România suntem noi. La 100 de ani de la Marea Unire, Media10 face MAREA UNIRE a OAMENILOR MARI. Ei ne fac mândri. Ei ridică steagul peste hotare. Datorită lor România e frumoasă. Vă ropunem să îi cunoaște, să le descoperim poveștile, să le mulțumim pentru munca și dăruirea lor, să îi încurajăm. Să ne inspirăm de la ei.
Antoaneta Nadu este olteancă și a uimit cu creațiile sale oamenii de pe tot globul. Covoarele tradiționale oltenești țesute în atelierul său înfrumusețează casele locuitorilor din America, Japonia, Australia și multe alte state ale lumii.
Valorile tradiționale românești sunt recunoscute în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii prin creațiile unei doljence ambițioase din Bechet. După o viață de profesor de biologie, Antoaneta Nadu ne demonstrează că vârsta nu este o piedică și că, dacă există voință și creativitate, oricând poți să o iei de la zero. Într-o Românie în care au fost rase mii de monumente istorice și obiectele tradiționale sunt înlocuite tot mai mult de kitsch-uri, mai există oameni care dau viață lucrurilor unice în lume pe care le făceau bunicile și străbunicile noastre.
„Dragostea pentru arta tradițională am avut-o din copilărie. În familia mea pe timpurile acelea se lucra așa ceva. Făcând mai multe expoziții cu obiecte tradiționale din zonă, fiilor mei le-a venit ideea să deschid un atelier. Sunt 15 ani de când atelierul funcționează. La început a fost mai greu. Nu eram cunoscută pe piață. Oamenii aveau impresia că eu adun lucrurile de la alții și mă duc să le vând, dar am demonstrat că totul se lucrează în atelier și am progresat. Am accesat și proiecte cu fonduri guvernamentale. Atelierul este făcut cu investiție venită din fonduri guvernamentale. Am participat la expoziții organizate atât în țară, cât și în străinătate“, îmi spunea Antoaneta Nadu când i-am vizitat atelierul.
Covorul pentru Premiile Gopo, făcut în Bechet
În atelierul din Bechet a fost țesut și covorul roșu pentru Premiile Gopo 2014. Covorul a avut 15 metri lungime și a trebuit să fie gata într-un timp foarte scurt. S-a lucrat și câte 10-11 ore pe zi ca să fie gata la timp.
„Am fost contactată de o firmă care era sponsorizată de o bancă. Au mai fost și la alte lucrătoare și nu au avut curajul să preia această comandă pe care trebuia să o facă într-un termen foarte scurt. Văzându-i tineri pe cei care au venit la mine, și mie îmi place cum se descurcă tineretul, am bătut palma. S-a muncit mult, au venit și persoane din afara atelierului să ne ajute auzind la ce lucrăm. Angajatele lucrau și câte 10-11 pe ore pe zi ca să fie gata la timp. Covorul a fost făcut din bucăți pe care le-am unit în așa fel încât nimeni nu și-a dat seama că nu era dintr-o bucată. Am lucrat un covor mare și pentru o Catedrală Ortodoxă din Londra“, a spus Antoaneta Nadu.
Ceea ce doamna Nadu își dorește foarte mult este ca prin atelierul său să îi facă pe tineri să își aducă aminte de tradiție și să aprecieze lucrurile care vorbesc despre identitatea poporului din care se trag.
„A fost cea mai importantă propunere pe care mi-am făcut-o legat de acest atelier, să îi fac și pe tineri să se uite puțin înapoi, să vadă care le sunt originile. De fiecare dată când am întâlnit tineri le-am arătat că suntem un popor bogat în creație și tradiții pe care nu trebuie să le pierdem. De-a lungul anilor am avut comenzi și de la tineri. Odată am făcut pentru un covor tradițional pe care un cuplu de tineri voia să se cunune“, își spune olteanca.