Un medic cu credință. Iuliana Petrișor trece de barierele sistemului medical. Oferă ceea ce sistemul a uitat: educație, respect. Merge în grădinițe și școli, face educație medicală. Într-o poveste despre dăruire aflăm cât de serioasă este problema educației alimentare în Oltenia și România. Dar și cum putem schimba Răul în Bine.
⇒ De ce este importantă educația alimentară
Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Chipsuri, dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate, tot ce strică dinţii şi duce la obezitate sau la alte boli grave se regăsește în meniul lor zilnic. Educația medicală este singura soluție pentru a îmbunătăți această situației. Există cadre școlare care se gândesc la sănătatea copiilor, dar și medici care trec de bariera consultațiilor și câștigului din cabinet și investesc timp în educarea generațiilor viitoare. Este cazul dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist în diabet-nutriție și boli metabolice.
Dr. Iuliana Petrișor este mama a trei copii și un medic dedicat. Și-a găsit mereu timp să meargă în grădinițe și școli, atât în oraș cât bși în mediul rural. Periodic găsește ocazia potrivită să le ofere copiilor informații prețioase care îi pot ajuta să aibă o viață sănătoasă, să prevină bolile. Oamenii trebuie să se simtă în siguranţă şi să se poată încrede în medic. Delicateţea şi profesionalismul cu care comunici pacientului diagnosticul şi tot ce ţine de afecţiune şi modul în care îi stabileşti terapia sunt condiții esențiale pentru calitatea actului medical, este credința dr. Petrișor.
⇒ Acțiuni în școli
De-a lungul timpului a avut mai multe acțiuni în școli și grădinițe. Multe dintre ele au avut loc în unități de învățământ din Craiova: Școala „Alexandru Macedonski“ și la Școala Generală nr. 21 „Gheorghe Țițeica“ sunt doar două dintre școlile în care a ajuns. Nu a uitat însă nici de copii de la sate așa că de mai multe ori a ajuns la Școala Gimnazială Celaru.
„Am început de mult aceste acțiuni în școli și grădinițe. Deja avem copii care acum trăiesc mult mai sănătos, copii care ne-au urmat sfaturile și care au scăzut în greutate. Este mare nevoie de educația copiilor și părinților din mediul rural. De aceea, am ales să mergem în cât mai multe”, spune dr. Iuliana Petrișor.
⇒ În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie
Hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive și sedentarismul sunt cauzele îmbolnăvirii. Agitația zilnică și societatea de consum în care trăim ne-au îndepărtat de stilul de viață sănătos al bunicilor. Cele trei mese pe zi în care se consumă numai mâncare gătită în casă au fost înlocuite de alimentele procesate, care ni se vând „la ofertă“. Toate acestea ne costă bani, dar mai ales sănătatea. Pericolul cel mai mare pândește copiii. Medicii endocrinologi și diabetologi vorbesc de obezitate la cote alarmante în țara noastră. În cabinetele medicilor craioveni ajung lunar zeci de copii care au probleme de greutate.
⇒ Greșelile alimentare pleacă din familie
Copiii sunt atrași de toate produsele nou apărute pe piață, care sunt pline de E-uri şi de tot felul de îndulcitori care afectează organismul, în timp. Din cauza alimentației nesănătoase, copiii sunt predispuși la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt obezi, spun medicii.
„Mănâncă numai chipsuri și croissante. E și influența anturajului, a grupului. Nu îți scoți pachețelul de acasă când toți ceilalți mănâncă hamburger sau tot felul de dulciuri. Eu le-am arătat cum fac un suc din fructe și semințe pe care îl beau dimineața. Asta trebuie consumat dimineața. Fructele se consumă dimineața, nu seara, la televizor. Altă mare greșeală pe care o fac este că mănâncă emoțional“, este ceea de dr. Iuliana Petrișor le explică copiilor.
Dr. Petrișor ne spune că greșelile alimentare pleacă din familie. „Gras, frumos și sănătos“ este și în prezent concepția după care sunt crescuți mulți copii din România. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie.
„Părinții pot să convingă copiii să aibă un stil de viață sănătos prin puterea exemplului. Trebuie să mănânce toți ceea ce au acasă: ciorbă sau legume, mâncare de spanac, orice gătit în casă, sănătos”, atrage atenția medicul.
Sfatul specialistului este extrem de important pentru un copil care este greu de convins de părinți
„Dacă nu reușesc să determine copilul să mănânce sănătos trebuie să îl aducă la un specialist. Medicul trebuie să știe cum să stea de vorbă cu copilul, să îl facă să înțeleagă cât de importantă este alimentația sănătoasă. În școli am mers cu un filmuleț în care arătam ce înseamnă digestia. Ei nu conștientizează că tot ceea ce mănâncă are efecte asupra organismului. Tot ceea ce mâncăm intră în compoziția organismului. Trebuie să explicăm copiilor acest lucru. Învățătura este mama repetiției“, spune medicul specialist în diabet-nutriție și boli metabolice.
Iuliana Petrișor este medicul cu credință în Dumnezeu. Consideră că vindecarea şi ameliorarea unei boli o aduce Dumnezeu, iar medicul este un instrument prin care Acesta îşi realizează lucrarea. Cea mai mare satisfacție pentru ea este că poate fi colaborator cu Dumnezeu în facerea binelui, în ajutorul acordat pacienților.