100 pentru VIAȚĂ – Uniți putem face MINUNI

100 pentru VIAȚĂ este campania care poate salva vieți. Donând sânge puteți face minuni. Donați sânge – donați viață.  De românilor puteți face cadou o viață. Uniți am trecut peste toate. Am devenit un popor. Uniți suntem, astăzi, o țară. Uniți ne dorim să fim și pentru cei care au cea mai mare nevoie de noi – bolnavii de pe paturile din spitalele Olteniei. Campania este organizată de Media10 și Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova. 

Sute de bolnavi din toată Oltenia așteaptă zilnic pe patul de spital sângele de care le depinde viața. Nu de puține ori, operațiile sunt amânate sau medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină sunt puși în situația în care să aibă o singură pungă de sânge și mai mulți bolnavi în stare gravă, între care trebuie să aleagă. O realitate cruntă, care poate să fie schimbată numai prin implicarea comunității, așa cum se întâmplă în alte țări, prin creșterea numărului de donatori.

Zilnic, în sălile de operație din clinicile de chirurgie se operează pe bandă rulată, iar pentru fiecare intervenție de acest gen este nevoie de un element-cheie: sânge. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, aflat chiar în curtea Spitalului Județean, este locul unde puteți merge să SALVAȚI VIEȚI.

CUM PROCEDAȚI – VĂ RUGĂM SĂ NE LĂSAȚI MESAJE PENTRU  ORGANIZARE!

Timp de 3 zile puteți merge să donați sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova. Mai exact,  de luni 26 noiembrie – joi 29 noiembrie.

Pentru evitarea aglomerării și a timpului îndelungat de așteptare, vă rugăm să ne scrieți în postarea de pe Facebook-ul Media10 ziua în care vă doriți să mergeți sau sunați/scrieți un mesaj la nr de telefon: 0735 38 64 09. 

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ DONĂM?

Pentru că numărul donatorilor este foarte mic în comparație cu nevoia de sânge. Ca să acopere solicitările din partea spitalelor, medicii din Centrul de Transfuzie Sanguină spun că ar trebui ca lunar să vină peste 1.200 de donatori, adică un număr cel puțin dublu față de cel de acum. 

IMPORTANT DE ȘTIUT

⇔ 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi.

⇒ pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață. 

⇒ oamenii care donează sânge cu regularitate îşi reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. 

⇒ donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri cresc. 

⇒ de exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. 

Ce drepturi ai ca donator:

⇒ orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuat în mod gratuit.

⇒ cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an.

 Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:  

• 7 tichete de masă

• Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvența pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării

• Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge

• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

În ceea ce privește siguranță donatorul de sânge, iată ce trebuie să mai știi: 

– Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință.

– Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.

– Senzația de leșin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.

– Poți dona doar dacă starea de sănătate îți permite și te simți bine.

– Înaintea donării ți se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și ți se va face un mic examen medical ce include hemoglobină, pulsul și tensiunea.

– Rezultatele testelor sunt confidențiale.

Trebuie să mâncăm dimineață înainte de donare?

Surprinzător : DA!
Dacă la analizele obișnuite la care un parametru de baza evaluat este glicemia, care este influientata de alimentație, la donare parametrii biologici de baza care interesează sunt maladiile transmisibile prin sânge a căror testare nu este influientata de alimentația de dimineață.
Mai mult pentru că donarea să se desfășoare fără incidente, este intens recomandat să se ia micul dejun constituit din multe glucide și lichide ( ceai cu mult zahăr, cafea dulce, un corn, un sandwici cu dulceață, o prăjitură,etc.)
Înainte de donare nu trebuie mâncate alimente cu multe grăsimi și mai ales nu trebuie servită o masă copioasă însoțită de alcool.
Cu 24 ore înainte de donare nu se consumă alcool!
Înainte și după donare nu se fumează sub nici o formă!

Ce se întâmplă cu sângele meu după donare?

După ce a fost prelevat, sângele așteaptă 24-48 ore (dacă este nevoie urgență de sânge cu o grupa mai rară care nu există în stoc, după 2 ore se începe testarea), în depozitul frigorific de carantinare, pentru că testările obligatorii să fie efectuate (Testul Ag-Ab HIV1,2, testul anti HTLV 1,2, testul anti HCV, testul Ag HBs, testarea pentru lues, ALT, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari) și dacă rezultatele acestor teste sunt conforme, sângele sau produsele derivate din sânge sunt validate și pot fi expediate în spitale pacienților.

Rezultatele dubioase impun repetarea testării în a două și a treia zi de la prelevare așa încât rezultatele finale sunt puse la dispoziția donatorului la 72 ore de la donare. În unele cazuri când rezultatele indică o seroconversie donatorului i se mai recoltează o proba de control și la 75 sau 120 zile când revine conform cu procedura de acceptare în donare. Sângele care nu are rezultate conforme cu normele naționale, impuse prin legislație, se rebuteaza și se incinereaza. Donatorul cu analize neconforme este respins de la donare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Film adaptat pentru copiii cu nevoi speciale – Oferă și tu micuțului tău o bucurie

Next Post

Elevi și profesor de elită – Medaliile ajung în Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights