Copiii, părinții și cadrele didactice de la Grădinița „Căsuța cu Povești” Craiova au plantat, astăzi, pomi fructiferi și thuja în curtea unității de învățământ. Copiii au învățat în acest fel cât de important este să protejeze mediul înconjurător, dar și cât de util este să fii voluntar.
Acțiunea vine ca un răspuns din partea grădiniței, la invitația primită de la reprezentanții CCDG, cu ocazia sărbătoririi ,,ZILEI VERZI A ECO-ȘCOLILOR DIN ROMÂNIA” .
„Educaţia ecologică ne priveşte în egală măsură pe toţi, adulţi sau copii, iar problema, deşi nu e nouă, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu încă de la cea mai fragedă vârstă. Fiindcă pe această dată, preșcolarii sunt în vacanță, am decis să marcăm și noi acest frumos eveniment, astăzi 25 octombrie, la orele 16:00, prin plantarea de pomi fructiferi și tuja în curtea grădiniței, cu ajutorul voluntarilor din rândul părinților, preșcolarilor și desigur cadrele didactice și personalul nedidactic. Spre bucuria noastră, am avut un număr mare de voluntari prezenți, din rândul părinților care s-au implicat atâta cu muncă propriu-zisă, cu asigurarea de unelte de lucru necesare cât și cu donarea de pomi fuctiferi către grădiniță, iar pe aceasta cale îi mulțumim doamnei Llia Berzoi care ne-a dăruit 12 pomi fructiferi, un părinte cu inițiativă și mereu alături de grădiniță noastră”, spune Claudia Radu, directorul grădiniței Căsuța cu povești.
O altă donație a venit de la Asociația Căsuța cu Povești Craiova, câte trei tuja/clasa. Părinții sunt cei care au direcționat către asociație 2% din impozit.
Părinții sunt implicați în multe dintre activitățile desfășurate în carul grădiniței.
⇒ „Este o acțiune interesantă mai ales pentru copii, după cum ați văzut acolo, ei și-au plantat propriul promisor” a spus o mămică de la grupa mijlocie.
⇒ ,,Ne bucurăm că avem această oportunitate să să îi educăm pe cei mici în spirit ecologic. Vă mulțumim!”, a spus un alt părinte
Conducerea grădiniței și cadrel didactice și-au dorit ca prin această acțiune să îi invețe pe copii să protejeze mediul, să le ofere un alt fel de tip de educație.
„Împreună cu colegele mele, educatoarele, am stabilit scopurile acestei acțiuni ecologice și anume, acelea de a oferi educație prin puterea exemplului și cum altfel decât prin VOLUNTARIAT, de a stimula preșcolarilor motivaţia pentru protecţia naturii, de a formă un comportament ecologic adecvat şi de a derula de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător. Începută de timpuriu, educaţia ecologică are şanse mari, și de aceea adevărata educație în materie de mediu înconjurător începe încă din grădiniță, unde cadrele didactice îi învață și îi sensibilizează pe copii cu privire la frumusețile naturii, dezvoltându-le sentimente ecologice față de mediul înconjurător. Prin intermediul lor, se poate ajunge și la sufletul celor mari. Copiii admiră natură cu alți ochi, fiind în perioada de descoperire a ei, și o contemplă mai bine decât adultul”, a adăugat Claudia Radu.
Copii sunt încurajați să facă voluntariat, să protejeze natura și să conștientizeze că numa prin atenția fiecăruia dintre noi mediul încojurător poat să fie unul plăcut și sănătos.
„Este nevoie de astfel de acțiuni ecologice de voluntariat, deoarece copiii trebuie să rămână cu convingeri clare cu privire la necesitatea protejării mediului, să se implice activ, să li se dezvolte spiritul de iniţiativă și simţul răspunderii. Considerăm că, învățământului preșcolar îi revine un rol tot mai important în educarea copiilor, cărora trebuie să li se imprime o gândire ecologică despre lume. Educarea în acest sens, trebuie să înceapă încă din copilărie și să fie continuată pe tot parcursul școlarizarii și înafara ei”, a concluzionat Claudia Radu, director al grădiniței Căsuța cu povești.