Alimentația nesănătoasă, boală curată. Când trebuie să mergem la medicul specialist?

Copiii și tinerii trebuie educați să facă alegeri alimentare corecte. Americanizarea societă­ții și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii. Există tot felul de strategii de
marketing folosite de marile branduri, al căror scop este să ne atragă cu orice preț.

Greșelile alimentare pleacă din familie

 

 

Greșelile alimentare pleacă din familie, de la lipsa de informare și conștientizare a faptului că ceea ce mâncăm ne poate ajuta organismul sau ne poate dăuna pe termen lung. Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia. Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă. Se mănâncă haotic.

Atunci când avem probleme este bine să apelăm la specialiști. Este cea mai bună recomandare și în cazul persoanelor care trăiesc cu povara kilogramelor în plus. Diete peste diete, sfaturi primite de la vecini și prieteni, restricții alimentare după ureche sunt de regulă măsurile la care recurg cei mai mulți dintre noi. Soluția eficientă este însă consultația la un specialist. De cele mai multe ori, persoanele cu probleme de greutate ajung la medic după nenumărate eșecuri ale unor diete găsite pe internet.

„Nutriția este o specializare și cel mai bine este să apelăm la medic pentru asta fie că este un medic specializat în boli de metabolism, diabet și nutriție sau medic de medicină generală sau un gastroenterolog. Am întâlnit diferite eșecuri ale dietelor ținute de pe internet, acele diete general valabile pentru toată lumea, dar la care probabil nu se ține seama de consecințe“, spune dr. Mihaela Roșianu, medic de medicină generală și terapeut nutriționist.

Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la nivele alarmante în România. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet.

Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali

 

 

 În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie. Hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive și sedentarismul sunt cauzele îmbolnăvirii. Vizita la un specialist în nutriție este recomandată și în cazul copiilor obezi sau supraponderali. După vârsta de 14 ani, când copilul începe să aibă propriile obiceiuri alimentare, este bine să aibă o discuție cu un specialist.

„Până la o vârstă mai mică, pediatrul este cel care se ocupă de consilierea părinților legat de alimentația copilului. În perioada pubertății, atunci când copiii încep să aibă propriile obiceiuri alimentare, preluate în mare majoritate din casă, dacă se confruntă cu o acumulare de kilograme este bine să fie îndrumați către un specialist. Este important să se ia măsuri de la primele kilograme, astfel încât să slăbească într-un ritm natural, ușor și să nu se confrunte cu alte complicații și probleme ce pot apărea în viitor dacă măsurile nu sunt luate la timp“, conchide dr. Mihaela Roșianu.

  La nivel internaţional, obezitatea aproape s-a triplat din  1975

 

 

În anul 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 de milioane erau obezi. OMS recunoaşte că, în acest secol, obezitatea are o prevalenţă egală sau mai mare comparativ cu malnutriţia şi bolile infecţioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, în 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză. Obezitatea este o boală cronică, având o prevalenţă foarte mare şi care afectează bărbaţi şi femei de toate rasele şi vârstele. Preobezitatea şi obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică şi au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi tratament şi îngrijiri corespunzătoare.

Obezitatea este o boală cronică

 

 

Dieta personalizată este cea mai eficientă metodă de slăbire. Prima consultaţie într-un regim personalizat de slăbire este dedicată cunoaşterii şi analizei. Medicul este cel care va fi pe post de detectiv pentru a afla cât mai multe despre obiceiurile tale alimentare, despre problemele existente sau potenţiale.

„O dietă personalizată înseamnă că un medic ne ajută la o primă întâlnire să înțelegem care sunt factorii care au dus la acumularea acelui număr de kilograme. Este aspectul cel mai important și punctul de pornire. Specialistul în nutriție ia în calcul aspectele legate de starea de sănătate și de alte probleme care pot fi remediate cu ajutorul nutriței, alimentației. În acea primă întâlnire cu nutriționistul are loc și identificarea stilului de viață. De aceea, o dietă nu poate fi general valabilă pentru că unii au un serviciu activ, alții mai puțin activ, unii sunt deja obișnuiți să includă sportul în activitatea zilnică, alții nu. Vârsta, sexul sunt alți factori importanți. Metabolismul este diferit de la un om la altul“, explică dr. Mihaela Roșianu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Tinerii craioveni care ne fac mândri în străinătate – opt medalii de aur

Next Post

„Răgălie” și familia bolnavă de TBC. Petra, „înger blond” în mizerie și sărăcie – caz unic de TBC în Dolj

Related Posts
Verified by MonsterInsights