Are o voce caldă. Zâmbește mereu. Atunci când vorbește de micuții săi pacienți i se luminează fața. Elena Dumitrache este fizioterapeut în cadrul clincii KinetoPlus din Craiova. 80% din pacienții săi sunt bebeluși sau copii până în zece ani.
⇒ Articolul face parte din campania „Vindecare prin mișcare” – susținută de KINETO PLUS
Pentru Elena fizioterapia nu e o meserie, ci o pasiune. Totul a plecat de primul băiețel cu care a lucrat, Rareș.
„Avea o problemă dezvoltare, suferea de autism. Am lucrat cu el o terapie specifică, terapia comportamentală ABA. Pe parcursul ședințelor mi-am dat seama că îmi place să lucrez foarte mult cu copii. Mi-am dorit să fac mai mult pentru ei, să fac diferite specializări”, își amintește Elena.
Elena a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția de Kinetoterapie. O perioadă, a făcut specializare în Turcia. De acolo a preluat cele mai noi și bune tehnici de recperare și fizioterapie. Apoi a urmat masterul de Recuperare Neuro-Motorie.
Misiunea ei este grea. Copiii sunt greu de convins să urmeze un program de exerciții. Și mai greu este să lucrezi cu bebelușii de doar câteva zile. Micuții pacienți și părinții lor o îndrăgesc pentru că are mâini de aur.
„Încerc mereu să mă fac plăcută de cei mici pentru că ei trebuie să își dorească să se reîntoarcă pentru programul de recuperare pe care îl au. Trebuie să îi determinăm să facă exercițiile de kinetoterapie ca și cum s-ar juca. Este important ca bebelușul să aibă o stare generală bună, să poată reacționa corect la stimulii pe care noi încercăm să îi dăm. Dacă este vorba de un copil mai mare trebuie să îi lăsăm impresia că el deține controlul: să se plimbe prin sală, să se joace, dar în același timp, fără ca el să își dea seama, să fie îndrumat să realizeze exercițiile și planul de kinetoterapie de care are nevoie”.
Kinetoterapia are extrem de multe beneficii pentru copii. Restabilește tonusul muscular, ajută la căpătarea mobilității , corectează problemele de postură. În plus, ajută la tratarea unor afecțiuni grave.
„Prin kinetoterapie restabilim tonusul muscular al copilului, în articulații ajutăm la căpătarea mobilității sau îmbunătățirea acesteia. Ajută și la corectarea viciilor posturale. Mulți copii au deviații posturale după ce încep cursurile la școală. Prin kinetoterapie putem ajuta copii cei mai mici să învețe să facă mișcări corecte simetric sau mișcări de o amplitudine mai mare.Avem bebluși care vin în clinică încă din primele zile de viață. Este fascinant rezultatul care se poate obține prin exerciții, masaj în cazul lor”, explică Elena.
Cei mai mulți bebeluși ajung la specialistul clinicii KINETO PLUS din cauza problemelor locomotorii care, dacă nu sunt tratate la timp, pot afecta mai târziu mersul și întregul corp. Talus valgus este o afecțiune cu care sunt diagnosticați tot mai mulți copii.
Mai exact, este vorba de o poziție incorecta a piciorului, spre exterior, care mai tarziu poate conduce la deformari ale piciorului ce vor incomoda la mers. Este important să știm ca talus valgus se clasifică în grade, în funcție de cât de mare este devierea față de poziția normală (de exemplu unghiul în care sta piciorul), practic în funcție de gravitatea afecțiunii.
Trebuie să știți că în practica de specialitate, termenul utilizat în general (deoarece sunt implicate ambele picioare de cele mai multe ori) este de tallipes valgus, fiind vorba de pluralul „talus”- gleznă, „pes”-picioare, iar „valgus” – întors spre exterior.
„Este o diformitate a piciorului în care piciorul este rotit în exterior. Dacă nu este tratată corespunzător această problemă poate să rămână permanentă. Afecțiunea este clasificată în mai multe grade. Medicul ortoped pediatru apreciază care este gradul de care suferă copilul și indică recuperarea medicală”, spune specialistul fizioterapeut.
Bucuria „primei întâlniri” a părinților este umbrită când medicul le arată „piciorușul strâmb”. Mulți nu știu ce șanse de recuperare există și care este calea de urmat. Elena Dumitrache spune că: „Există o soluție”.
Important este ca micuțul să facă recuperare la timp. Piciorul unui copil începe să capete o forma normală abia în jurul vârstei de 2-3 ani deoarece începe să piardă din grăsime și oasele încep să fie mai evidente.
„Dacă părinții observă că este o diferență între piciorușele bebelușului trebuie să știe că este important să apeleze la un specialist. Există o soluție! Pot apela la un medic ortoped pediatru care mai apoi poate face recomandare către un kinetoterapeut. Intervenim cu exerciții specifice, exerciții de postură, aplicăm și niște benzi care se poziționază pe piciorușul copilului și îl ajută în păstrarea poziției. Pot fi utilizae și orteze specifice. Există multe variante de recuperare. Este important ca specialistul să intrevină la timp. Această problemă nu se vindecă în timp de la sine”, precizează Elena Dumitrache, specialist în fizioterapie.
În momentul în care se pune un diagnostic în situația de talus valgus, să se facă diferențierea între malpoziție și malformație. În situația în care se apreciază că este vorba de o malpoziție articulația gleznei, tendoanele, oasele sunt mobile, iar recupererea se face cu ajutorul kinetoterapeutului prin exerciții specifice și masaj.
În cazul în care este vorba de o malformație de tipul talus valgus articulația este blocată. Aici medicul pediatru apelează la metoda Ponseti care presupune ca piciorușul nou-născutului să fie așezat într-o poziție corectă printr-un aparat ghipsat timp de o săptămână, după care se dă jos, se face un masaj de 30 de minute după care se înghipsează din nou. Această procedură se repetă de șase-șapte ori.
Recupererea depinde de perioada în care a ajuns copilul la specialist, de felul în care se dezvoltă fiecare.
„În general, până la vârsta de 6 -7 luni dacă este un talus valgus care este recuperat. Este bine ca bebelușul să fie urmărit până la vârsta de un an pentru a avea confirmarea că s-a făcut bine. Fără recuperare sunt afectate și articulațiile, piciorul, șoldul, iar copilul nu o să poată merge la un moment dat”, explică Elena Dumitrache – KINETO PLUS.
Dacă nu este corectat, talus valgus face ca doar o parte a piciorului să atingă solul, fiind dificil sau chiar imposibil de mers. Se pare că incidența este mai crescută în cazul băieților (raport de 2.5 la 1 în comparație cu fetele), în Statele Unite ale Americii apărând la fiecare 1000 nașteri. Și istoricul familial joacă un rol important în acest sens, fiind vorba de un procent de 24,4% din familii în cadrul unui studiu (prin urmare este luat în considerare rolul uneia sau mai multor gene).
„În multe cazuri talus valgus este însoțit de o displazie de șold. Acest lucru înseamnă că din momentul în care se fac evaluarea după naștere pe gleznă trebuie efectuată și o evaluare clinică asupra șoldurilor. După o lună de la naștere este recomandată și o evaluare ecografică”, explică fizioterapeutul.
Mulți părinți se întreabă care sunt cauzele acestei afecțiuni.Specialiștii spun că boala poate debuta la începutul sarcinii, probabil în săptămânile 10-12 de gestație. Altă cauză ar fi spațiul restrâns intrauterin.
„Studiiul arată că belușul nu a avut spațiu suficient în burtică pentru a se dezvolta normal. Alte studii spun că factorul gentic poate influența. Consumul de tutun în timpul sarcinii poate să fie o cauză, dar și mediul în care părinții au lucrat”, susține Elena Dumitrache.
În cazul copiilor mai mari uneori părinții confundă un picior gras cu unul plat. Atunci când copilul are un picior plat apar dureri sau crampe în picior și glezna, inflamație, împiedicare, o gamba încordată, călcâiele îndreptate spre exterior în poziție în picioare, stângăcie în mers/alergat, dificultate în a stă pe vârfuri, durere în spate, șold sau genunchi.
„Șanse de recuperare sunt și pentru copiii diagnosticați mai târziu. Este o recuperare mai grea și de durată mai mare, având în vedere că articulația deja s-a maturizat. Copilul are deja un obicei de mers. Va trebui să îl învățăm cu să corecteze această problemă. Este nevoie de exerciții specifice. Dar sunt șanse de recuperare”, conchide Elena Dumitrache – fizioterapeut în cadrul clincii Kineto Plus din Craiova.