Viața pe poante – Lucia, balerina Craiovei cu renume MONDIAL(VIDEO)

Grațioase. Elegante. Poante. Mâini arcuite deasupra capului. Mii de ore de muncă. Picioare sângerânde. Titluri mondiale. Viața balerinelor este despre talent, multă muncă, dorința de a fi pe strălucitoare pe scenă. O viață spectacol care aduce în ochiii publicului ce le urmărește fiecare mișcare zâmbete, liniște, frumos, căldură. Baletul este atunci când sufletul stă pe vârfuri în fața noastră și face reverențe cu aripi de lebădă. Oltenia are balerine de succes, poate mai puțin cunoscute, dar extrem de valoroase. În cadrul campaniei Media10 „Viața pe poante” facem cunoscute poveștile balerinelor din regiune care au cucerit marile scene ale lumii.

Ele sunt cele care au dus numele Olteniei și Craiovei în cele mai înalte cercuri ale artei. Unele sunt la început de drum, ambițioase, grațioase, talentate. Ioana Lucia Ghivercea este una dintre balerinele Craiovei care ne-a făcut mândri peste tot în lume. Cunoscută din copilărie ca „micuța balerină a Craiovei”, Ioana este astăzi o tânără care respiră prin dans și luptă ca lumea să aprecieze mai mult lumea artei. Are o poveste care inspiră, încurajează.

Și-a trăit copilăria pe poante.

Povestea ei în balet a început la vârsta de trei ani și jumătate. Era un copil energic. Mama i-a găsit activitatea perfectă: baletul. Și-a trăit copilăria pe poante. A cunoscut succesul. Când alți copii se jucau în fața blocului, ea era în sala de dans. A fost amibțioasă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. O balerină de porțelan din cutiuță muzicală a bunicii. Acum are 18 ani. Își aduce aminte și acum de prima zi în care a intrat în sala de dans.

„Eram un copil care își dorea să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai productiv. Mama a găsit soluția perfectă, se pare. În prima zi în care am intrat în sala de balet eram speriată de gândul că va trebui să mă încadrez din toate punctele de vedere într-un colectiv din care nu făcusem niciodată parte. În următorii trei ani am trecut printr-o fază de negare, mă gândeam dacă îmi doresc să fac performanță din asta. La șase ani și jumătate am decis că asta este drumul meu”, spune Ioana Lucia.

La numai trei ani a păşit în sala de balet a Teatrului Liric, o încăpere imensă pentru ea. Dansurile balerinelor profesioniste au captivato. A pornit cu mişcări uşoare. Vremea a trecut şi la patru ani a urcat pentru prima dată pe o scenă adevărată, în spectacolul de balet „Feeria iernii“.

Încă de la șapte ani, Lucia a început să cunoască succesul la nivel mondial. Valoarea sa a fost recunoscută. În fiecare an a obținut numeroase premii la nivel național și internațional. La numai opt ani, în 2008, Lucia a urcat pe podium la concursul de balet internațional din Germania la două secțiuni: dans modern și dans clasic.
Are un palmares impresionant început la vârsta de șase ani, adunând premii la toate concursurile importante de balet din țară și din străinătate. În plus, ea a participat la nenumărate concursuri tematice și de binefacere. De la opt ani, Lucia studiază în paralel arte martiale, pian și pictură.


La zece ani, Ioana a câștigat primele două titluri mondiale la categoria de jazz și dans contempora, la Campionatul mondial din Croația. La 11 ani a câștigat locul I la dans contemporan în cadrul Campionatului Mondial din Paris. Lucia a renunțat la păpuși pentru balet. A muncit. Nu s-a oprit niciodată. Nici atunci când a ajuns în vârf. Fiecare succes a obligat-o să devină și mai bună.

„Fiecare premiu și titlu vine cu presiunea ca anul viitor să rămâi cel puțin la același nivel, să evoluezi. În fiecare an trebuie să demonstrezi că tu meriți locul pe care ai fost pus, că meriți distincția care ți-a fost oferită. Este rezultatul muncii tale și al profesorilor tăi, a interesului și sacrificiilor pe care părinții tăi le fac pentru tine, pe care tu le faci pentru tine. E emoționat”, spune Lucia.

Lucia a ajuns pe podium cu alți copii, din alte țări, mult mai susținuți să își dezvolte talentul de sistemul de educație, de țara în care trăiesc. Au fost momente în care Lucia a simțit că sistemul nu îi permite să mă dezvolt profesional, atât de mult cât își dorea.

„În țările occidentale, dansul face parte din sistemul de educație. Acolo, copiii de la vârste fragede beneficiază de toate mijloacele necesare pentru a practica dansul, pasiunea lor, la cel mai înalt nivel”.

De la o fetiţă care la cinci ani zburda de fericire că poate dansa și uimi lumea, Lucia Ioana Ghivercea s-a transformat într-o domnişoară care ştie deja foarte bine ce vrea şi pentru care niciun efort nu este prea mare cât timp naşte profesionalism şi reuşite de top. Acum Lucia își dorește să lupte pentru tinerii pasionați de dans, să facă cunoscute toate beneficiile dansului.

„Vreau să fac parte din schimbarea acestui sistem, să aducem ceva nou și în România, un surpulus de gândire pozitivă în ceea ce privește dansul, să schimbăm mentalitățile. Cineva m-a întrebat zilele trecute, auzind ce fac eu și ce vreau să fac mai departe,: „Baletul e o meserie?!”. E greu să schimbi mentalitatea unei națiuni”.

Lucia Ghivercea pune performanţele de până acum pe seama talentului, dar şi miilor de ore de muncă, ale ei şi coregrafilor care o pregătesc. În spatele ei s-a aflat mereu o întreagă echipă care a crezut în ea și a făcut totul pentru a o pune în valoare şi cât mai sus pe podium. S-a pregătit ani buni cu balerini Lelia vais şi Emilian Belcin, a luat lecții de dans contemporan de la Adina Cezar, de dans clasic de la Anca Mândrescu şi învaţă și acum să-şi dezvolte calităţile în ambele direcţii de la Alina Onofrei. Din clasa a IX- a a plecat la Colegiul Național de Arte din Timișoara, secția Coregrafie.

Talentat craioveancă a primt o bursă de studiu în cadrul şcolii de balet din Mantova – Italia. Acolo a studiat de copii talentați din toată lumea. A descoperit baletul la cel mai înalt nivel.

„În Timișoara am ajuns după o lungă experiență de dans în Italia. Am primit o bursă în Mantova. În 2014 am fost transferată la o școală din Roma și am dansat și la o companie de acolo. Începusem să îmi dau seama cum stau lucrurile la un nivel înalt în lumea dansului. Trecerea nu a fost atât de grea. E un sacrificiu pentru că sunt departe de familia și prietenii din Craiova”.

Lucia a învățat de la fiecare om pe care l-a întâlnit. Și-a luat doze de ambiție. Curaj.

„Este o mare experiență de viață să fii cu oamenii care împărtășesc acceași dragoste și pasiune pentru dans ca și tine, care sunt la fel de motivați și ambitioși, oameni cu care muncești cot la cot, cu care treci de la agonie la extaz. A fost o perioadă în care am învățat să mă descopăr pe mine ca dansatoare”.

În fiecare Lucia e în sala de dans și la școală. Îi place foarte mult dansul contemporan și mai are multe de arătat. Ioana ne arată cu pasiunea și munca pot aduce succesul.

  • FOTO/VIDEO: Bogdan Grosu

⇒ O parte din premiile internaționale câștigate de Ioana Lucia

2008 – XII.Deutscher Balletwettbewerb und Steptanzcup
locul II sectiunea Balet Clasic
locul III sectiunea Balet Modern
Marele premiu al juriului si organizatorilor la concursul international
„ MICUL PRINT ” – Kisinau, Republica Moldova

2009 – DACNCE WORLD CUP = Jersey,Anglia
o Vicecampioana mondiala (medalia de argint) sectiunea Balet Clasic

9th INTERNATIONAL DANCE COMPETITION HELLAS 2009 – Athena, Greece
o Locul I sectiunea Balet Modern
o Locul II sectiunea Balet Clasic
o Locul II sectiunea Balet – Caracter
INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL,,With love for dance” – Plovdiv, Bulgaria 2009
Premiul Special al juriului pentru cel mai bun talent

ESDU – WORD DANCE MASTERS 2010-Open Romania

o Locul 1 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 1 sectiunea Musical
o Locul 1 sectiunea Dans Clasic
o Locul2 sectiunea Dans Clasic
o Premiul special Best femalle talent

ESDU – finala WORD DANCE MASTERS 2010 – Porec, Croatia
o Locul 1 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 1 sectiunea Musical
o Locul 4 sectiunea Dans Clasic
o Locul 5 sectiunea Dans Clasic
o Locul 2 Best femalle talent-din concurs

10th INTERNATIONAL DANCE COMPETITION HELLAS 2010 – Athena, Greece
-Locul 2 sectiunea Dans Contemporan
– Locul 2 sectiunea Musical
– Locul 3 sectiunea Dans Clasic

Festivalul de dans de la Sibiu 2010
o Premiul de excelenta artistica

IFMD Romania Open decembrie 2010

o Locul 1 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 1 sectiunea National/Folcloric
o Locul 1 sectiunea Dans Clasic
o Locul 1 sectiunea jazz

ESDU – WORD DANCE MASTERS 2011-Open Romania

o Locul 1 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 1 sectiunea National/Folcloric
o Locul 1 sectiunea Dans Clasic
o Premiul special Diamond
o Premiul special pentru coregrafia cu cel mai mare punctaj din concurs-Stranger-coregraf Adina Cezar
o Premiul special pentru cea mai buna executie in concurs-Sranger

ESDU – WORD DANCE MASTERS 2011 PorecCroatia
o Locul 4 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 2 sectiunea National/Folcloric
o Locul 6 sectiunea Ballet

INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL,,With love for dance” – Plovdiv, Bulgaria 2011
Premiul Special al juriului pentru cel mai bun talent din concurs

IFMD World Championship 2011 Veszprem Ungaria (23-26 iunie)

o Locul 2 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 1 sectiunea National/Folcloric
o Locul 1 sectiunea Dans Clasic
o Locul 2 sectiunea jazz
Dance World Cup –Paris 2011 (28 iunie -3 iulie)
o Locul 1 sectiunea Dans Contemporan
o Locul 3 sectiunea Ballet

Alte premii :

o Premiul 1 concursul national de creatie literara si plastica ,,Scrisoare catre prietenul meu „Baicoi, 2011
o Premiul 1 Concurs national ,,Vasile Rusescu” ,2010
o Premiul 1 la Concursul International de pictura ,,Iarna magica „2009 Moldova
o Premiul 2 la Concursul International de pictura ,,Toamna”2009 Moldova
o Premiul 1 la Festivalul international Eco-Fest Simeria ,sectiunea pictura,2009
o Premiul 1 -sectiunea pictura a Concursului national,,Educatia in context european”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Școala universului – Vino să realizezi într-un an, ce nu ai reușit în ultimii 12. Unic în Craiova

Next Post

Craiova, lăsată fără căldură – Ce soluții au găsit directorii unităților de învățământ

Related Posts
Verified by MonsterInsights