Cristi Dănileț, judecătorul care face educație juridică în școli

Începând cu vârsta de 14 ani un copil răspunde penal pentru faptele sale, dar nimeni nu îi spune ce înseamnă acest lucru. Educația juridică lipsește din școli. În lipsa cursurilor din orarul școlar, judecătorul Cristi Dănileț organizează întâlniri în școli prin care informează și conștientizează copiii cu privire la drepturile și obligațiile juridice pe care le au. Judecătorul a publicat și primul manual complet de educaţie juridică din România: „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”. 

Educația juridică este esențială pentru copii și tineri. Cunoașterea legilor, a drepturilor și obligațiilor înseamnă cetățeni activi, conștienți. În România avem în vigoare peste 9600 de legi. Toate trebuie cunoscute și aplicate. Începând cu vârsta de 14 ani un copil răspunde penal, dar nimeni nu îi spune ce înseamnă acest lucru, spune judecătorul. 

„Există regula potrivit căreia nimeni nu poate invoca necunoașterea legii drept scuză pentru a nu răspunde în caz de încălcare a unor dispoziții legale. Or, este o imensă ipocrizie să ceri copiilor să cunoască atâtea legi sau chiar numai pe cele mai importante fără ca cineva să le explice pe înțelesul lor. Le dăm cărți de identitate când fac 14 ani, dar nu le spunem copiilor ce nu au voie să facă, ce li se întâmplă dacă comit infracțiuni, cât de grav este să aibă dosar penal”, atrage atenția Cristi Dănileț.

Educația juridică îi poate învăța pe copii ce drepturi au în calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt drepturil dar și obligațiile lor în unitățile de învățământ. După împlinirea vârstei de 18 ani tinerii au dreptul la vor, dar nu sunt  informați și conștientizați asupra importanței pe care încep să o aibă în comunitatea în care trăiesc. 

„Împlinesc 18 ani și avem pretenția să iasă la vot, dar nu îi învățăm nimic despre politică sau modul de identificare a informațiilor necesare pentru a vota. În felul acesta tinerii cresc cu aversiune față de autoritate, față de legi, poate chiar față de justiție și de politic. Pentru că ei au acces liber la informația online și dezvoltă puseurile de revoltă specifice perioadei adolescentine, riscăm să avem în câțiva ani mulți adulți nu doar iresponsabili, ci chiar anarhiști. Adică dacă nu suntem azi atenți, s-ar putea ca mâine să fim în pericol”, adaugă judecătorul Cristi Dănileț. 

Judecătorul a demarat în urmă cu câțiva ani un proiect de educație jurdică pentru elevi. A înființat organizația Voci pentru Democrația și Justiție : www.vedemjust.ro, a conceput site-ul specializat www.educatiejuridica.ro. Zilnic postează informații z pe contul de FB creat special www.facebook.com/eduiuris și are și un canal pe youtube și pe instagram #O.I (organisme inteligente) unde postează infografice și filmulețe de desene animate cu teme de interes. Totodată a publicat și am primul Ghid practic de educație juridică și civică pe care l-a postat gratuit pe internet. A instruit studenți și practicieni ai dreptului să predea lecții de educație juridică, a ținut lecții de educație juridică nonformală pentru elevii din școli și licee, unele fiind chiar filmate și urcate pe net.  Nu s-a opri. Continuă să facă asta și ajunge des în școli să le vorbească copiilor. 

 „Actualul sistem de învățământ îi pregătește pe copiii noștri doar pentru examene, din păcate. Or, noi ar trebui să îi pregătim pentru viață. Să le facem educație civică, juridică, politică, de mediu, nutrițională, sexuală, sportivă, religioasă, rutieră etc. tatul ar trebui să preia acest proiect pe care îl oferim la cheie. Putem face o„„instruire cu profesorii care predau materii socio-umane să îi familiarizăm cu elementele de drept după care aceștia să poată susține lecții în cadrul unor module de educație juridică la materiile lor (civică, sociologie, filosofie, psihologie etc). Iar asta ar trebui să înceapă deja de…ieri”, explică Cristi Dănileț. 

În urmă cu un an, judecătorul a lansat la Târgul Gaudeamus cartea „Legea pe-nțelesul tinerilor” prima de acest fel din România adresată tinerilor.  

⇒ Cristi Dănileț este judecător de 20 de ani. A fost membru în echipa ministrului de Justiție Monica Macovei și, ulterior, membru în Consiliul Superior al Magistraturii. În prezent, își desfășoară activitatea la Tribunalul Cluj.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Mărturiile celor care practică yoga în singurul centru din Craiova – Harmony Wellness Center: „Mi-a schimbat viața”

Next Post

Șansa la SUPER BURSE – Competiție națională de antreprenoriat pentru liceenii şi studenţiii craioveni

Related Posts
Verified by MonsterInsights