Copiii petrec tot mai mult timp în fața telefoanelor şi tabletelor, lucru care le afectează foarte mult vederea. Medicii oftalmologi spun că depistează tot mai mulți copii cu probleme de vedere. Problemele de vedere sunt adeseori diagnosticate târziu deoarece cei mici nu știu să exprime simptomele pe care le resimt.
⇒ Controlul ochilor trebuie să înceapă încă de la naștere
În ultimii 15 ani, în România a crescut numărul copiilor născuți prematur care supravieţuiesc. Toți acești micuți trebuie să facă teste de control al vederii pentru că ei au cel mai mare risc de a dezvolta o afecțiune. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului a iniţiat în 2002 un program de screening pentru retinopatia de prematuritate. Și în maternitățile spitalelor din Craiova se derulează acest program. Datele obținute în urma acestuia arată că există numeroase cazuri de retinopatie de prematuritate.
„Copilul este văzut de medicul neonatolog și dacă observă că este o problemă se recomandă un examen oftalmologic, adică screeningul retinopatiei de prematuritate. Din acel moment, medicul oftalmolog preia copilul și îl urmărește cât este nevoie. Vorbim de un program național prin care copiii beneficiază gratuit de aceste controale. Încercăm să ținem în viață tot mai mulți copii născuți sub vârsta gestațională și care au unii dintre ei și sub 1.000 de grame, așa că este normal ca în aceste cazuri să mai apară probleme, dar dacă micuții sunt monitorizați, pot să treacă peste acestea“, spune dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Dacă există orice îngrijorare sau problemă, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog. Chiar dacă nu aveți nici o suspiciune legată de vederea copilului, el ar trebui să facă un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de vârstă școlară trebuie văzuți cel puțin o dată la 2 ani de medicul oftalmolog.
„Până acum era încetățenită ideea că primul control oftalmologic al copilului trebuie făcut după vârsta de trei ani, dar acest lucru s-a schimbat. Este recomandat să se facă o vizită la medic la șase luni, dar și la un an. Copilul trebuie urmărit pentru că pot să apară tot felul de afecțiuni congenitale care pot fi tratate foarte bine în primele luni din viață“, explică dr. Mihaela Puianu.
Cu aparate destinate copiilor, specialiștii pot să stabilească nivelul dioptriilor și la copiii foarte mici.
„Există un aparat special de măsurare a dioptriilor pentru copii. Micuțul stă în brațe la mămică, la un metru se pune aparatul cu un zgomot și luminițe, copilul se uită la el și așa i se măsoară dioptria oculară. Cei care sunt depistați cu dioptrie se urmăresc în funcție de cât de gravă este afecțiunea, la o lună, la trei sau la șase luni. Le recomand părinților să nu lase copiii să stea mai mult de o oră pe zi cu tableta în față, să nu îi lase să stea aproape de ecran pentru că ei au această tendință“, atrage atenția medicul oftalmolog.