Toamna este anotimpul cel mai potrivit pentru a elimina tot ceea ce este învechit. Este momentul ideal pentru eliberarea oragnismului de toxine. Asemenea copacilor, fiecare dintre noi trebuie să și-și scuture frunzele și să se curățe înainte de venirea iernii. Cura de detoxifiere poate să difere de la un om la altul, în funcție de patologia pe care o are și de medicamentele alopate (medicamente clasice care sunt folosite în general în spitale) pe care le ia.
pentru a obține rezultetele dorite este foarte important să cerem sfatul specialistului înainte.
Detoxifierea de toamnă este benefică pentru că:
♦ previne răcelile specifice sezonului rece
♦ menține sistemul imunitar sănătos ș pregătește organele pentru lunile reci ce vor urmă.
De ce este nevoie de detoxifierea de toamnă?
Organismul este intoxicat cu tot felul de substanțe chimice prezente în aer, dar și în alimente. Dieta de detoxifiere este necesară pentru că ajută la eliminarea toxinelor acumulate de organism.
„Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energie şi în altfel de procese, şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie pentru că digestia substanţelor hrănitoare presupune un consum de 80% din energie. Dacă ușurăm acest proces, energia respectivă poate fi folosită în alte scopuri”, explică dr. Mihaela Roșianu, medic de medicină generală și terapeut nutriționist.
Este important ca în acest sezon să acordați o mai mare atenție pentru două organe vitale: plămânii și intestinul gros.
Plămânii și căile respiratorii sunt principalele căi de detoxifiere. Aceste căi fac legătura între interiorul și exteriorul organismului, prin procesul inhalării oxigenului și eliminării dioxidului de carbon, prin capilarele pulmonare.
Fiecare celulă în parte acționează precum un miniplămân, prin preluarea oxigenului din sânge și eliminarea dioxidului de carbon, care este apoi transportat înapoi la plămâni.
Un rol important pentru procesul de detoxifiere îl areși ntestinul gros. Atunci când organismul este plin cu toxine, se produce o acumulare de mucus de-a lungul peretelui intestinal. Deșeurile depuse în colon afectează în cele din urmă fiecare parte a corpului și poate apărea constipația.