune care au cucerit marile scene ale lumii. Ele sunt cele care au dus numele Olteniei și al Craiovei în cele mai înalte cercuri ale artei. Unele sunt la început de drum, ambițioase, grațioase, talentate. Altele și-au încheiat deja cariera și își mai pun poantele atunci când intră în sală să pregătească noile generații. De la toate aflăm ce înseamnă viața de pe poante, ce gust are victoria și cât de dureroase sunt orele de muncă din spatele poantelor învelite în satin roz.
Alina Onofrei și viața ei trăită pe poante. O poveste despre cum poți să îți împlinești un vis în pași de dans. Alina este balerină la Opera Română din Craiova, dar predă balet și la Fabrica de dans copiilor de la vârsta de trei ani, dar și adolescenților. După ani de muncă și rezultate Alina și soțul ei Marius Onofrei au pus bazele unui loc dedicat dansului Fabrica de Dans Craiova.
Am găsit-o în sala de dans. E modestă. Are o voce caldă. Și un coc de balerină la care nu renunță nici în afara sălii de dans. Povestea ei în balet a început pe când avea doar patru ani.
„Mama m-a dus la Școala Populară de Artă, la balet. A fost dragoste la prima vedere. M-am îndrăgostit de sala de dans și de profesoara mea”, își aduce aminte Alina.
Copilăria ei a fost mai mult în sala de dans decât lângă păpuși. Când mergea să se joace în fața blocului copiii erau impresionați de cum poate să facă roata sau șpagatul și o puneau să repete exercițiile până obosea. Nu aveau acces la informație așa cum au copiii de astăzi. Balerina își aduce aminte că la școala de dans din când în când erau strânși toți copiii să vizioneze o casetă cu balerine și balerini.
„Atunci nu aveam acces la atât de multe instrumente tehnologice, petreceam mult timp afară, la tot felul de jocuri. Făceam roata, șpagatul și pentru copii era wow ce făceam eu. Acum sunt alte generații, au acces la mai multă informație. Într-un fel este bine. Eu atunci nu puteam să mă uit pe internet să o văd pe cea mai bună balerină din lume. Ei se uită. Văd tot. Pe noi ne strângeau pe toți într-o sală de balet, ne puneau o casetă și vedeam din când în când ce fac alții”.
Alina a avut o copilărie dansantă. A muncit mult. Ambițioasă repeta fiecare mișcare în fața oglinzii până reușea să o facă perfect.
„Copilărie nu prea ai. Petreci mult timp în sală, mereu te pregătești. E foarte important să înțelegi de mic faptul că este nevoie să repeți de multe ori o mișcare până să îți iasă așa cum trebuie. Ai nevoie de răbdare, de determinare”.
Hotărâtă și cu o pasiune de nestăvilit pentru balet, Alina a trecut peste toate durerile cauzate de orele lungi petrecute pe poante. Dincolo de durere ea a văzut mereu frumusețea a ceea ce face.
„Prima zi pe poante a fost ceva normal pentru mine. Cu durerea te obișnuiești dacă îți place ce faci. Când intri pe scenă uiți de tot, durerea este în sală. Sunt zile când ai răni, dar trebuie să înveți să treci peste, să vezi frumusețea dincolo de orice”.
De la 9 ani a plecat la București să își urmeze visul. A absolvit Liceul de Coregrafie din Capitală. Apoi a susținut un examen și a fost angajată la Opereta din București. A muncit mult. Nu s-a lăsat, deși nu mereu a fost ușor.
Alina nu a avut emoții la primul spectacol. Au încurajat-o artiștii profesioniști de la Opereta din București.
„Dacă te pregătești bine în sală, nu ai cum să nu reușești în spectacol. Nu ai de ce să ai emoții. Pe scenă este miununat mai ales la final când toată sala te aplaudă. Pentru asta trăiești. Pe mine și colegii mei mai tineri ne-au ajuta foarte mult artiștii cu experiență, am evoluat lângă ei. Prima mea profesoară mi-a marcat cariera, viața, doamna Ana Mitu. Apoi doamna Adriana Marțiș și încă un profesor. Toți m-au ajutat foarte mult”.
Alina Onofrei a absolvit și Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Gimnastică. A vrut să aibă și o altă pregătire, deși niciodată nu s-ar vedea făcând altceva decât balet.
„Viața unei balerine e destul de scurtă și trebuie să ai mare grijă de picioare. De aceea, m-am gândit că trebuie să am și altă specializare. Am absolvit Facultatea de Sport, specializarea Gimnastică, dar nu am profesat. Nu m-aș vedea să fac altceva în afară de balet”.
Nu a lăsat niciodată garda jos. Și acum balerina stă de dimineața de la 9:00 până seara la 22:00, în sala de dans, pregătește spectacole la Opera din Craiova sau are timp alocat elevilor săi la Fabrica de Dans.
„Disciplina e foarte importantă. Dacă ești disciplinat poți să susții efortul a șase ore de balet pe zi. Repetăm zilnic, chiar și de două ori pe zi. O dată dimineața, o dată seara. Facem spectacole de operă, de balet propriu zis nu prea avem pentru că neavând în Craiova un Liceul de Coregrafie nu avem nici prea mulți specialiști în domeniu”.
Baletul este stilul ei de viață. Susține copiii să facă dans, în general. Elevii Alinei Onofrei au urcat pe marile scene ale lumii.
Alina Onofrei alături de eleva sa Lucian Ghivercea
Prima ei elevă de când a venit în Craiova este Lucia Ghivercea care a câștigat mai multe titluri mondiale. Media10 a scris povestea Luciei: https://mediazece.com/2018/11/21/viata-pe-poante-lucia-balerina-craiovei-cu-renume-mondial-video/
Alți patru elevi ai Alinei sunt acum la Academia de Balet din Viena. Împreună cu soțul său Marius Onoferei a pus bazele școlii de dans Fabrica de Dans. Aici ei susțin copiii să își dezvolte pasiunile, să descopere frumusețea vieții din sala de dans.
„Le recomand copiilor baletul pentru că e un mod fantastic de a face mișcare. Baletul disciplinează copiii. Dansul ar trebui să fie mult mai susținut la noi în țară. Am înțeles că în școlile din Portugalia se face câte o oră de balet. Este foarte important pentru copii, îi stimuleză foarte mult, le crește și capacitatea de a învăța. Prin dans se recreează. Unii ajung să facă o carieră din balet”.
Alina îi stimulează pe elevii săi și îi tratează ca pe niște adulți pe care îi responsabilizează.
„Atunci când le dai copiilor o sarcină și îi tratezi ca pe adulți ei se simt importanți și sunt stimulați să muncească”, spune Alina Onofrei.
Alina și Marius Onofrei la Fabrica de Dans
Pe Alina o puteți vedea aproape în toate spectacolele de la Opera Română din Craiova. Merită să o urmăriți pe ea, dar și pe colegii.
„Lumea ar trebui să vină la Opera pentru că e un mod extraordinar de relaxare. E nevoie să te desprinzi de internet, să te bucuri de un spectacol, să te încarci cu energie”.
Talentul său este moștenit și de fetița sa care de anul viitor va merge de la anul la Liceul de Coregrafie de la București.
„Vei ajunge să faci ce îți e scris. Importannt e să faci totul din pasiune”, conchide Alina Onofrei.
Foto/Video : Bogdan Grosu